Grev dalgası sürüyor

Selma AKKAYA yazdı —

  • Paris sokaklarında oluşan çöp yığınları ile birlikte hükümet Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun "grevi kırmak için güç kullanımına" zorladığı belirtilirken, diğer yandan tren ve uçak seferleri ise sürekli ya gecikmeli ya da birkaç güne varan ertelemelerle ancak gerçekleşebiliyor.

Fransa’da  emekçilerin gündemi Emeklilik Reformu! Ayın başından bu yana nerede ise kesintisiz süren temizlik işçilerinin grevi, her hafta iki gün genel grev ve haftanın diğer günleri sektörlere göre değişen grev takvimi ile emekçiler hayatı felç etmeye devam ederken, yasa tasarısı Parlamento ile Senato arasında halen dolaşıyor.  

Paris sokaklarında oluşan çöp yığınları ile birlikte hükümet Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun "grevi kırmak için güç kullanımına" zorladığı belirtilirken, diğer yandan tren ve uçak seferleri ise sürekli ya gecikmeli ya da birkaç güne varan ertelemelerle ancak gerçekleşebiliyor. Yollar trafiğe kapatılırken, özellikle eylemleri ve grevleri en güçlü sahiplenen liselerde ise blokajlar sürüyor. Genç kesimlerin Emeklilik Reformu’na karşı geliştirilen eylemlere katılımı giderek yükselirken, hükümet ise grevler konusunda belediyeleri devreye sokmak istiyor.

Hükümetin greve müdahale ederek  durdurması yönünde uyardığı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Çarşamba günü hükümete yanıt verirken, emeklilik reformuna karşı grev yapan çöp toplayıcılarının grev hakkına el koyma "gücüne sahip olmadığını" ifade etti.

İçişleri Bakanı, Paris Valisi ve Emniyet Müdürü’ne şehirde biriken 7 bin ton çöpün toplanması için Çarşamba gününden itibaren tedbir alması yönünde emir verirken, gerekçe olarak "kamu sağlığı ve düzeni" gösteriliyor. Belediye Başkanı’na kadar müdahaleyi düşünen hükümet, bugüne kadar sendikaları hiçbir biçimde dikkate almadı. Oysa ülkede sendikaların çağrısı ile hayat durmaya devam ediyor.  Son iki hafta boyunca 600 ayrı noktada büyük gösteriler, yol kesme eylemleri grevlere eşlik etti.  

Sendikalar grevlerin kesintiye uğramadan devam edeceğini açıklarken, 10 Ocak tarihinde Fransa Başbakanı Elisabeth Borne tarafından gündeme getirilen yasaya göre emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağı belirtilirken, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceği ifade edildi.

Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolara rağmen reform 12 Mart günü Senato'da kabul edilmişti. Çarşamba günü ise Karma Komisyonda bugün görüşülen reform, bir daha Senato'da oylandı ve  ardından nihai oylama için Ulusal Meclis’e gönderiliyor.

Meclis’te salt çoğunluğu bulunmayan Macron’un partisi ise son günlerde özellikle merkez sağ Cumhuriyetçiler ile Emeklilik Reformu üzerinde anlaşma sağlamanın yollarını arıyor. Hükümetin ikinci bir hedefi ise, hayatı felç eden grevlere karşı Zorla İşe Döndürme Prosedürü uygulamak.  

İçişleri Bakanlığı’nın özellikle kamu sağlığı ve düzeni tehdit ettiği gerekçesi ile birkaç gün içerisinde temizlik işçilerinin grevine müdahaleyi öngördüğü ifade ediliyor. Bu anlamda Zorla İşe Döndürme Prosedürü kullanılması planlanırken, söz konusu prosedür kapsamında, "kamu hizmetinin devamlılığını veya toplumun ihtiyaçlarını ciddi şekilde baltalayan grev durumunda" çalışanlar işe dönmeye zorlanabilir. Söz konusu Prosedür’ün uygulanması durumunda ise işçilerin işe dönmemesi durumunda 6 ay hapis ve 10 euro ceza uygulaması mevcut. Hükümet geri adım atmamanın tüm yollarını denerken, ücret kesintileri nedeni ile grevci emekçilerin çok kararlı bir dönemde olduğu ifade ediliyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.