Savunma susturulamaz

Hukukçulardan açıklama

Hukukçulardan açıklama

  • Suruç anmasında gözaltına alınanlara hukuki destek verdikleri için işkenceye maruz kalan avukatlar, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Yurtsever Hukukçular, Avukat Dayanışması gibi çok sayıda hukuk örgütü, 20 Temmuz’da gerçekleşen Suruç Katliamı anmasında gözaltına alınanlara hukuki destek vermek amacıyla gittikleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde maruz kaldıkları polis saldırılarına ilişkin, ÖHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada konuşan ÇHD üyesi avukat Yağmur Kavak, 8 yıldır süren Suruç Katliamı davasında bir ilerlemenin olmayışının nedeninin “cezasızlık politikası” olduğunu söyledi. Kavak, 20 Temmuz’da gerçekleşen anmada polisin saldırısı sonrası 154 kişinin işkence ile gözaltına alınmasının temel nedeninin iktidarın, katliamda yaşamını yitirenleri unutturmak istemesinden kaynaklı olduğunu belirtti. Kavak, gözaltına alınan müvekkilleri için 46 avukatın emniyete gittiğini fakat çeşitli bahanelerle görüştürülmediğini belirterek, polislerce müvekkillerinin gözaltı araçlarında saatlerce aç susuz ve ters kelepçeli bir şekilde bekletildiğini aktardı.

Kadın avukatlar saçlarından sürüklendi

Polislerin suç işlendiğini belirten Kavak, “Kadın meslektaşlarımızın bazıları saçları çekilerek sürüklenmiş, bazı meslektaşlarımız döner kapının arasına sıkıştırılmış, yerlere yatırılarak tekme tokatla dövülmüş, sarhoş olduğu da anlaşılan Fırat isimli polis tarafından ‘Burası Vatan ***, siz hayırdır’ şeklindeki sinkaflı küfürlerle ağır bir şekilde darp edilmiş, insanlık dışı muameleye maruz bırakılmıştır” dedi. Kavak, son olarak darp raporları ile birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyuruları yapıldığını söyledi.

Hukukçular göreve çağrıldı

Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) üyesi ve Asrın Hukuk Bürosu üyesi avukat İbrahim Bilmez ise savunmanın susmayacağını belirterek hukuk kurumlarını saldırılara karşı sorumluluğa davet etti. Bilmez’in ardından diğer hukuk örgütü temsilcisi de saldırılara karşı tepki göstererek, hukuk kurumlarını sorumluluğa çağırdı. Son olarak ÖHD İstanbul İl Eşbaşkanı Esra Bilen de, Türkiye’nin en büyük barosu olan İstanbul Barosu’nun yaşananlar karşısında sadece sanal medya hesapları üzerinden tepki göstermesinin yeterli olmayacağını belirtti. Bilen, baroyu aktif rol almaya davet etti. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.