Tişrîn'de saldırılar durdu

Tişrin
- Washington, Ankara, Şam ve Qamişlo'yu kapsayan ABD arabuluculuğunda varılan anlaşma, stratejik açıdan kritik öneme sahip Tişrîn Barajı çevresinde çatışmaların durmasını sağladı.
ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon, Suriye hükümeti ve QSD'den özel birliklerden oluşan ortak bir heyet, Minbic ile Kobanê arasında Fırat Nehri üzerinde bulunan Tişrîn Barajı'na önceki gün bir saha ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret, aylarca süren şiddetli çatışmaların ardından bölgeyi güvence altına almak ve etkisiz hale getirmek için gelişen varılan anlaşma sonucuydu. North Press'den Kardo Roj'a konuşan bir kaynağa göre; taraflar arasında barajın askeri çatışma alanı olmaktan çıkarılması, işletme sürekliliğinin sağlanması ve güvenliği konusunda ortak sorumluluk tesis edilmesini amaçlayan idari ve güvenlik mutabakatlarına varıldı.
Anlaşmanın şartlarına göre:
* Baraj, resmi olarak tarafsız bölge ilan edilecek ve devam eden çatışmalardan korunacak.
* Barajın her iki yakasındaki askeri varlığın aşamalı olarak azaltılmasına derhal başlanacak.
* Türkiye destekli çeteler barajın batı yakasından çekilecek, yerlerine Suriye Savunma Bakanlığına bağlı birlikler konuşlandırılacak.
* Baraj tesisinin doğu tarafında ise İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) tarafından koruma sağlanmaya devam edilecek, teknik yönetimi ise Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi'ne bağlı personel tarafından yürütülecek.
ABD'nin rolü
Kaynak, söz konusu gelişmede Amerikan diplomasisinin oynadığı önemli role vurgu yaparak, Washington'ın son haftalarda tüm taraflarla sessiz mekik diplomasisi yürüttüğünü vurguladı.
Mevcut ateşkes, resmi olmasa da çevredeki kırsalda görülüyor. Yerel sakinler, askeri faaliyetlerde gözle görülür bir düşüş olduğunu bildirdi ve lojistik ekipleri rutin bakım için baraja erişimi yeniden başlattı. Kaynak, "Bu anlaşma sadece su ve elektrikle ilgili değil; binlerce sivilin istikrarını sağlamakla da ilgili" dedi.
Mevcut anlaşmanın bir tarafta resmi devlet denetimini yeniden sağlayarak, diğer tarafta yerel yönetimi koruyarak bu riskleri azaltmayı amaçladığı görülüyor.
Dört ay sonra elektrik
Fırat Kantonu’nun elektrik ihtiyacının büyük bölümü Tişrîn Barajı’ndan karşılanıyor. İşgalci Türk devletinin 8 Aralık 2024’de baraja yönelik saldırıları sonucu elektrik hattı hizmet dışı kaldı. Kobanê başta olmak üzere çoğu bölge elektriksiz ve susuz kaldı. Fırat Kantonu Enerji Konseyi Eşbaşkanı Welîd Ciman, Kobanê’de 360, Sirîn kentinde ise 300 köyün elektriğinin tamamen kesildiğini hatırlattı. Ekiplerinin dört ay boyunca kent ve köylere elektriği ulaştırabilmek amacıyla yoğun emek verdiğini belirten Welîd, tüm kırsal kesimlere elektrik verebilmek için diğer hatları onarmaya çalıştıklarını söyledi. Welîd, ulaştırılan elektriğin geçici olduğunu ve elektrik hatlarını tamamen onarmak için daha fazla çalışmaları gerektiğini belirtti. Welîd, “Halka elektrik, hat sisteminin kurulduğu bölgelerde, şu an geçici olarak verilmektedir. Şu anda elektrik hatları yer altında olan bölgelere elektrik ulaşmıyor ve bu tür hatların olduğu bölgeler için yeniden elektrik hattı inşasının yapılması gerekiyor” dedi.