"Soyxa Pikolar"a inat!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Paris’te Cemal’i, ikinci zindan sürecini yaşayan Ahmet’i, Fransa’daki ve Almanya’daki diğer tutuklu arkadaşları tutsak eden yüzyıllık kirli politikanın sonucudur. Birini tutuklar, diğer taraftan Sakine ve Evinler’i kurşunlayanlara zemin olur…

Mapus duvarlarını aşmış bir mesaj kısa bir süre önce elimize ulaştı. Mesaj; Fransa’da tutuklu sevgili Cemal Deniz hevalden...  2021 yılında Marsilya’da 11 kişi ile birlikte gözaltına alındı Cemal heval. Geçtiğimiz Nisan ayında görülen mahkemenin ardından şu an diğer üç arkadaşı ile tutuklu olarak Paris’in banliyölerinde bulunan cezaevinde tutuluyor. Cemal heval, gönderdiği mesajda  Avrupa’daki tutukluların dünyanın Kürt’e yönelik tarihsel oyunlarının aynı zamanda bir devamı niteliğinde olduğunu anlatıyor. Cemal heval hepimize bu uluslararası oyunu bozma ve bununla mücadele etme konusunda çağrıda bulunuyor.

Nisan ayında Marsilya davası olarak bilinen 11 Kürt siyasetçinin davası görülürken, Fransa’da farklı siyasi isimler de tanık olarak dinlendi. Bu tanıklar arasında Fransız Senato yardımcısı Pierre Laurent, eski Fransız asker ve yazar Patrice Franceschi ve akademisyen Pascal Torre’u izleme şansım oldu. Fransız bir seçilmiş olarak uzun yıllar milletvekilliği de yapmış senatör Laurent’ın yüzündeki şaşkınlığı unutamıyorum. Laurent, o dönem yeni seçilmiş bir grup Fransız ile Rojava’yı ziyaret etmiş ve çeşitli Kürt siyasetçilerle temaslarda bulunmuştu.  Uzun yıllardır Kürtleri ve mücadelesini yakından tanıyan, devlet adına yapılan birçok görüşmede de yer almış bir isim. Mahkeme salonundaki insanların PKK ve YPG’ye finans meselesinden yargılandığını ve bu konuda ne düşündüğü yönündeki avukatların sorusunu Laurent, şöyle yanıtlıyordu; “Ben Kürt sorununu yakından takip ediyorum. Kürtlerin DAİŞ ile mücadelesinde ülkemiz her fırsatta, Kürtler bizim müttefikimizdir diyen bir pozisyonda oldu. Çeşitli yardımlar yaptığını da biliyorum. Tanığı durumundayım diyebilirim. Ülkemin bu yanlıştan derhal vazgeçmesini istiyorum” diyordu. Eski Fransız asker, Patrice Franceschi” ise, “bu insanlar suç işlemiş ise para yardımı yaptıkları için, o zaman benim devletim en büyük suçludur.” Askeri anlamda nasıl yardımlar yapıldığına tanık olduğunu ifade ediyordu.

Fransız askerin, senato başkan yardımcısı ve mahkemede dinlenen diğer Fransızların ifade ettiği tam da Fransa’nın Kürt politikasının özetiydi. DAİŞ ile mücadele ederken Kürtler’e “müttefikim” der, 2015 yılında Fransa’da yaşanan DAİŞ saldırılarının ardından “DAİŞ'e karşı terörle mücadele yasamı değiştiriyorum” diyerek bu yasada “müttefikim” dediği Kürtleri yargılar!

Hiç unutmuyorum, Avrupa’ya ilk geldiğim günlerdi. Yakalandığı kanser nedeni ile birkaç yıl önce yaşamını yitiren Cafer hevali tanımıştım. Ekonomik nedenlerle ailesi ile geldiği Fransa’nın oturum hakkı vermemesine isyanı sırasında ağlayarak, "min toraqa dayika xwe bi xwara u ez ne hatima vi welata. Lo soyxa piko gişti ruyte da" diyordu. Ben Soyxa Piko’yu Kürtçe bir kelime sanmıştım. Sonra bir arkadaşa anlatırken o bana, Mark Sykes ve Francois George-Picot’u kastettiğini ifade etmişti. Cafer heval belki dedesini lakabı ile bilirdi. Yakın akrabalarını belki yeterince tanımamıştı ama Sykes Picot’u iyi biliyordu. Tıpkı atalarımız, sonrasında gelen kuşaklar gibi son yüzyıllık tarihi oyunun başladığı noktayı iyi biliyordu. Paris’te Cemal’i, ikinci zindan sürecini yaşayan Ahmet’i, Fransa’daki ve Almanya’daki diğer tutuklu arkadaşları tutsak eden tam da bu yüzyıllık kirli politikanın sonucudur. Birini tutuklar, diğer taraftan Sakine ve Evinler’i kurşunlayanlara zemin olur…

Zindanlar da bu mücadelenin bir parçasıdır. Esir alma aynı zamanda soykırım politikasının bir ürünüdür. Bu anlamda, bu sürece karşı hukuksal, diplomatik mücadele devam edecektir. Diğer taraftan, zindanda yoldaşlardan, dostlardan gelen küçük bir mesaj, bir kart ya da bir selam o zorlu zindan sürecinde devrimcinin en büyük gıdasıdır. Bu temelde şimdi siz okurlarımızdan bir isteğim olacak; Avrupa’daki tutuklu arkadaşlarla bu haklı ve onurlu mücadele uğruna düştükleri zindanlarda "Soyxa Pikolar’a" inat bir köprü kuralım.  

-Cemal DENİZ

N° écrou: 71204 B1

Maison d’arrêt du Val-d’Oise

Route départementale 927

Chemin Vert

95524 Osny

-İdris KAPLAN

N° écrou: 100032

Centre pénitentiaire

5 bis rue Alexandre Turpault

78395 Bois d'Arcy

-Ahmet DEMIRBAŞ

N° écrou:  308489

Maison d'arrêt

42 rue de la Santé

75674 Paris Cedex 14

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.