Olimpiyat, skandallarıyla gündemde

Selma AKKAYA yazdı —

  • Paris ve çevresinde Olimpiyat fonları ile sayısız spor tesisi ve havuz yapılırken, milyonlar belediyeler, ilgili bakanlık ve Olimpiyat Komitesi arasında akmaya başladı. Ve daha Olimpiyatlara bir yıl varken Ulusal Mali Savcılık Ofisi’nin kararıyla polisler, Paris 2024 Olimpiyat Komitesi Merkezi'ne baskın düzenleyerek arama yaptı. 

Fransa’nın başkenti Paris ve çevresinde 2024 Yaz Olimpiyatları’nın gerçekleşeceğine dair kararın ardından Parislilerin hayatına yeni inşaatlar, metro istasyonlarındaki tadilatlar, Seine nehrinin temizlenmesi vb. bir dizi yenilik girdi. Paris ve çevresinde Olimpiyat fonları ile sayısız spor tesisi ve havuz yapılırken, milyonlar belediyeler, ilgili bakanlık ve Olimpiyat Komitesi arasında akmaya başladı. Ve daha Olimpiyatlara bir yıl varken Ulusal Mali Savcılık Ofisi’nin kararıyla polisler, Paris 2024 Olimpiyat Komitesi Merkezi'ne baskın düzenleyerek arama yaptı. Yapılan aramalar, 'yasa dışı çıkar sağlama' ve 'adam kayırma' şüphesiyle açılan iki ön soruşturma kapsamında olduğu ifade ediliyor. Olimpiyatlara 14 ay kala yapılan aramalara ilişkin soruşturmalardan birinin 2017'de, diğerinin 2022'de açıldığı belirtilirken, Olimpiyat Komitesi’nin yöneticisi Tony Estanguet'in çıkar ilişkilerine girdiği ve kamu fonlarında yolsuzluk yaptığına dair bilgiler basında dolaşmaya başladı. Şaşırdık mı? Yok. Çünkü ülkelerin üzerinde  kıyasıya yarıştığı bu spor karşılaşmalarının sırf spor için yapılmadığını hepimiz biliyoruz !

BFMTV'nin haberine göre, Ulusal Mali Savcılık Ofisi’nin kararıyla, polisler Paris Saint Denis'deki Olimpiyat Komitesi binasında "yasa dışı çıkar sağlama" ve "adam kayırma" şüphesiyle açılan iki ön soruşturma kapsamında arama yapıldığı söylüyor. Adam kayırma, ya da yasa dışı çıkar sağlama denilen iş ise, Olimpiyat Fonu’ndan Paris’i sarmalayan inşaat sektörüne akan para. Milyonlar, özellikle Seine nehrinin arıtılması ve etrafındaki tadilata akarken, metro istasyonları son iki yıldır elden geçiriliyor. Çoğu istasyon yenilenirken, havuzlar, spor alanları vb. için belediye ve Olimpiyat Komitesi, inşaat şirketleri arasında akla gelmeyecek paralar dönüyor. Her zaman olduğu gibi rüşvetin kol gezdiği olimpiyat karşılaşmaları bu kez de şaşırtmadı. Sonuçsuz kalacak bir soruşturma sürecinin fragmanının yaşandığı bu günlerde, diğer soruşturmalar gibi bunun da rafa kalkması muhtemel!

Tarihi antik çağlara kadar dayanıyor Olimpiyat oyunları.   Tüm çağlarda hileleri ile öne çıkan söz konusu oyunların son 60 yılına baktığımızda ise doping skandalları, olimpiyat üzerinden aklanan paralar, kent dokusunun yeniden sistemin hizmeti için restore edilmesi, reklam, medya, mafya!.. İç içe geçmiş bir süreci görüyoruz. Bu nedenle sadece oyunları izlemek yetmiyor. O olimpiyat oyunlarının arkasındakileri de görmekte fayda var. Çünkü spor karşılaşmalarının dönemin siyasi ve ekonomik güç dengelerinin arasında kopmaz bir bağ bulunduğunu biliyoruz.  Tam da bu sebeple olimpiyat tarihinde organizasyonun gerçekleştirildiği şehir ve zamana bağlı olarak Paris’i yeniden gözden geçirmekte fayda var. Ülkede emeklilik reformuna karşı kitlesel grevlerin doruğa çıktığı, açlık ve yoksulluk sınırının had safhaya ulaştığı, kemer sıkma politikasının her geçen gün daha da sıkılaştığı, sağlık alanında bütçe yetmezliğinden yaşanan skandallar, ağrı kesicinin bile bakanlığın kararı ile sınırlandığı bu günlerde, her köşeye iliştirilen binalar, havuzlar, olmadı uzatılan metrolar için bulunan bütçeler ise şaşırtıcı.

Olimpiyatların bir diğer sorunu ise geçtiğimiz aylarda Rus oyuncular için başlatılan kampanya idi. Birçok Rus kulübü ve sporcusu farklı branşlardaki organizasyonlardan men edilirken 2024 Olimpiyat Oyunları da bu süreçten etkileneceği, bölgesel güç dengeleri ve savaşın gölgesinde gerçekleşeceği açık. Çünkü 30'dan fazla ülke yayınladıkları bildiride Rus ve Belaruslu sporcuları istemediklerini belirtti. En küçük oda fiyatının  Olimpiyatlara daha 14 ay kala bin 500 euroyu aştığı kiraların sürekli fırladığı Paris’te, Olimpiyatların gerçekleşeceği tarihe kadar daha çok operasyon ve skandal yaşanacağı açık!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.