Türk devleti yargılanmalı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin işgali altındaki kadınların yaşadığı siyasi, sosyal ve hukuki sorunların ele alındığı Kuzey-Doğu Suriye Kadın Meclisi Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede Türk devletinin işlediği suçlara karşı yapılması gerekenler sıralandı. 

“Suriye’deki kadınlar Türk işgali altında acılar çekiyor’” sloganıyla Kuzey-Doğu Suriye’in Qamişlo kentinde bir araya gelen Kuzey-Doğu Suriye Kadın Meclisi yaptığı konferansın sonuç bildirgesini açıkladı.

Türk devletinin işgali altındaki kadınların yaşadığı siyasi, sosyal ve hukuki sorunların ele alındığı konferansa pek çok şahsiyet katıldı.

Yapılan sunumlarda, Türk devletinin işlediği insanlık suçları, soykırım, kadın ve çocuklara yönelik saldırıları ve bunun hukuki boyutlarına dikkat çekildi. Şimdiye kadar, 115 kadın ve 113 şehit edildiği, 216 kadın ve 237 çocuğun yaralandığı ve 201 kadının kaçırma vakasını belgeledi kaydedildi.

Üç bölüm halinde yürütülen tartışmaların sonucunda, ortaya çıkan kimi öneriler bildirgede şöyle sıralandı:

  • Suriye krizini çözmek için işgal altındaki tüm topraklar kurtarılmalı, Türk devlet güçleri ve ona bağlı çete grupları dağıtılmalıdır.
  • Türk devleti işgalci devlet olarak tanımlanmalı ve tüm Suriye topraklarının Türk işgalinden kurtarılması için çağrı yapılmalıdır.
  • Göçmen ve mültecilerin bölgelerine dönüş çalışmaları uluslararası toplum tarafından güvence altına alınmalı ve malları kendilerine iade edilmelidir.
  • Türk devleti, çeteler tarafından veya onların desteğiyle işlenen suçlardan dolayı uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır.
  • Suriye krizinin çözümü Suriye'de, Suriyeliler aracılığıyla ve tüm Suriyelilerin katıldığı siyasi müzakereler yoluyla olmalıdır.
  • Kadınlar siyasi çalışmalara ve karar alma süreçlerine katılmalılar.
  • Özerk bölgeler dışındaki Suriye toplumu ile irtibat kurulmalı, işgal altındaki bölgelerdeki olaylar tespit edilmeli, işlenen suçlar kovuşturulmalı ve Türk işgaline karşı bir Suriye kamu otoritesi kurmak için Suriye yasal örgütleriyle irtibat güçlendirilmelidir.
  • İşgalci Türk devletinin işlediği suçlara karşı uluslararası toplum sorumlu davranmalıdır.

Kadınları ve çocukları korumak, güvenlik ve istikrarı sağlamak için her alanda askeri operasyonlara son verilmesi çağrısı yapılan konferansta, Türk devleti, su ve altyapı şebekelerini sivillere karşı silah olarak kullanmasının ayrıca büyük bir suç olduğu kaydedildi.

QAMIŞLO / ANHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.