Her boşluk yasal itina ile kapatılır!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa'da  özgürlük alanları için tıpalar bir bir hazırlanıyor. Bugüne kadar gayri resmi olarak istihbarat ve anti-terör birimlerinin işlettiği; şüpheli kişilerin telefonlarındaki kamera ve mikrofonların uzaktan etkinleştirilmesi uygulaması artık resmileşiyor. Kamera ve mikrofon etkinleştirilmesine izin veren yasa tasarısı Senato tarafından onaylanırken önümüzdeki günlerde de Meclis’te gündem olacak!

Fransa Senatosu, şüpheli kişilerin dijital cihazlarına uzaktan müdahale izni veren yasa tasarısını günlerdir görüşüyordu. 13 muhalif senatör dışında karşı çıkanın olmadığı tasarı; avukat, aile içi davalar ve diğer adli davaların yanı sıra, terör ve organize suç gibi durumlarda zanlıların telefon, bilgisayar ve tablet gibi dijital cihazlarından ses ve görüntü kaydı almak için mikrofon ve kameraların etkinleştirilmesini sağlayıp konumlarının izlenmesine imkan konusunu da madde olarak içeriyordu.  

Fransız Senatosu’nun onayladığı "Adalet Yasası" olarak adlandırılan söz konusu tasarı, dijital cihazlarına uzaktan gizlice müdahale izninin yanı sıra Adalet Bakanlığı’nın bütçesinin 2027'ye kadar 11 milyar euroya yükseltilmesi, 4 yılda 10 bin ek elemanın işe alınmasını ve bir yıl içerisinde adliyelerde aile içi şiddet davalarına bakacak özel ekiplerden oluşan birimlerin kurulmasını kapsıyor. Ev baskınları, ön soruşturma süreçleri, hakim kararlarının biçimlerine kadar birçok detay içeren yasa son kalan kırıntı özgürlükleri de hedef alıyor. 

Mikrofon ve kameraların etkinleştirilmesi sağlanacak tasarıda özellikle 3. madde terör ve organize suç gibi durumları kontrol etme amacı taşıdığı ifade ediliyor. Söz konusu yasa adeta daha önce Terörle Mücadele Yasası reformunun boşluklarını doldurmak için hazırlanmış gibi. Devlete göre terör ya da organize suç örgütlerine bağlı olduğu düşünülen bireylerin dijital cihazlarından ses ve görüntü kaydı almak için mikrofon ve kameraların etkinleştirilmesini sağlayıp konumlarının izlenmesine imkan veren yasa tartışmasında her zaman olduğu gibi argüman DAİŞ vb. örgütler. Uygulamada ne olur? 2015'te çıkan Terörle Mücadele Yasası sonrasını hatırlayın. Önce Kürtler hedef alındı. Sembolik olarak bazı camiler kapatıldı. 2015 Terörle Mücadele Yasası da aynı gerekçelerle uygulamaya konulmuştu. Yasa kapsamında onlarca Kürt ve ETA militanı halen yargı önünde. Kürt gençleri iki havai fişek ile terörist oldu, ülkede DAIŞ’e bağlı çeteler ise kol geziyor. 

Bu nedenle günlerdir tartışılan "Adalet Yasası"nın özgürlükleri hedef aldığı muhakkak. Ne diyelim "ses çıkaran" bir muhalif ses de yok. Ana-baba hesabına mı geçsek ve dumanla mı haberleşsek!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.