Öcalan’a Özgürlük Nöbeti 10. yılında

Yurt Dışı Haberleri —

Strasbourg Nöbet Eylemi

Strasbourg Nöbet Eylemi

  • Kürdistanlılar Fransa’nın Strasbourg kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlamak için yaptıkları “Özgürlük Nöbetinin” 10. yılını kitlesel bir yürüyüş ve mitin ile karşıladı.
  • Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için 25 Haziran 2012’de başlayan eylem Kürt halkının en uzun soluklu eylemi olarak biliniyor.

Fransa’nın Strasbourg kentinde 10. yılına giren “Özgürlük Nöbeti” dolayısıyla KCDK-E’nin öncülüğünde kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Düzenlenen yürüyüş ve mitingde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin Kürt halkına uygulandığı dile getirilerek, tecritle Kürt halkının iradesinin susturulmaya çalışıldığı vurgulandı.

Kürtler arası birlik vurgusu

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar Kürt halkının mücadeleye devam edeceğinin vurgulandığı yürüyüş ve mitingde işgal ve soykırıma karşı Kürtler arası birliğin sağlanmasının tarihi önemde olduğu belirtildi.

KCDK-E’nin Eylül 2020’de başlattığı “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi devam ediyor. Hamle kapsamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması amacıyla 25 Haziran 2012’de başlayan ve 10. yılına giren Özgürlük Nöbeti dolayısıyla kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenlendi.

KCDK-E’nin öncülüğünde düzenlenen yürüyüş ve mitingde, Abdullah Öcalan üzerinde mutlaklaşan tecridin Kürt halkına dönük imha ve Kürdistan’ın işgaliyle paralel yürütüldüğüne dikkat çekilerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin uluslararası plan dahilinde yürütüldüğü ifade edildi. Yürüyüş boyunca okunan metinlerde Kürt sorununun çözüm anahtarı ve iradesinin İmralı olduğu vurgulanarak, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanıncaya kadar Kürt halkının mücadelesinin sona ermeyeceği dile getirildi.

Republique Meydanı’na yürüdüler

Republique Meydanı’nda bir araya gelen Kürt halkı ve dostları “15 Şubat Komplosunu unutmayacağız!”, “Önder Apo üzerindeki tecrit insanlık suçudur”, “Kürt halkının öncüleri terörist değildir”, “Öcalan’a özgürlük”, “Tecrit insanlık suçudur” pankartları, Abdullah Öcalan ve PKK bayrakları taşıdığı yürüyüş Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Avrupa Konseyi önünde oturma eylemi

Yürüyüş kortejinde bulunan kurum temsilcileri ve halk eylemin 10. Yılı vesilesi dile getirdi. Yürüyüşte konuşmaların yanı sıra “Be Serok jiyan na be”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Jin, jiyan, azadi”, “Katil, faşist Erdoğan”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı. Coşkulu geçen yürüyüş korteji Avrupa Konseyi önüne geldiğinde 5 dakikalık bir oturma eylemi yaptı.

Oturma eylemindeki konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komplo ile Türk devletine rehin verildiğine dikkat çekildi ve mutlaklaşan tecridin komplonun devamı olduğu vurgulandı. Avrupa kurumlarının Türk devletinin işlediği insanlık suçlarına sessizliğinin protesto edildiği oturma eyleminde, CPT başta olmak üzere Avrupa kurumlarının görevini yerine getirmesi çağrısında bulunuldu.

‘Tecrit bir insanlık suçudur’

Oturma eylemi sonrasında ise halk sloganlar eşliğinde Avrupa kurumlarının yanı başında 10 yıldır sürdürülen Özgürlük Nöbeti’nin bulunduğu alana yürüdü. Yürüyüş sonrası ise bir miting düzenlendi. Kurum temsilcilerinin söz aldığı mitingde konuşmacılar, Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki tecridin uluslararası bir plan dahilinde devam ettirildiğine dikkat çekerek, tecridin insanlık suçu olduğunun altını çizdi.

“Öcalan’ın özgürlüğü, Kürt halkının özgürlüğüdür” denilen konuşmalarda tecrit kırılıp, Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar Kürt halkının ayakta olacağı vurgulandı.

Türk devletinin Kürdistan’daki işgal saldırılarının tecritle birlikte sürdürüldüğüne dikkat çekilen konuşmalarda, Kürt halkının tüm kazanımlarının Türk devleti tarafından uluslararası destekle ortadan kaldırılmaya çalışıldığı vurgulandı.

10. yıl Oldenburg grubu ile başladı

Konuşmalardan sonra ise 10. yılına giren Abdullah Öcalan’a Özgürlük Nöbetini 470. haftasında sürdüren Oldenburg grubundan kurum temsilcileri devraldı.

Grupta KCDK-E Eşbaşkanları Fatoş Göksungur ve Yüksel Koç, TJK-E aktivisti Arife Soysüren, KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, FCDK-Kawa’dan Hoca Alper, NCDK-S Eşbaşkanı Hamit Bilten, FCK-BW-Bayern’den Baver Soreşger, KOMAW Eşbaşkanı Senge Kahraman ve Baki Uludağ, PJAK Temsilcisi İbrahim Alipour, FEDA Eşbaşkanı Ayfer Çelik, NAV-YEK’ten Hacı Çelik, Meclisa Şengale Derway Welat’dan (MSD) Heci Hesen, KJAR’dan Ronak Fadavi, KCDK-E Başur’dan Diyar Bakır, İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Kurumları Eşbaşkanı İsmail Kardaş, PYD Temsilcisi Şehmuz Hesan, Siyana Meclisa Jine Êzdîya’dan (SMJE) Zero Al, CDK-F Eşbaşkanı Necmettin Demirkapı alıyor.

STRASBOURG

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.