Resimleri sele direndi

Kültür/Sanat Haberleri —

Kürt sanatçı Ali Zülfikar’ın eserleri şans eseri selden kurtarıldı.

Kürt sanatçı Ali Zülfikar’ın eserleri şans eseri selden kurtarıldı.

  • Almanya’da meydana gelen sel felaketinden eserlerini kullandığı “doğal vernik” yolu ile zarar görmeden kurtaran ressam Ali Zülfikar, “geliştirdiğim teknik sayesinde eserlerim zarar görmedi” dedi.

Almanya’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle şimdiye kadar 171 kişi yaşamını yitirdi, çoğu kişiden ise hala haber alınamıyor. Büyük hasarların meydana geldiği sel felaketi nedeniyle, birçok ev, yol, onarılamaz hale gelirken, sanatçıların eserleri de selden nasibini aldı.

Kürt sanatçı Ali Zülfikar’ın doğa tahribatına dikkat çektiği eserleri ise şans eseri selden kurtarıldı.

 

Eserleri zarar görmedi

2010 yılından beri doğa tahribatlarını tuvaline yansıtan Zülfikar, kendi geliştirdiği doğal kökboyası tekniğiyle toplumsal yok oluşları resmediyor. Eserleri yaşanan sele kapılan Zülfikar, eserlerini kurtarma ekiplerinin değil, kendisinin geliştirdiği “doğal vernik” nedeniyle kurtarıldığını belirtti. Geliştirdiği tekniğe ilişkin Zülfikar,  “Devletlerin ve siyasal erklerin neden doğaya zarar verdiğini devamlı sorguluyordum. Kendini doğanın hakimi olarak gören bu siyasal güçler, silahlarını denemekten neden vazgeçmeleri gerektiğini işliyordum. Müteahhitlere alan açmak için ormanlar tahrip ediliyordu. İklimler her geçen gün değişiyor ve doğa insanlardan hesap soruyor. Bugünkü deneyimle geliştirdiğim bu teknik sayesinde eserleri fazla zarar görmeden korumanın mümkün olduğunu gösterdim. Kullandığım teknik; yumurta akı, bezir yağı ve çam sakızı karışımıdır. Bunlarla doğal vernik yaptım. Bu sayede eserlerim zarar görmedi” dedi.

 

Sansüre maruz kalmıştı

Linz Belediyesinin sansürü sonrasında Köln'deki Atölyesinden baskılar nedeniyle çıkmak zorunda kaldığını ifade eden Zülfikar, “Taşındığımda sansür nedeniyle Wesseling'deki bir depoda bazı sanat eserlerimi bırakmıştım. Yaşanan felaket nedeniyle eserlerimin bulunduğu odayı sel götürdü. Eserlerim sel suyunun üzerinde yüzüyordu” diye belirtti.

 

Sergi 15 Ekim’e kadar açık olacak

Küratörlüğünü Angela Junk-Eichhorn ve Olga Lux'ın yaptığı, ressam Zülfikar’ın Billboard’da Sanat projesi kapsamında hazırlanan çevre aktivisti Greta Thunberg’in portresini çizdiği eseri hala Heidehof Karlsruhe’deki Erzbergerstraße sokağı ile Flughafenstraße sokağının birleştiği köşede sergileniyor. Karlsruhe Kültür Dairesinin desteğiyle yapılan sergiye kentte yaşayan sanatçılardan Guido Kucznierz, Lena Imbery ve Olga Sora-Lux da eserleri yer alıyor. Sergi 15 Ekim’e kadar açık olacak. Zülfikar, bitki bazlı kökboyasıyla gündeme gelişmiş bir teknik geliştirmişti. KÖLN

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.