Senegal'de tecavüz kültürüne karşı yürüyüş

Kadın Haberleri —

.

.

  • Senegal’in başkenti Dakar’da önceki gün onlarca feminist gösterici, adalet sistemini ve kadına yönelik şiddete aşırı hoşgörüyü kınadı. 

DAKAR

Place de la Nation’da düzenlenen protestoda konuşan Aissatou Sene, “Devletin, nüfusun yarısını oluşturan kadınların kendilerini güvende hissetmesi için, mağdurları desteklemek amacıyla yapılar, barınaklar ve gerekli her şeyi sağlamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Özellikle tecavüze uğrayan kadınlardan, reşit olmayan kız çocuklarının pornografik görüntülerinin paylaşılmasından feministler ihbar edene kadar kimsenin endişelenmemesini eleştiren Sene, “Adalet ve hukuk uygulansaydı, tecavüzcüler hak ettikleri cezayı alsaydı bugün burada olmazdık” diye vurguladı.

Ocak 2020’de Senegal, sivil toplumun, özellikle kadın haklarını savunan kuruluşların aktif kampanyaları sonrasında tecavüz ve pedofiliyi suç sayan bir yasa çıkardı. Kadına ve çocuğa yönelik cinsel şiddete ilişkin ilmiği sıkılaştırmayı amaçlayan yasa, faillere azami müebbet hapis ve asgari ceza olarak 10 yıl hapis cezası öngörüyor.

Şimdiye kadar, tecavüz, Batı Afrika ülkesinde sadece basit bir suç olarak görülüyordu ve suçlular çok az ceza alıyor ya da hiç ceza almıyordu. Bununla birlikte, 2019'da iki kadının tecavüz edilip öldürülmesini izleyen büyük kampanya, hükümeti yeni kabul edilen yasayı hazırlamaya itti.

Bu yılın başlarında, popüler muhalefet lideri Ousmane Sonko'nun tecavüz iddiasıyla tutuklanmasının ardından ülkede gerilim patlak verdi. Çatışma ve protesto günleri en az beş kişinin hayatını kaybetmesi ve olayın siyasetle iç içe olması, Senegal'de tecavüz konusunu bir kez daha gündeme getirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.