Özel savaş dayanışması

  •  AKP-MHP iktidarının, çok boyutlu sürdürdüğü özel savaşta devletin ilgili birimleri, dayanışma içinde hareket ediyor. Cinayet, tecavüz ve tacizi sıradanlaştıran devlet güçlerine, idari müeyyide uygulanmadığı gibi Türk yargısı da aklamak için canhıraş çalışıyor. Böylece cezasızlık politikası, yeni failleri teşvik ediyor ve bu döngü devam ediyor.

 

CEYLAN ŞAHİNLİ/MA/AMED

Kürt kentlerinde devrede olan özel savaş uygulamalarından en çok etkilenenlerin başında kadınlar geliyor. Bu kapsamda yürütülen taciz, tecavüz, ajanlaştırma, asimilasyon, fuhuş ve uyuşturucu gibi uygulamalar, 2021 yılı içerisinde kentlere bağlı kırsal köy ve mahallelere kadar sirayet etti. Buna karşı kadınların yükselen mücadelesini kırmayı hedefleyen politikaların yürütücülerinin başında ise yine asker, polis ve korucular geldi. Yargının tutumu ve yürüttüğü cezasızlık politikası da faillerin cesaretlenmesine yol açtı. 

 Kürtlere yönelik özel savaş politikasının yürütülmesinde etkin rol verilen ve savaş suçu olarak sürdürülen taciz, tecavüzlerle sık sık gündeme gelen polis, asker ve korucuların, yargıdaki cezasızlık nedeniyle kadın ve çocuklara yönelik suçları her geçen gün artıyor. Amed’in Bismil ilçesinde uzun yıllar ailesiyle birlikte koruculuk yapan Aslan Karakaş (34), 4 Şubat 2021’de kendisiyle evlenmeye zorladığı, taciz ve tehdit ettiği akrabası Emine Karakaş’ı (16) ateşli silahla ağır yaraladı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde 138 gün boyunca yaşam mücadelesi veren Karakaş, 17 Haziran’da hayatını kaybetti. Fail Karakaş ise 167 gün sonra teslim olduktan sonra yakalanabildi. Katledilen Karakaş’ın cenazesi, fail Karakaş ve ailesinin tehditleri sebebiyle kendi köyüne dahi defnedilemedi. 

Ailelere korucu tehdidi

Kulp ilçesine bağlı kırsal mahallede, Ekim 2021’de devletin imamı Hamdusena C.’nin 10 kız çocuğuna cinsel taciz ve şiddette bulunduğu ortaya çıktı. Olay, çocukların yaşadıklarını okulda bulunan bir öğretmene anlatması üzerine ortaya çıktı. Yaşları 9-12 arasında değişen çocuklar, 13 Ekim’de psikologlar eşliğinde savcılığa ifade verirken, olayı jandarmaya bildiren öğretmen, saldırı ve tehditlere maruz bırakıldı. Çocukların aileleri, şikayetlerini geri çekmeleri için korucular tarafından tehdit edildi.

Katil korucubaşı serbest

 Bismil ilçesinde yaşayan üvey kardeşler arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle 18 Temmuz 2020’de kavga çıktı. Kavgada, Hamdiye Şık (61) ve oğlu Kadir Karaaslan (26) öldürüldü. 5 çocuğu ile tutuklu yargılanan korucubaşı Mahmut Karaarslan ve korucu oğlu Sidar Karaarslan, 16 Kasım’da Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen celse arasında tahliye edildi.

Tam teşekküllü fuhuş ağı

Hakkari ve Şırnak kent merkezi ile bazı ilçelerinde Ekim 2021’de “uzman çavuş” olduğu iddia edilen bir kişinin, itirafları ve bazı görüntüleri ifşa etmesi üzerine aralarında asker ve korucuların da olduğu çete yapılanması ortaya çıktı. Üç yıl önce kurulduğu, kadınları şantaj yoluyla fuhuşa sürüklediği ve başını korucu ile askerlerin çektiği belirtilen çete nedeniyle bir kadın katledildi, bir kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi, bir kadın ise intihar girişiminde bulundu. İsmini vermek istemeyen bir tanık, korucu ve uzman çavuş olduklarını söylediği 70’den fazla kişinin adını verdi. İsimleri deşifre edilenlerin büyük bir bölümü, “özel hayatın gizliliğini ihlal” gerekçesiyle Çukurca ve Yüksekova savcılıklarına başvurdu. Çukurca Savcılığı, yaşanan olayla ilgili başlattığı soruşturmada gizlilik kararı alırken, kentteki bazı kitle örgütleri fuhuş çetesinin açığa çıkartılması için suç duyurusunda bulundu. Soruşturma kapsamında şu ana kadar sadece iki kişi, şüpheli sıfatıyla ifade verdi. 

Failler görevlerinin başında

Özel savaş uygulamalarının failleri asker, polis ve korucuların yanı sıra devlet memurları da yargı tarafından sık sık korundu. Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2019’da Merkez Anadolu Lisesi’nde 40’ı aşkın öğrenciye cinsel tacizde bulunan müdür yardımcısı ve Eğitim Bir-Sen temsilcisi Burak Ercan, korunan kişilerden biri. Ercan, ailelerin ve öğrencilerin ifadelerine rağmen tutuksuz yargılandı, İstanbul’da başka bir okula gönderilerek, burada görevine devam etti. Ercan hakkında açılan dava Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Ercan’ın avukatı Yasin Şen, olayı “PKK’nin komplosu” olarak nitelendirdi. Bir gün bile gözaltına dahi alınmayan ve öğretmenliğe devam eden Ercan’ın yargılandığı davanın karar duruşması 11 Mart’ta. 

El birliğiyle tahliye ettiler

Van’da 25 Ekim 2021’de lise öğrencisi iki çocuk, uzman çavuş Talip Korcan’ın cinsel taciz ve saldırısına uğradı. Çocuklara dijital medyadan ulaşan ve evine götüren fail, şiddet de uyguladı. Çocukların yaşadıkları, bir öğrencinin olayı öğretmenine anlatmasıyla açığa çıktı. Hakkında soruşturma başlatılan Korcan’ın tehditlerinden korkan çocuklardan biri ifadesini değiştirdi. Emniyet’te çocukların ifadesini alan polislerin, olayın kapatılmasına dönük çocukları yönlendirmeye çalıştığı ortaya çıktı. Çocukların ifadesi üzerine gözaltına alınan Korcan, tutuklandı. Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Korcan hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlamasıyla ilgili “kovuşturmaya yer yok” kararı verilirken, sadece “çocuğun cinsel istismarı” suçlamasıyla dava açıldı. 27 Ocak’ta hakim karşısına çıkan Korcan, tahliye edildi. 

Tecavüzcü polis, hala polis

 Amed’de faaliyet yürüten Rosa Kadın Derneği’ne 24 Kasım 2021’de yapılan başvuru üzerine S.S. adlı kadının, 8 Nisan 2021’de Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan polis Enes A.’nın tecavüzüne uğradığı ortaya çıktı. Tecavüze maruz kalan S.S., aynı gece alıkonulduğu evde ayrıca darp edildi. S.S.’nin polis Enes A.’dan şikayetçi olmak için aradığı polis merkezi ise Enes A.’yı arayarak şikayet hakkında bilgi verdi. Baskı altında olduğunu hissettiği için şikayetçi olmadığını belirten S.S., ifadesinin tutanaklara eksik geçirildiğini ve gittikleri Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi’nde kendisinden süprüntü örneği alınmadığını söyledi. S.S., sonrasında aradığı polis Enes A.’nın arkadaşının daha önce 30 ayrı kadının da mağdur edildiğini söylediğini belirtti. Şikâyetler sonucunda polis Enes A. hakkında dört ayrı idari soruşturma başlatıldı. Enes A., sadece koruma polisliği görevinden alınarak, kontrol noktasında görevlendirildi.

Beraat için yoğun mesai

Mardin’de 30 Aralık 2021’de 19 yaşındaki bir kadının, 70. Mekanize Alay Komutanlığı’nda görevli uzman çavuş Ömer Ayas tarafından 2018-2019 yıllarında tehdit edilerek, sistematik bir şekilde tecavüze maruz kaldığı ortaya çıktı. Yaşadıklarını anlattığı Muhammet Toprak adlı erkeğin de tecavüzüne uğrayan kadın, Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne başvurarak destek istedi. Baronun suç duyurusunda bulunması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Ayas ve Toprak gözaltına alındı. Ancak ifadelerinde “rıza” savunması yapan her iki erkek de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 20 Şubat’ta görülen davada, uzman çavuşun ses kayıtları bulunması ve bunların kendisine ait olduğunu itiraf etmesine rağmen savcı, tecavüz olayında “rıza” olduğunu savundu. 24 Şubat’ta görülen davada, savcılık berat talebinde bulundu. Mahkeme, suçun sabit olmadığı iddiasıyla uzman çavuşun beraatına karar verdi. 

Polis fuhuş salonu işletiyor

Van’da 16 Ocak’ta bir “masaj salonu”nda çalışan kadınların tecavüze uğradığı ve zorla fuhuş yaptırıldığı ihbarı üzerine Van İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, adrese baskın düzenledi. Baskında kamu görevlisi denilerek gözaltına alınan iki kişinin kentte görevli polisler İbrahim Y. ve ismi öğrenilemeyen bir başka polis olduğu ortaya çıktı. Masaj salonunda çalışan bir kadının verdiği ifadeyle de polislerin salonun ortakları oldukları öğrenildi. S.A. isimli kadın, 19 Ağustos 2021’de Van İl Emniyet Müdürlüğü’ne verdiği ifadede, polis İbrahim Y.’nin fuhuş yaptırılan masaj salonunda ortaklık payının yüzde 40 olduğunu ve istihbarattan polislerin de işin içinde olduğunu söyledi.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.