Şırnak’ın 31 alanında ağaç katliamı

  •  Şırnak’ta Besta bölgesinin 31 alanında ağaç katliamı yapılırken, kıyımın genişletilmesi için yeni yolların yapımına başlandığı öğrenildi.

 

Şırnak’ın Besta, Cûdî, Gabar ve Çiyayê Nimêja bölgelerinde korucular tarafından yapılan ağaç kıyımı 2 yıldır aralıksız sürüyor. Asker gözetiminde yapılan katliam nedeniyle şimdiye kadar bölgede birçok ormanlık alan yok edildi. Kesilen ağaçların başında palamut ağaçları geliyor. Ağaçlar, kıyımdan geçirildikten sonra sarp ve dağlık alanlardan traktörlerle geniş düzlüklere, buradan da korucular tarafından TIR’lara yüklenerek Antep, Urfa ve Maraş gibi kentlere götürülüyor. Yerel kaynaklar, bölgede gelecek yıl yapılacak kıyımlar için şimdiden faklı noktalara yol açılmaya başlandığını aktardı.  

Şu an Besta bölgesinin 31 noktasında ağaç kıyımı sürüyor. Söz konusu alanlar şöyle: “Girêsêvê, Baçûka, Çemê Mezin, Girêheliziyê, Şehrewan, Piştreşo, Kenîya Rengîn, Çala fileyan, Nizarê Kuştîyan, Kenîya Kurta Dizan, Besta Warên Şeref, Kemaloga, Zirvî, Deşt Kîxê, Piha, Girê Gavan, Çala Tehla, Nizarê Elî Sorkê, Nala Kitkê, Qaranîs, Cinîwer, Kenîyamîr, Rîsor, Çemê Benê, Rêrêqut, Banga, Xaşîxan, Girêqirsîn, Bindarîn, Xargirê û Belûzê.”

Her traktörün başında 3 korucu 

Şırnak merkeze bağlı Dehlabî, Heştan ve Zorova köylerinde başlatılan ağaç kıyımı, yurttaşların tepkilerine rağmen sürüyor. Zorova köyünden bir yurttaş, ağaç kesimine karşı bütün çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade ederek, “Bu bölgelerde ağaç kesimi başlatıldığında biz Zorova, Heştan ve Dehlabî köylüleri olarak buna karşı çıkarak bölgelerimizde ağaç kesimini istemediğimizi söyledik. Ama askeriye bize, ‘siz kabul etseniz de etmezseniz de keseceğiz, bu yıl Besta’da tek bir ağaç kalmayacak’ dedi. Köy muhtarlarıyla bir yıllık ağaç kesimi anlaşmasına varmışlar. Biz buna karşı Şırnak ve Urfa Orman Müdürlüklerine dilekçe yazdık ama sonuçsuz kaldı. Hala geçen yıl kestikleri ağaçları taşıyorlar. Bölgeye ağaç kesimine gelenlerin çoğunluğu Sêgirkê beldesinden. Gelen kişiler korucuların korumasında gelip kesiyorlar. Her traktörün başında 3 korucu duruyor. Korucular günlüğü 200 TL’ye onların güvenliğini alıyor. Ağaçların kesildiği bu bölgeler Hasan Babat ve Suphi Babat isimli şahıslar tarafından yapılıyor. Ağaç kesimine tepki gösteren aileleri bu kişiler askeriyeye şikayet ediyor. Daha sonra askeriye de bu ihbardan yola çıkarak o bölgede hayvanlarını otlatanları bölgeden çıkartıyor” dedi. 

Cûdî’de patlama 

Şırnak’ta Cûdî Dağı’nda başlatılan ağaç kıyımı aralıksız sürüyor. Dün sabah saatlerinde Cûdî Dağı’nın Deriyê Çirçiro bölgesinde büyük bir patlama yaşandı. Patlamanın kentin birçok noktasından duyulduğu belirtildi. Patlamanın ardından bölgede helikopter hareketliliği yaşandığı bildirildi.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.