İktidar “süreç normale dönüyor” diyor!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Son günlerde Fransa’da yaşananlar nedeniyle akşam saat 21.00’den sonra sokağa çıkma yasağı banliyölerde devam ederken, sosyal medya yasakları gündemde. Anlaşılan bu süreçte Fransa, daha çok yasakla tanışacak!

Fransa son bir haftadır, genç Nahel’in öldürülmesinin ardından dünya gündemi oldu. Ateş topuna dönen sokaklar, belediye binasına çekilen çitler, kamu binalarının önüne oluşturulan bariyerler, yoksul emekçilerin oturduğu semtleri saran biber gazı, her adımda polis ve yükselen alevlerin ardından Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, sıkıntılı sürecin “normale doğru döndüğünü" açıkladı. Yanan okullar, belediye binaları, otobüs garları, belediyelere ait kreş ve okul binaları nedeni ile belediye başkanları ise Paris Büyükşehir Belediye Başkanı A. Hidalgo öncülüğünde ortak bir çağrı yaparak olayların durması ve kamu kurumlarına dönük şiddetin durması yönünde çağrı yaptı.

Tüm dünya basınının yakından takip ettiği Fransa’daki olaylar ilk günlerdeki ritmini kaybetti. İçişleri Bakanlığı tarafından Salı günü yayınlanan bir rapora göre, “kentsel şiddet Pazartesi akşamına kadar olan olayların gece keskin bir şekilde azaldığı" belirtilirken gözaltına alınanlar arasında 72 kişinin tutuklanarak cezaevine gönderildiği duyuruldu. Kundaklamalar nedeni ile Paris ve banliyöleri dahil ülke genelinde 24 binanın yıkıldığı, toplamda 361 noktada yangın çıktığı ifade edildi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’de tıpkı Başbakan Borne gibi durumun normale doğru gittiğini belirterek, “son derece uyanık olmaya devam ediyoruz ve güvenlik sistemimizi tüm yönleri ile ele aldık ve durumu kontrol altına almaya başladık" ifadelerini kullandı.

Nahel M.'nin öldürülmesinin ardından başlayan adli süreç ise devam ediyor. Araç içerisinde Nahel ile birlikte bulunan arabanın üçüncü yolcusu genç, Pazartesi günü Ulusal Polis Genel Müfettişliği (IGPN) tarafından dinlendi. Franceinfo'ya göre "polisin tanıdığı" 17 yaşındaki gencin, dört saat boyunca tanık olarak dinlendiğini ve verdiği bilgilere göre, üç genç olarak kendilerine ödünç verilen bir araçla seyahat ettikleri sırada olayın gerçekleştiği belirtiliyor. Hiçbirinin uyuşturucu veya alkol tüketmediğini belirten genç, iki motorlu polis tarafından yakalandıklarında polislerin üslubunun giderek hızla sertleştiğini ifade ediyor. İki görevlinin sırayla silah dipçikleri ile Nahel M'ye vurduklarını ekliyor. Bu sırada diğer ikinci motorlu polisin “vur onu” dediğini, o arada Nahel’in aldığı darbeler nedeni ile fren pedalini bıraktığını belirtiyor. Arabanın da bu nedenle hareket ettiğini ve amacın kaçmak olmadığını ifade ediyor. Araçtaki üçüncü gencin verdiği bilgilerin ardından olayda Nahel’i vuran polis tutuklanırken, Nanterre Cumhuriyet Savcısı Pascal Prache yürüttüğü soruşturmanın çok yönlü devam ettiğini ifade ediliyor.

Ülkedeki aşırı sağcıların polis memuru için internette başlattıkları bağış kampanyasına tepkiler sürüyor. Kadın hareketleri ve birçok demokratik kurum tarafından kınanırken, yaşanan şiddet olayları sırasında okul, belediye binası, kreş ve kamu personeline yönelik saldırıların kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ülkede yükselen ırkçı saldırılar, polis şiddetinin asla kabul edilemez olduğunu vurgulayan demokratik kurumlar, "bunun karşısında haklı ve meşru tepkiyi sokakta vermenin yöntemi sınırsız şiddet değil” dedi.

Bütün bu gelişmeler sırasında akşam saat 21.00’den sonra sokağa çıkma yasağı banliyölerde devam ederken, sosyal medya yasakları gündemde. Anlaşılan bu süreçte Fransa, daha çok yasakla tanışacak!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.