Küçük soğan!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Le Canard, 2015 yılında İslam Devleti'ne bir soğan sevkiyatının içine gizlenmiş patlayıcıların teslimatının bizzat MİT tarafından organize edildiğini hatırlatırken, bugüne kadar söz konusu durumun Fransız basınında gündem olmaması da dile getiriliyor!

Le Canard adlı Fransız haftalık dergi Temmuz sonu sayısını Türk servislerinin DAİŞ ile bağlantısına ayırdı. "Bataclan'dan birkaç ay önce Türk servislerinin DAİŞ ile belalı oyunu" başlıklı Jerome Canard tarafından kaleme alınan yazıda, 2015’te soğan çuvalları arasında patlayıcı gönderen MİT'in o dönemki şefi Hakan Fidan ile bugün Dışişleri Bakanı pozisyonunda Macron’un nasıl görüşme yapacağı yönlü sorular soruldu!

Jerome Canard’ın kaleme aldığı makalede aslında bizim bildiğimiz ve çok sayıda gazetecinin de bedelini ödediği 2015 MİT tırları sürecine dikkat çekiliyor. 2015 yılında İslam Devleti'ne bir soğan sevkiyatının içine gizlenmiş patlayıcıların teslimatının bizzat MİT tarafından organize edildiğini hatırlatırken, bugüne kadar söz konusu durumun Fransız basınında gündem olmaması da dile getiriliyor!

Haziran ayında yapılan seçimin ardından göreve getirilen Hakan Fidan’ın Macron ile yapacağı görüşmeye atfen şunlar yazılmış: "Hakan Fidan yakında Elysee Sarayı'nda kırmızı halıda yürüyecek: Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macron'la iki devleti harekete geçiren sıcak konuları konuşacak; göçmenler, Ukrayna, Libya, Suriye, İran, Kafkasya ve tabii ki İslamcı terörizme karşı mücadele!"

Le Canard, söz konusu ziyareti gerçekleştirecek Fidan’ın  2010-2023 döneminde Türk gizli servisi (MİT) yöneticisi iken yaşananlara dair mahkemelere yansıyan bazı belgelerden bahsediyor. "Dokuz Türk, Türkiye'nin güneyini Suriye sınırına bağlayan yolda soğan taşıyan bir kamyonla ilerliyor. Şanlıurfa gümrüğünden hemen önce polisler yükü kontrol etmek için onları durdurur. Biri, iki ya da üç çantayı kaldırıyor ve altına gizlenmiş başka lezzetler buluyor: DAİŞ'in Suriye'de arabaları ve insanları havaya uçurmak için kullandığı bir patlayıcı olan tetranitratla dolu en az 6,5 ton infilaklı fitil! Bostancılar, 27 Mayıs 2023'te Türkiye'de 12 ila 21 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Yargılandığı madde ; “Silahlı terör örgütüne silah temini. Hiçbir Fransız medyası bu davadan bahsetmedi" diyen Le Canard, Fransız medyasının konuyu ele almayışını da eleştiriyor.

Sanıklardan ikisi, Mayıs 2015'teki iş görüşmelerini nasıl deneyimlediklerini anlattı. Ankara'da, rejim figürlerinin uğrak yeri olan bir kafedeydi: Ankara, bir masada oturan üç personel görevlisi onlara görevi ayrıntılı olarak anlattı: “Kamyonla sınıra kargo olarak geçirilecek, daha sonra İslam Devleti'ne teslim edilecek. IŞİD'e silah satışıyla ilgili sıradan bir hikaye mi? Tam olarak değil."

MİT tırlarına ilişkin yayınlanan haberlere de dikkat çeken Le Canard, meşhur tırlarda yer alan ve daha sonra Ukrayna’ya kaçan Nuri Bozkır’ın üç yıl önce yaptığı açıklamasından hayal kırıklığına uğradığını ifade ederken, yasadışı yollardan Suriye'ye naklettiği 49 silah sevkiyatının fotoğraf ve videolarını Ukrayna medyasında yayınlamaya karar verdiği belirtiliyor.

 Tüm bunlar yaşanırken, dönemin Fransız bakanı Cazeneuve, Erdoğan'la terörizmi görüşmek üzere Ankara'ya giderek Hakan Fidan'la bir saatlik gizli görüşmeyi kabul etmiş (“Le Monde” 26.09.14). Karşılıklı DAIŞ’e karşı mücadele sözleri verilirken, kısa bir süre sonra Paris’te tam da o taşınan patlayıcıların aynısı bir bir patlıyor. Ardından hükümet sayfaları büyük puntolarla şunları yazıyordu: "Fransa ve Türkiye teröre karşı birleşti" Şimdi konuyu gündeme taşıyan Le Canard dergisi Paris Türkiye Büyükelçisi’ne konuya dair soru sorduğunda, söz konusu tırların Türk makamları ile ilgisi olmadığı ve tamamen FETÖ bağlantılı olduğu ifade ediliyor.

Fransa hükümetinin de ikiyüzlülüğüne dikkat çektiği makale şöyle son buluyor: Catherine Colonna, 3 Haziran'da Twitter'da: "Yakında Fransız-Türk işbirliğini takip etmek üzere barış ve bölgesel istikrar konularında görüşeceğiz (Hakan Fidan’ı kastederek)" diye yazıyordu. Geçmişe bakılırsa, gerçek ve dürüst bir işbirliği vaat ediyor: Küçük soğanla!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.