Paris, çarşı karışık!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Mevcut sistemin, rakiplerini alt etmek amacıyla ekonomik araçların yanı sıra, rüşvet, yolsuzluk, şantaj da dahil her yolu kullanmaktan geri durmadığı vahşi kapitalizmin tüm dişlerini çıkardığı bugünlerde kriz nedeniyle Fransa’da çarşıda işler karışık.

Halka mezarda emekliliğin dayatıldığı Fransa’da, neo-liberalizmin krizi bankalara sıçradı. Rekabetin, zamların, faiz oranlarının her şeyin üç beş kat sınırları aşarak yükseldiği bugünlerde Paris'te 5 bankanın genel merkezinde vergi kaçakçılığı şüphesiyle arama başlatıldı. Soruşturmanın devam ettiği belirtiliyor.

Basına yansıyan haberlere göre, Ulusal Mali Savcılık Ofisi,  HSBC, Societe Generale, BNP Paribas, Exane ve Natixis bankalarında arama gerçekleştirdi. Savcılık ekipleri tarafından nitelikli kara para akladıkları ve yüksek oranda vergi kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle Le Defence’da bulunan 5 bankanın merkezinde yapılan arama ve soruşturmanın devam ettiği haberleri hafta ortasında gündeme oturdu.

Emeklilik reformuna karşı grev ve eylemlerin devam ettiği ülkede çok sayıda gözaltı ve polisin sınırsız şiddeti ile işçi ve emekçilerin talepleri en üst düzeyde şiddetle bastırılmak istenirken aynı anda yaşanan söz konusu aramanın 2021 yılında açılan ön soruşturma kapsamında yürütüldüğü belirtiliyor.

Söz konusu bankaların yabancı hissedarlar için temettü vergisini kaçırmayı amaçlayan bir uygulama olan "Cum-Ex" ile bağlantılı olarak nitelikli kara para akladıkları ve yüksek vergi kaçırdıkları gerekçesiyle soruşturma yürütüldüğü basına yansırken, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa'da da benzer soruşturmaların açıldığı ifade ediliyor.

Aynı basın yayın organları Eylül ayında yine soruşturmada adı geçen bankalara ilişkin yaşanan krizden kaynaklı batabileceği yönde haberler yapmışlardı. Söz konusu bankalara dönük açılan soruşturma ve yapılan operasyon sonrası kapitalist bankerler arasında kıyasıya savaşın sonucunda dönemin kurbanı kim olacak sorusu akla geliyor!

Böylesi bir devirde ‘bankalarda yolsuzluk mu olur’ diyen biri çıkar mı bilmem ama  artı-değerden daha fazla pay kapmak için birbirleriyle de kıran kırana savaş içinde olan kapitalistlerin yürüttüğü bu rekabetin salt sistemin normal işleyiş mekanizmaları ile sürdürüldüğünü ve bunun dışına çıkılmadığını düşünmek saflık olur.

Mevcut sistemin, rakiplerini alt etmek amacıyla ekonomik araçların yanı sıra, rüşvet, yolsuzluk, şantaj da dahil her yolu kullanmaktan geri durmadığı vahşi kapitalizmin tüm dişlerini çıkardığı bu günlerde kriz nedeni ile Fransa’da çarşıda işler karışık.

Borsa, bankalar soygunculuğun, dolandırıcılığın asıl merkezleridir. Battıklarında asıl hissedarlar batmazlar, yine  küçük hisselere sahip ya da senetleri almaya itilen yüz binlerce insanın birikimine el konularak muazzam kârlar elde edilir. Fransa bu süreci daha önce 2008 krizinde benzer biçiminde yaşamış, o dönem yine Societe Generale Bankası’na yapılan müdahalenin ardından onbinlerce insan mağdur duruma gelmişti.

Fransa'nın başkenti Paris'te 5 bankanın genel merkezinde vergi kaçakçılığı şüphesiyle yapılan operasyonun kendisi de tam da bu düzenin resmidir. 2008’de daha sonra birkaç yönetici ile açıklanan süreç bu soruşturmanın devamında da gelişir ise kimse artık şaşırmasın! Tüm bunlar yaşanırken, sermayenin işlerini yola koymaya çalışan hükümet sömürüyü derinleştirmenin aracı olan emeklilik yasası, göçmen yasası ve sosyal güvenlik yasasını hayata geçirmek için kolluk güçlerinin de sopası ile emekçileri zapturapt altına almaya çalışıyor. Şimdi bankalar da batabilir. Operasyonlarda çekilebilir. Çünkü bu sistemde bankalar da göçer ama altında bankaların baronları değil yine emekçiler kalır!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.