Vücut fonksiyonları bitiyor tutsaklığı bitirilmiyor

  • Vücut fonksiyonlarını yüzde 91 oranında kaybeden hasta tutsak Hasan Aşa, infazı bitmesine rağmen “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmedi. Aşa, uygulamalar nedeniyle 11 gündür tedaviyi kabul etmiyor.

Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri İle Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik’in 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girmesiyle cezaevlerinde yeni uygulamalar hayata geçirildi. Yönetmelik çerçevesinde cezaevlerinde oluşturulan İdare ve Gözlem Kurulları, yaptıkları değerlendirmelerle infazını tamamlayan tutsakların tahliyelerini engelliyor. Gözlem Kurulu’nca infazı yakılan ağır hasta tutsak Hasan Aşan’ın, İnfaz Hakimliği’ne de yaptığı itiraz kabul görmedi.  

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla 13 yıl 6 ay hapis cezası verilen ağır hasta Hasan Aşa (54) hakkında Adli Tıp Kurumu (ATK), vücut fonksiyonlarını yüzde 91 oranında kaybetmesine rağmen “Cezaevinde kalabileceği” şeklinde rapor düzenledi. 2013’ten bu yana tutulduğu cezaevinde infazını da tamamlayan Aşa, bu kez de İdare ve Gözlem Kurulu’nun engelline takıldı. Kurul, “iyi halli” olmadığı iddiasıyla Aşa’nın infazını yaktı. Buna karşı Aşa’nın tahliyesi için Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne yapılan başvuru ise “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle 7 Ocak’ta reddedildi. Gerekçe olarak, birden fazla 11 günlük hücre cezası verilmesi, “servis puanının -14 olması” ve gardiyanlara hakaret ettiğinden verilen hapis cezası gösterildi.

Tedaviyi kabul etmiyor

 Ağır böbrek hastası olduğu için haftada üç defa diyaliz tedavisi görmek zorunda olan Aşa da hastane sevkleri sırasında kötü muameleye maruz kaldığı, doktor ve hemşirelerin kendisine hakaret ettiği gerekçeleriyle 11 günü aşkındır diyaliz tedavisini reddediyor. Başka bir cezaevine sevk talebi de kabul edilmeyen Aşa, avukatlarının yaptığı görüşmelere rağmen diyaliz tedavisini reddetmeyi sürdürüyor. Avukatları, tedaviyi kabul etmemesi durumunda Aşa’nın sağlık durumunun geriye dönülemeyecek şekilde kötüleşeceğini belirtiyor.

Vücudu iflas etmiş

Hasan Aşa’nın en büyüğü 17 yaşında 5 çocuğu bulunuyor. Hem çocuklarla hem de Aşa ile meme kanseri tedavisi gören eşi Aynur Aşa ilgileniyor. Kemoterapi gören Aynur Aşa, hem kendisinin hem de çocuklarının psikolojisinin iyi olmadığını belirterek, bir gün kendisi için İstanbul’a tedaviye gittiğini, sonraki gün eşi için Amed’e gitmek zorunda kaldığını dile getirdi. Eşinin tutuklandığı dönemde zaten hasta olduğunu anımsatan Aşa, parmaklarının çürümeye başladığını söyledi. Eşinin iki yıldır tek başına hücrede tutulduğunu, tedavisinin düzensiz yapıldığını kaydeden Aşa, sürekli baygınlık geçirdiğini söyledi. Eşinin cezaevindeki uygulamalara karşı diyaliz tedavisini reddettiğini ifade eden Aşa, şunları söyledi: “Bütün vücudu iflas etmiş. Raporda vücut fonksiyonlarını yüzde 91 oranında kullanamayacağı yazılmış ama buna rağmen cezaevinde kalabileceğini söylüyorlar. Zaten bitmiş, zaten ölmüş ama kalabilir, diyorlar.”  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.