Seçmenlerin yüzde 41’i tercihini yaptı

  • Irak Meclisi seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre; KDP 32 sandlaye alırken, YNK 15, Yeni Nesil 9, İslami Birlik (Yekgurtû) 3 ve Adalet Topluluğu ise 1 sandalye almayı başardı.

Irak ve Federe Kürdistan’da gerçekleştirilen Irak Meclisi seçimlerinin ardından resmi olmayan sonuçlar, dün 15.25 itibarıyla belli olmaya başladı. devam ediyor. Katılım oranının ülke genelinde 41 olduğu belirtildi.

Sadr Hareketi, resmi olmayan verilere göre Irak genelinde 80’e yakın sandalyeyi garantiledi. Sadr Hareketi’nin ardından ikinci en çok oy alan parti arasında yaklaşık 40 sandalye fark oldu. Sadr Hareketi’nden Issam Hüseyin, büyük ittifakların kurulması için KDP ve Muhammed Helbusi liderliğindeki Irak Takaddum Partisi (Qwa Dawle ve Taqadum) ile yakın olduklarını vurguladı.  

Fetih Koalisyonu üyesi Abu Misak Almasyar, resmi olmayan verilere göre 41 ile 43 sandalye aldıklarını söyledi. Almasyar, seçim sonrası kurulacak ittifaklar için YNK, Kanun Devleti ve Azam Partisi ile yakın olduklarını açıkladı.

Taqaddum Koalisyonu Sözcüsü Suud Meşhedani, 35 sandalye garantilediklerini söyledi.

Nasr Partisi lideri Akil El Rideni, Şii siyasi ve dini lider Ammar Hekim ve eski Başbakan Haydar Abadi liderliğinde kurulan “Ulusal Devlet Güçleri” adlı koalisyonun seçimlerde 20 sandalye garantilediklerini belirtti.

Halk, önceki gün sandığa giderek 329 vekilin seçilmesi için oyunu kullandı. Irak Bağımsız Seçim Komisyonu, en yüksek katılımın yüzde 54 ile Dihok’ta olduğunu, ülke genelinde seçime katılım oranı ise yüzde 41 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu genel seçimlere katılan kişi sayısının 9 milyon 77 bin 779 kişiye ulaştığını duyurdu.

Bazı bölgelerdeki durum

Vilayetlere göre resmi olmayan sonuçlara göre durum şöyle:

Hewlêr: KDP 11, Yeni Nesil 3, Kürdistan İttifakı (YNK/Goran): 1

Dihok: KDP 8, Kürdistan İttifakı 1, Kürdistan İslami Birlik (Yekgirtû): 1

Süleymaniye: KDP 3, Kürdistan İttifakı 6, Yeni Nesil 5, Yekgirtû 2, Kürdistan İslami Topluluk (Komel): 1

Kerkük: KDP 2, Kürdistan İttifakı 3, Yeni Nesil 1, Türkmen Cephesi 1, Fetih Koalisyonu 1

Ninova: KDP 9, Kürdistan İttifakı 1

Diyala: KDP 1 (netleşmedi), Kürdistan İttifakı 1.

Goran özür diledi

YNK ile “Kürdistan İttifakı” adıyla katılan Değişim Hareketi’nin (Goran) hiçbir adayı parlamentoya girmeye hak kazanmadı. Resmi olmayan sonuçlara göre Kürdistan İttifakı’nın kazandığı tüm sandalyeler YNK’nin belirlediği adaylara gitti.

Konu hakkında Goran Hareketi’nden yapılan açıklamada, “Şart ve koşullara rağmen halktan gereken güveni alamamış olmamız bizim hatamızdır” denildi. Açıklamada, “Açıkça belirtmek gerekiyorsa hareketimizin siyasetinde köklü bir değişime ihtiyaç var. Çünkü seçmenlerimiz diğer tüm vatandaşlarımızın yaptığı gibi tavır alıp seçimi boykot etmiştir. Bu acı gerçeğin sorumluluğunu aldığımızı ve en kısa zamanda köklü değişime gideceğimizi bildirmek istiyoruz” ifadelerine yer verildi.   BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.