Silvan’da bir yılda 20 ölüm

  • Silvan’da kadına yönelik artan şiddet, taciz, tecavüz, uyuşturucu kullanımı, işsizlik ve yoksulluk nedeniyle ölümlerin arttığına dikkat çeken gazeteci Ferhat Parlak, bilinçli bir politikanın yürürlükte olduğunu söyledi. 

 

Amed’in Silvan ilçesinde açık kaynaklara yansıyan verilere göre, son bir yılda en az 20 kişi ölüme sürüklendi. Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün ciddi artış gösterdiği Silvan’da, son bir yılda yaşamını yitirenlerin büyük bölümü, intihar etttiği ileri sürülen ya da intihara sürüklenen kadınlar oldu. Ayrıca vakaların çoğu 16-28 yaş arasındaki çocuk ve gençlerden olması da dikkat çekiyor. Uzmanlar, kadına yönelik artan şiddet, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz, Kürt sorunundan kaynaklı çatışma-şiddet ortamı ve yoksulluk hali nedeniyle ölüme sürüklenmenin genel bir eğilim olduğunu belirtirken, Silvan’da son bir yılda yaşananlara dair ayrı bir parantez açılması gerektiğine işaret ediyor. 

Yüzde 70’e yakın işsizlik

 Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin 29-30 Kasım 2019 tarihinde, ilçedeki istihdam durumuna ilişkin paylaştığı verilere göre, ücretli bir işe sahip olmayanların toplam oranı yüzde 68,4 olarak kaydedildi. Bu rakam Türkiye ortalamasının çok üstünde.

İki haftada üç kardeş

 En son 5 Haziran’da ilçeye bağlı Beypınar (Fêra) Mahallesinde, Muhammed (26) ve kardeşi Rengin (22), ikamet ettikleri evde ateşli silahla yaşamını yitirdi. Kız kardeşleri M.Ş.’nin ise 16 gün önce yaşamına son verdiği ileri sürüldü. 

Bilinçli bir politika

Silvan’da gazetecilik yapan kapatılan Silvan Mücadele Gazetesi sahibi Ferhat Parlak’a göre; tarihte ilk defa Silvan’da bu kadar fazla oranda yaşamına son verme vakaları yaşanıyor. İşsizliğe ve uyuşturucu kullanım oranına işaret eden Parlak, uyuşturucu kullanım yaşının 10’a kadar düştüğünü söyledi. Parlak, bunun sistemli bir politika olarak yürütüldüğünü vurgulayarak, şunları paylaştı: “Gençler siyasetle uğraşmasın, uyuşturucu içsin, alkol alsın, kumar oynasın, tefecilik yapsın diye bilinçli bir politika yürütülüyor. Öte yandan gençler iş bulamıyor. AKP’ye üye olup, ilçe binasında kül tablası döküp, paspas çekip İŞKUR’dan 6 ya da 9 aylık bir işçi olarak belki çalışabilirsiniz. Aslında sadece Silvan’da değil bölge halkı üzerinde oynanan böl, parçala, yönet ve kendine muhtaç et politikası var. Düşünün ki AKP Silvan’da yüzde 5 oy alıyor. Devletin bütün imkanlarından yüzde 5 faydalanıyor. Yüzde 95’ine hizmet yok.”

Aile içi şiddet, tefecilik, uyuşturucu kullanımı, kumar oynatma ve alkol tüketiminin arttığını, toplumsal bir bunalım halinin yaşandığını, insanların geleceği öngöremediğini ifade eden Parlak, “Sosyo-ekonomik ve siyasal bir sorunla karşı karşıyayız. Bu bireylerin çözebileceği bir sorun değil. Kamusal bir sorundur ve bu sorunun üzerine mutlaka gidilmesi gerekiyor” dedi.   MA/AMED

 

10 milyon işsiz bekliyor

Hem dar hem geniş tanımlı işsizlikte artış devam ediyor. Geniş tanımlı işsizlik yüzde 27,4 oldu. Çalışma çağındaki 63,5 milyon kişinin sadece 18,8 milyonu kayıtlı tam zamanlı çalışıyor.

DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Nisan 2021 Raporu Yayımlandı. Buna göre 10 milyona yakın insan işsiz.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 10 Haziran 2021’de Nisan 2021 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarını açıkladı. TÜİK, Nisan 2021 dönemi gösterge işsizlik oranı olarak ifade ettiği mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranını yüzde 13,9 ve TÜİK’in âtıl işgücü olarak adlandırdığı, DİSK-AR’ın ise geniş tanımlı işsizlik olarak ifade ettiği oranı yüzde 27,4 olarak açıkladı. Böylece mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı son bir yılda 0,2 puan, bir aylık dönemde ise 0,9 puan arttı. Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) oranı ise son bir yılda 0,6 puan azaldı ve son bir aylık dönemde ise 0,9 puan arttı.

TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı, Nisan 2021 döneminde bir önceki yıla göre 531 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin olarak gerçekleşti. Dar tanımlı işsiz son bir ayda ise 275 bin kişi arttı. DİSK’in, TÜİK verilerinden hareketle yaptığı hesaplamaya göre ise mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Nisan 2021’de 9 milyon 837 bin olarak gerçekleşti. Nisan 2020’de 9 milyon 187 bin mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 650 bin kişi arttı.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.