Rojhilatê Kurdistan zalime karşı grevde

Kadın Haberleri —

.

.

  • Rojhilatê Kurdistan’da halka ağır ve ateşli silahlarla saldıran İran rejimine karşı bugün Kirmanşan, Sarpol-e Zahab, Cevanrud, Sine, Meriwan, Bane, Saqiz, Dehgulan, Bokan ve Mahaba’da halk grev gitti. Hengaw İnsan Hakları Örgütü yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin Saqiz’de ateşli silahlarla halka saldırdığını duyurdu.

İran’da rejim karşıtı protesto gösterileri 25’inci gününü geride bıraktı. Rojhilatê Kurdistan’ın birçok kentinde düzenlenen protesto gösterilerinde halk rejim güçlerine direndi.

Kürt kadını Jîna Amînî’nin İran’ın başkenti Tahran’da metro çıkışı “Ahlak polisi” tarafında gözaltına alınıp, katledilmesiyle başlayan protesto gösteriler 4. haftasında 31 vilayetin 177 kentine yayıldı. 8 Ekim’de Rojhilatê Kurdistan’da yeniden dalgalan protesto gösterileri yeni bir evreye işaret ederken, iran devletinin saldırıları ağırlaştı. Sadece 8-10 Ekim tarihleri arasında en az 8 kişi Rojhilatê Kurdistan’da rejim güçleri tarafından katledildi.

Hengaw’ın 11 Ekim raporu

Hengaw İnsan Hakları Örgütü dün (11 Ekim) yayınladığı raporda Rojhilatê Kurdistan’daki son bilgilere paylaştı. Hafta sonundan bu yana Sine başta olmak üzere Saqiz, Meriwan, Diwandere, Bokan, Mahabad, Kirmanşan, Dehgulan, Salas-e Babajani ve Cevanrud’ta protesto gösterilerinin sürdüğü belirtilen raporda son üç günde ateşli silah saldırısı sonucu beş, cezaevinde işkence sonucu iki kişinin katledildiği belirtildi. 

Kürdistan’da 80 kadın aktivist tutuklandı

Hengaw, protestoların başlandığı günden bu yana Rojhilatê Kurdistan’ın tamamında 32 kişinin katledildiğini, 1541 kişinin yaralandığını ve 2500 kişinin tutuklandığını kaydetti. Tutuklanan 2500 kişiden sadece 550 kişinin kimliğinin doğrulandığını açıklayan Hengaw, kimliği tespit edilenlerden 80’nin kadın hakları aktivisti, 30’unun da çocuk olduğunu belirtti. Hengaw yayınladığı raporda ölen, yaralanan ve gözaltına alınanların sayısının daha yüksek olduğunu da ayrıca kaydetti.

IHR 12 Ekim raporu: 201 kişi katledildi

İran İnsan Hakları (IHR) tarafından hazırlanan ve bugün (12 Ekim) yayınlanan rapora göre, rejim güçleri olayın başlangıcından bu yana 201 kişiyi katletti. IHR, katledilenlerden 23’ünün 18 yaşın altında olduğu belirtti.

Rojhilatê Kurdistan’ın Sine kentinde yapılan protesto gösterilerinin rejim tarafından kanlı bir şekilde bastırılmaya çalışıldığını söyleyen IHR, son günlerde beş kişinin olaylar sırasında katledildiğini doğruladıklarını belirtti. Açıklanan bu rakama Sine’de hayatını kaybedenleri dahil olmadığını açıklayan IHR, İran genelinde en çok Sistan-Belucistan’da insanların hayatını kaybettiğini ifade etti.

Çok sayıda öğrenci tutuklu

Ülke genelinde üniversite ve okullarda son iki haftada çok sayıda protesto gösterilerinin yapıldığını da kaydeden IHR, devletin bu protestoları bastırmak için ağır saldırılarda bulunduğu ve çok sayıda öğrencinin gözaltına alınıp tutuklandığını belirtti.

 Lakan Cezaevi’nde 6 tutuklu katledildi

Sine Merkez Cezaevi’nde 9 Ekim’de çıkan isyanda ağır yaralanan 4 tutuklunun revire kaldırıldıktan sonra durumları hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılmazken, rejim karşıtı protestolar çerçevesinde aynı gün Gilan eyaletine bağlı Reşt kentindeki Lakan Cezaevi’nde de isyan çıktı. IHR, Lakan Cezaevi’nde çıkan isyanda 6 tutuklunun gardiyanlar tarafından katledildiğini belirtti. IHR, Lakan Cezaevi’nde katledilen 6 tutuklunun protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısına dahil edilmediğini ayrıca ifade etti.

Baskılar ağır

IHR raporunda, Asalouyeh, Bushehr ve Abadan'daki petrokimya ve petrol taşeron işçilerinin de ülke çapındaki grev ve protestolara katıldığını yazdı. 

Yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin ellerinde çok sayıda rapor olduğun belirten IHR, rejimin protestoculara yönelik ağır işkencelerde bulunduğunu, insanları televizyona çıkarıp itirafa zorladığını, ailelere yönelik baskıların yaşandığını da raporunda yazdı.

Nadia Arefani Kerec’te katledildi

NCRI Kadın Komitesi’nin sitesinde geçtiği habere göre üniversite ve liselerde de genç kadınların eylemi sürüyor. Liseli genç kadınlar, Tahran, İsfahan, Bandar Anazali ve  Rojhilatê Kurdistan’ın Saqiz, Mahabad gibi kentlerinde,  “Diktatöre ölüm” sloganlarıyla eylem düzenledi. 

NCRI Kadın Komitesi, 8 Ekim’de Kerec’te yaralanan 23 yaşındaki Nadia Arefani’nin 9 Ekim’de hayatını kaybettiğini belirtti. Ayrıca rejimin, 22 Eylül’de Ramsar’da yapılan protestolar sırasında başından vurularak katledilen 35 yaşındaki Shirin Alizadeh’nin ailesine sessiz kalmaları karşılığında cenazenin verileceğini belirttiği ortaya çıktı. Komite protestolar sırasında hayatını kaybeden 10 kadının kimlik bilgilerini de paylaştı.

İsfahan’da kadınlar sokakta

Bugün yayınlanan bir videoda İsfahan’da kadınların sokağa çıktığı ve rejimi protesto ettiği görüldü. Cadde boyunca yürüyen kadınlar sık sık “Azadî”, “Zen zendegî, azadî” sloganları attığı ve zılgıtı çektiği duyuldu.

Rojhilatê Kurdistan’da bugün grevde

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, twitter sayfasında paylaştığı bilgide bugün Rojhilatê Kurdistan’ın Kirmanşan, Sarpol-e Zahab, Cevanrud, Sine, Meriwan, Bane, Saqiz, Dehgulan, Bokan ve Mahaba’da halkın greve gittiğini duyurdu.

Rejim Saqiz’de ateşli silah kullanıyor

Grevin büyük ve yaygın olduğu yazan Hengaw, Saqiz’de rejim güçlerinin halka saldırdığını ve sokakalara korku yaymaya çalıştığı söyledi. Hengaw son olarak Saqiz’de yapılan protesto gösterisine rejim ateşli silahlarla saldırdığını yazdı. Saqiz’deki son duruma ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.