Rejimin hedefi kadınlar

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran genelinde 44 gündür süren halk ayaklanmasında rejim güçleri son bir hafta içinde beş kadını katletti. 

İran’ın başkenti Tahran’da “Ahlak Polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence ile katledilen Kürt kadını Jîna (Mahsa) Amînî ardından başlayan halk ayaklanması 44 gündür sürüyor. 

IHR:Diplomatik baskılar arttırılsın

“Değişim ve özgürlük” talebiyle devam eden direnişe ilişkin İran İnsan Hakları (IHR) 28 Ekim’de bir rapor yayınladı. Yayınlanan rapora göre, 34’ü çocuk olmak üzere en az 253 kişi rejim güçleri tarafından katledildi. Günlerdir Birleşmiş Milletler’e (BM) “Acil uluslararası eylem” çağrısı yapan IHR Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, “İslam Cumhuriyeti savunmasız insanlara ateş ederken BM ve uluslararası toplum tarafından pratik adımlar atmakta gecikmenin hiçbir mazereti olamaz” dedi.

IHR Direktörü, açıklamasında BM’den İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik diplomatik baskıları artırmasını istedi. IHR kaynakları, İran genelinde Kurdistan ve Sistan-Belucistan’da baskıların yoğunlukta olduğunu belirterek, 26-27 Ekim tarihleri arasında Kurdistan bölgesinde dördü kadın olmak üzere en az 16 kişinin rejim güçleri tarafından katledildiğini açıkladı.

Muhalif kaynakların verileri

İran Halkın Mücahitleri Örgütü (PMOI/MEK) verilerine göre ise, İran çapında direnişin başıdan bu yana molla rejimi, 400’den fazla insanı katletti. On binlerce kişiyi yaraladı, 20 binden fazla insanı gözaltına aldı, tutukladı. Örgüt, direnişte katledilen 400 kişiden 260’nin isimlerinin tespit edilip, yayınladığını da ayrıca aktardı.

İran Ulusal Direniş Konseyi ise son süreçte artan kadın katliamlarına işaret ederek, katledilenlerden 30’u kadın olmak üzere 300 kişinin isminin açıkladıklarını belirtti. Aynı kaynağa göre, ülke çapında yapılan ayaklanmada tahminen 450 kişi katledildi. 25 bin kişi gözaltına alındı ve tutuklandı. 44 gündür süren direniş, 31 vilayetin 203 kentine yayıldı. 

Öğrenciler direnişin öncüsü

Ülke çapında gerçekleşen direnişin öncüsü ise öğrenci gençlik. Öğrenciler dün Tahran, Meşhed, Ahvaz, Bandarabbas, Buşehr, Yezid, Khorrambabd, Kirman ve Rojhilatê Kurdistan’ın Merîwan, Sine, Kamiyaran üniversitelerinde mitingler düzenleyerek rejimi protesto etti. Rejimin sert önlemlerine ve ağır saldırılarına rağmen öğrenciler, Amirkabir, Tahran, KN Toosi, Allameh Tabatabaei üniversitelerinde protesto mitingleri düzenledi. Protestolarda, “Hameny bir katildir; onun kanunları gayrimeşrudur”, “Bu Hamaney’in devrildiği yıl”, “Hamaney’e ölüm” sloganı öne çıkarken, Amirkabir Üniversitesi’nde kadın öğrencilerin “Rezil insanlarsınız; ben özgür bir kadınım” sloganı dikkat çekti.

Şah Çerağ bir komplodur

Şiraz kentinde Şah Çerağ türbesine yapılan saldırıyı rejimin bir komplosu olarak değerlendiren öğrenciler rejim aleyhine sloganlar attı. “Hamaney kanımızı emiyor” diyen öğrenciler, “Aban (Kasım) parlayan bir aydır; rejim devrilecek”, “Zulme ve zorunlu başörtüsüne hayır; özgürlük ve eşitliğe evet” diyerek devrim mesajı verdi.

Sine Üniversitesi’nde yapılan gösterilere ise rejim güçleri saldırdı, gaz bombalarının kullanıldığı saldırda öğrencilerin eylemi bastırılmaya çalışıldı. Sine Üniversite’sinde bu gün de öğrenciler eylemlerini sürdürüyor.

Rejimin kadın düşmanlığı

Öte yandan 26 Ekim’de Tahran’da Tıp Kurumu binası önünde protesto mitingi düzeleyen doktorlara molla rejimi güçlerince  açılan ateş sonucu yaralanan kadın cerrah Dr. Parisa Bahmani’nin kaldırıldığı hastanede 28 Ekim günü hayatını açıklandı. Aynı gün Tahran’da yapılan başka bir gösteride Behnaz Afshari isimli kadın katledildi.

Reşt’de 28 yaşındaki hemşire Maedeh Javanfar rejim güçleri tarafından katledildi. 

Rojhilatê Kurdistan'da direniş

Rojhilatê Kurdistan’ın Seqiz kentinde dün ve bugün de direniş devam ediyor. Dün Dr. Hessabi meslek okuluna saldıran sivil polisler çok sayıda öğrenciyi kaçırdı.

Protesto eylemi yapan Sine Teknik okul öğrencilerine ise rejim güçleri ateş açtı. Bir öğrencinin ağır yaralandığı protestoda “özgürlük” sloganları yükseldi.

İbrahim Mirzaei katledildi

Hengaw kaynaklarına göre Sine’de ağır göz yaşartıcı gaza maruz kalan 42 yaşındaki İbrahim Mirzaei hayatını kaybetti. 

Rejimin ağır saldırılarına rağmen Piranşar, Bokan, Merîwan, Kirmanşan, Urmiye, Kamiyaran’da halkın rejim karşıtı direnişi bugün de sürüyor. 

Kamiyaran’da Moelem lisesi öğrenciler düzenledikleri protestoda, “Besicler, Devrim Muhafızları, DAİŞ ile aynısınız” sloganları attı. 

Seqiz’de yapılan gösterilere rejim güçleri saldırırken birçok kentte gözaltılar oldu. Ravansar, Kirmanşan, Urmiye’de ise pek çok kişi rejim güçleri tarafından tarafından kaçırıldı.

Tutkulular açıklı grevinde

Abdanan protestoları sırasında tutuklanan 26 tutuklu, Dereşehr cezaevinde uğradıkları işkence ve kötü muameleden dolayı 28 Ekim’de açlık grevine başladığı öğrenildi. Konuya ilişkin geniş bilgiye ulaşılamadı.

Öte yandan edinilen bilgilere göre İran İslam Cumhuriyeti Parlamentosu bugün asker ücretlerinde %20'lik bir artışı onayladı. Askerlerin maaşına yapılan zamın halk ayaklanmalarına denk gelmesi ise dikkat çekti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.