Savaş gazilerinden anlamlı yürüyüş

Forum Haberleri —

  • Qamişlo’da yürüyen savaş gazileri, “Kürtler arası bir savaşa Kürt halkının evlatlarını kurban etmeyin, kirli hesaplar için geriye yaralı bir toplum bırakmayın” çağrısında bulundu.

ŞÜKRÜ GEDİK

Rojava’nın Qamişlo şehir merkezinde 12 Temmuz günü savaş gazilerini temsilen sembolik bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yüzlerce savaş gazisinin bir araya gelerek, Kürtler arası muhtemel bir iç savaşı protesto etmeleri son derece önemliydi. Savaşın acımasızlığını yaşamış ve belki de savaşı en iyi anlayan gencecik insanlar, KDP’nin Medya Savunma Alanlarına yönelik askeri yığınağını, savaşa hazırlık temelinde araziyi tutup konumlanmasını protesto ediyorlardı. Birçok kesimden bu yönlü protesto eylemleri yapılmakta, savaşın önüne geçmek için seslerini yükseltmektedirler. 

Savaş karşıtı eylemlerin tümü hiç kuşkusuz değerlidir, anlamlıdır, savaşı durdurmak için küçümsenmeyecek katkılar sunmaktadır. Bütün bu çevreler içinde belki de en anlamlı mesaj savaş gazilerinden geldi.

Savaş gazilerinin koltuk değnekleriyle, protez ayaklarıyla, tekerlekli sandalyeleriyle kortej olup yürümeleri savaşa karşı seslerini duyurmaları son derece anlamlıydı. Rojava yurt savunmasında DAİŞ ve benzeri örgütlerin saldırılarında, çetelerin hamiliğini yapan faşist Türk devletinin işgal saldırılarında toplamda 72 binin üzerinde insan savaşta yaralanmıştır. Deyim yerindeyse savaş gazilerinden bir ordu oluşmuş durumdadır. 

72 bin savaş gazisinden 5700 kişi ağır şekilde yaralanmış ve mutlaka bir uzvu kopmuş durumdadır. Bu sayının çoğu kendi bireysel ihtiyaçlarını karşılamayacak düzeyde ağır yaralılardan oluşmaktadır. Savaşı yaşayan ve yaralanan, kendisini halka ve yurt savunmasına adamış bu kahramanlar şehadetin eşiğine gelmiş, yaşayan şehitler durumundadır. Savaş gazileri yürüyerek, Türk devletinin işgal saldırılarına, ona yardım yataklık eden, istihbarat başta olmak üzere her türlü desteği veren, bunlar yetmezmiş gibi bir fiil kendisi de savaşa girme aşamasına gelen işbirlikçi-ihanetçi çizgiye karşı haykırdılar.  

Rojava halkının bileşenlerinden Kürt, Türkmen, Arap, Süryani, Çerkez, her inançtan, etnik kökenden ve enternasyonallerden oluşan savaş gazileri KDP’nin savaş kışkırtıcılığına karşı bir duruş sergilediler. Savaşın acımasızlığını, yıkıcılığını, gerekli olmazsa bir cinayet olduğunu bu insanların bedenlerinden okumak mümkündü. Savaş gazilerinin bir şey söylemelerine gerek kalmadan yaralı bedenleriyle insanın diyen herkese bir şeyler anlatmaktaydı. Bütün çabaları ve tek mesajları olası bir kirli savaşın önüne geçmek için kamuoyuna bir ses vermekti. Anlamak isteyenler için oldukça güçlü bir sesti. Bizlere düşen görev bu sesi daha da duyulur kılmaktır. 

Savaş gazilerinin yürüyüşü Kürtler arası bir savaşa yol açan KDP’ye bir mesaj iletmekti. Kaldı ki sanatçılardan, yazarlardan, aydınlardan, sivil toplum kuruluşlarından kısacası bütün toplumsal kesimlerde ciddi bir duyarlılık var. Çeşitli etkinliklerle, eylemlerle bu duyarlılıklarını dışa vurmaktadırlar. Savaş gazilerinin yürüyüşü; bizzat savaşı yaşamış ve yaşamını feda etmiş, kendilerini savaşta ispatlamış, tereddütsüz bir şekilde halk ve yurt çıkarlarına adayarak şehadetin sınırına varmış gazilerin yürüyüşünde her kese ilişkin bir mesaj vardı. Sadece KDP provokasyonlarına dikkat çekmek değil, aynı zamanda kamuoyuna ve halka da güçlü mesajlar ilettiler. Bu savaşa karşı çıkmak yetmiyor, mutlaka savaşı durdurmak için hareket etmelerini salık vermekteydiler.

Rojava savunmasında yaralanmış savaş gazileri sadece Rojava için değil insanlık için tehlike saçan DAİŞ çetelerine karşı savaşarak bir nevi dünya insanlığının savunması için yaralanmışlardır. Uğruna savaştıkları insanlığın da gazilerin bu anlamlı yürüyüşüne gerekli desteği vermeleri, seslerine ses katmaları gerekir. Bu bir nevi insanlık borcudur. Gaziler insanlık için sergiledikleri duyarlılığı şimdide Kürtler için sergilemektedirler. Yürüyüş yapan gaziler sadece Kürtlerden değil, Rojava’nın bütün bileşenlerinden oluşmaktaydı. Tek istemleri bölge için meydana gelecek bir felaketi önlemektir. Gaziler büyük bir inanç, fedakârlık, cesaret, azim, halka bağlılık, yurda bağlılık sergilemişlerdir. Kürtler arası bir savaşın Kürtler için bir felakete yol açacağının derin bilinciyle hareket etmektedirler. Canları, kanları uğruna kazandıkları değerlerin yitimi anlamına gelecek bir savaşın durdurulmasını istiyorlar. Yürüyüşleriyle verdikleri mesajın derinliğini, kapsamını bu temelde okumak gerekir.

KDP’nin Medya Savunma Alanlarına yönelik askeri faaliyetleri her an bir felaket savaşına dönüşme ihtimali her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bir savaşın fiilen başlamaması PKK’nin sağ duyulu sebatkar yaklaşımından dolayıdır. PKK, ulusal çıkarların gereğini her şeyin üstünde tutarak gerilim ve gerginlikleri düşürmeye çalışıyor. Savaş gazilerinden oluşan orduya yenilerinin eklenmemesi için gaziler de bu sürece katılarak destek verdiler. Arapça ve Kürtçe konuşmalar yaparak isteklerini BM temsilcilerine ilettiler. Gazilerin çağrılarına herkesin kulak vermesi, katkı sunması ve bu kirli savaşın durdurulması için mutlaka çaba sergilemesi gerekir.

KDP’ye Rojava gazilerinin mesajını buradan bir kez daha yineleyelim. ‘Kürtler arası bir savaşa Kürt halkının evlatlarını kurban etmeyin, kirli hesaplar için geriye yaralı bir toplum bırakmayın.’

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.