Sıra yeni yasalarda

Selma AKKAYA yazdı —

  • Burjuva demokrasi sınırları içerisinde solun unuttuğu bir şey var; grev hakkımızı kullanabiliriz, eylem de yapabiliriz ama nur topu yasalar geçer! Çünkü verilen mücadele sistemin kendisini hedeflemiyorsa ancak sistemin size sunduğu sınırlarda dolaşırsın. Bu nedenle  sırada göçmen yasası ve sosyal güvenlik yasası var!

Grevler, gensoru önergeleri ve sokakları yangına çeviren eylemlere karşın Fransa’da tartışmalı emeklilik reformuna ilişkin yasa tasarısı nihai olarak kabul edildi.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 16 Mart'ta; bir yasa tasarısının Parlamento'da oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. kısmını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı. Daha sonra Parlamento'da bulunan aşırı sağ parti Ulusal Cephe milletvekilleri, hükümete karşı 2 gensoru önergesini  Parlamento’ya sunmuştu. Hükümetin düşmesini sağlayacak gensorunun Parlamento’da kabul edilmesi için toplam 287 milletvekilinin oyu gerekiyordu ancak bu sağlanamadığı için yasa kabul edilmiş oldu.

Böylelikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, devlet aygıtının desteğiyle, halkın ezici muhalefetine rağmen, Parlamento'da oylama bile yapılmaksızın emeklilik yasası geçirdi. Yasaya karşı eylemler ve grevler ise devam ediyor.  Paris’te grev nedeni ile oluşan çöp yığınlarının ateş topuna dönüştüğü eylemlerin ardından 248 kişi gözaltına alınırken, Macron, mecliste bir oylama yapmanın mali piyasaların istikrarı için kabul edilemez bir tehdit olduğunu ifade ederek “benim siyasi çıkarım ve siyasi iradem Parlamento'da bir oylamaya gitmekti. Ancak mevcut durumda mali ve ekonomik risklerin çok büyük olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Fransız halkının dörtte üçünün emeklilik haklarında kesintiye gidilmesine karşı çıkmasını, grevleri ve  Fransız anayasasının halkın iradesini hiçe sayan hükümlerini kullanan Macron, mecliste çoğunluğu elde edemeyeceği durumları kararname yöntemi ile halka dayatıyor.

Reformun yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. emeklilik yaşının 2 yıl daha uzatılması özellikle kadınlar için daha ağır sonuçları olacak bir süreci beraberinde getiriyor. Emeklilik prim katsayısı ele alındığında bunu tamamlayanların 64 yaşında emekli olabileceği, tamamlamayanların ise 67 yaşında yaş haddinden emekli olacağını öngören yasa gereği kadınlar, hamilelik ve doğum izinleri döneminden kaynaklı daha geç emekli olacaklar.  Emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkaracak reformla bir kişinin 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmesi için 43 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekecek.

Öte yandan reforma karşı akaryakıt rafinelerinde yapılan grevler nedeniyle ülkede akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor. Birçok bölgede akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluşurken bazı rafinerilerde greve gidenlerin bir kısmı için valilik "zorla çalıştırma" prosedürünü uygulamaya koydu. Paris’te oluşan çöp yığınlarının eylemciler tarafından ateşe verilmesinin ardından ise Paris Belediyesi bünyesinde duruma ilişkin bir kriz masası kuruldu.

Fransa’da özellikle tüm eylemlere karşın Macron hükümetinin aldığı tutum savaş, covid-19 sonrası kapitalizmin derinleşen mali krizi karşısında olası canlanabilecek sınıfsal tepkilere karşı devlet aygıtının alması gereken pozisyonu işaret ediyor. Biriken toplumsal öfkeye karşı kanun hükmünde kararnamelerle mücadele eden hükümet karşısında, özellikle bu dönemde diğer dönemlere göre daha fazla sandalye sayısına sahip solun ise etkisizliğini bir kez daha görmüş olduk. Alttan alta "yasa geçtiği durumda  gensoru ile hükümeti düşürürüz" fikrini toplum içinde yayan solun, Macron’un NATO, AB ve banka ve finans kurumlarının desteği ile söz konusu yasayı geçirdiğini unutmuşa benziyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde daha önce hayata geçirilen ancak sendikal ve emek mücadelesi ile Avrupa’da önde olan Fransa’da böylesi bir yasanın kabulünün Avrupa içinde hayatı önemde olduğunu unutmamak gerekiyor. İşte burjuva demokrasi sınırları içerisinde solun unuttuğu bir şey var; grev hakkımızı kullanabiliriz, eylemde yapabiliriz ama nur topu yasalar geçer! Çünkü verilen mücadele sistemin kendisini hedeflemiyorsa ancak sistemin size sunduğu sınırlarda dolaşırsın. Bu nedenle  sırada göçmen yasası ve sosyal güvenlik yasası var!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.