'Bu son olsun!'

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa'da kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete karşı mücadele eden, Fransa Kadın Cinayetleri Derneği’ne göre, 2020'de 100 kadın eşi veya eski eşi tarafından öldürüldü. Kadın dernekleri, "kadın kırımına son" diyerek alanlarda olacak

 

Fransa, 20 Kasım’da kadın rengine bürünecek. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Hayır günü vesilesi ile yapılacak eylemler bu yıl 60 kadın örgütü, sendika ve siyasi partinin oluşturduğu NousToutes (Hepimiz) Platformu tarafından Dünya Çocuklar günü olan 20 Kasım’da karşılanacak. Ulusal çapta gerçekleşecek gösteriler için kadın örgütleri "Kendimizi ve çocuklarımızı korumak için alanlarda olacağız" diyor.  

Kadın hareketlerinin kadına yönelik şiddeti kınamak için alanlara çıkacağı böylesi bir süreçte ülkede kadına yönelik şiddetin boyutunu gösteren önemli bir olay basına sızdı. Yer bu kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı. Ülkenin Elysee Sarayı’nda koruma görevi yapan kadın asker, yine Saray’da görevli erkek askerin tecavüzüne uğradığını açıkladı. Konuya dair bir soruşturmanın devam ettiği belirtiliyor ama sonuç değişmemiş! Tecavüzcü uzman asker görevden alınmadığı gibi başka bir göreve gönderilmiş. Her hafta kiliselerde yaşanan istismara dair yeni bir vakanın ortaya çıktığı, sokakta kadın cinayetlerinin yaşandığı, günlük olarak 300’ün üzerinde kadının ilgili adli makamlara şiddet nedeni ile başvurduğu ülkede, kadınların kendilerini güvende hissetmelerini bekleyebilir miyiz?

Son yıllarda tecavüz ve kadın katliamları konusunda yüzde 25 oranında artışın yaşandığı Frnasa’da 2021 yılı başından bu yana 87 kadın öldürüldü. Fransız hükümeti,  Temmuz ayında kadına yönelik şiddetle mücadele için 6 yeni önlem aldığını duyurdu. Bu kapsamda şiddete maruz kalan mağdura bir "tehlike telefonu" verilmesi öngörülüyor. Özellikle şiddet mağduru kadınların faillerinin tahliyeleri durumunda polis tarafından mağdur kadına sistematik bilgilendirme yapılması planlanıyor. Yine bu kapsamda 2021 yılı sonuna kadar 324 telefonun tahsis edileceği duyuruldu. Diğer bir önlem ise uzaklaştırma bilekliğinin kullanımını yaygınlaştırmak. Bu önlem kapsamında failin ayak bileğine elektronik bir bileklik takılıyor ve mağdura bir navigasyon sistemi veriliyor. Failin mağdura çok yaklaşması halinde iki verici sinyal veriyor ve derhal polise veya jandarmaya bir uyarı gönderiliyor.

Silah bulundurma ve satın alma üzerindeki kontrolün yasal olarak güçlendirilmesi, aile içi şiddet faillerinin listelendiği bir dosyasının oluşturulması, kadın derneklerinin düzenli olarak dahil edileceği ulusal bir kurum oluşturulması gibi hedeflerini sıralayan hükümet, bütün bunları 2022 yılında daha da sistematikleştireceğini belirtiyor. Bu önlemlerin duyurulduğu Temmuz ayından bu yana ise 24 kadın daha eşleri ya da eski eşleri tarafından öldürüldü.

Fransa'da kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete karşı mücadele eden, Fransa Kadın Cinayetleri Derneği’ne göre, 2020'de 100 kadın eşi veya eski eşi tarafından öldürüldü. Bu sayının bir yıl önceki rakama göre düşük olmasının ise karantina nedeniyle olduğu ifade edildi.

Kadın dernekleri, "kadın kırımına son" diyerek alanlarda olacak. Ülkenin meydanları gibi Paris’te Republique Meydanı  Cumartesi günü saat 14.00’de kadın rengine bürünecek!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.