Yayıncılar kitap basamayacak halde

Kültür/Sanat Haberleri —

Yayınevleri

Yayınevleri

  • Matbaalar 6 ay içinde ikinci kez zam yapmak zorunda kaldı. Yurt dışı telif ödemeleri de döviz kuruna bağlı olarak şu anda sürekli artıyor. Artık kitap üretilemez hale geldi. Yayıncılık sektörü büyük yıkımla karşı karşıya.

 

Salgın döneminde ciddi kan kaybeden yayıncılık sektörü şimdi de kur artışıyla mücadele ediyor. Türkiye’deki kur artışı birçok sektörde olduğu gibi yayıncılık sektörünü de çıkmaza soktu. 2005 yılından bu yana kâğıt ithalatı yapan yayıncılık sektörü dolar ve euro kurundaki değişime mahkum oldu. Son bir yılda kitap kapak kâğıdındaki zamlar yüzde 100’ü aştı.

Yayıncılar Kooperatifi Başkanı Elif Akkaya ve Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR) Yönetim Kurulu üyesi Ünal Koçak TL'nin değer kaybı sonucu yayıncıları zor günler beklediğini söyledi.

Yıkımla karşı karşıyayız

BirGün Gazetesi’ne konuşan Elif Akkaya, "Matbaalar 6 ay içinde ikinci kez zam yapmak zorunda kaldı. Yurt dışı telif ödemeleri de döviz kurlarına bağlı olarak şu anda sürekli artıyor.  Zaten pandemi nedeniyle dağıtım ağları daralmış, kitabevleri kapatmaya kadar gitmiş, üretim azalmış ve hâlâ etkileri yakıcı şekilde kendini hissettirirken şimdi de üretememe durumuna geldik" dedi.
Akkaya, yayıncılık sektörünü büyük yıkımla karşı karşıya olduğunu belirtti ve ekledi: ”Daralacağız. Kapatacağız. Kitap yayınlamayacağız. Kurların sürekli bu şekilde oynaması yayın dünyasına büyük bir darbe aynı zamanda" dedi.

Kağıda zam %120'yi aştı

Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise ”Pandemi ile birlikte üretim maliyetlerinde ciddi artış söz konusu. Yılbaşından itibaren yüzde 60'a yakın fiyat artışlarıyla karşılaştık. Kitap kağıdında yüzde 55 ile yüzde 60 arasında bir artış söz konusu.  Birinci hamur kağıdında zam yüzde 120'yi aşmış durumda” diye konuştu.

Kitap üretmez hale geldik
Penguen Kitabevleri ve İthaki Yayınları’nın kurucusu Ünal Koçak ise 12 yıldır hiç zam yapmamışken bu yıl iki kez zam yapmak zorunda kaldıklarını vurguladı. Koçak, ”Artık kitap üretilemez hale geldi. Alternatif yayıncılık yapanların çok zorluk yaşayacağı bir döneme giriyoruz" dedi.

Kitap artık lüks oldu

Kırmızı Kedi Yayınevi Halkla İlişkiler Müdürü Masum Gök, dövizdeki artışla birlikte kitap fiyatlarının yükseldiğini belirtti ve ekledi: ”Kuşe kağıtlar ve kapak kağıtların tonu, geçen yılın başında 750 dolar civarındayken şu anda bin 500 dolara çıktı. Yayınevlerinin son bir yılda matbaa giderleri yüzde 40 artmış durumda. Bastığı kitap aynı, hatta daha az ama matbaa giderlerinde büyük bir artış var. Bunun nedeni dolardaki artış. Yayıncılık dünyası döviz kuruna bağlı olarak giderlerinde yaşanan ciddi artışı tam olarak okurlara yansıtmadı. Ancak bugünden sonra yayınevleri de yayımladıkları kitapların etiket fiyatlarına bu olumsuz tabloyu maalesef yansıtmak durumunda kalacaklar. Süreç kitabın lüks tüketim malzemesi haline dönüşmesine doğru gidiyor.’’

ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.