Sokaktaki 400 çocuk Fransa’nın utancı

Selma AKKAYA yazdı —

  • Paris'te aşırı sağcı bir grup, 400'den fazla refakatsiz çocuk göçmenin sığındığı bir okulun önünde birkaç gün önce toplandı. Manzara pek yabancısı olmadığımız bir durum. Nefret kusan sloganlar, tehditler birbirini izliyor.

Fransa’da, Başkent Paris’in ortasında 400’ten fazla refakatsiz çocuk göçmen aşırı sağcıların tehdidi altında. Bu çocukların arasında Kürt çocukları da var. Devletin sahip çıkmadığı bu çocuklara insani ihtiyaçları konusunda destek sunan Utopia 56 derneği yaşanan tehditler karşısında hükümetin sessizliğini kınadı.

Paris'te aşırı sağcı bir grup, 400'den fazla refakatsiz çocuk göçmenin sığındığı bir okulun önünde birkaç gün önce toplandı. Manzara pek yabancısı olmadığımız bir durum. Nefret kusan sloganlar, tehditler birbirini izliyor. Kendini Natifs olarak adlandıran aşırı sağcı grubun tehditleri günlük olarak form değiştirerek göçmenlere yöneliyor. Konuya dair açıklamada bulunan Utopia 56 derneği, kendilerine sosyal medya ve mail aracılığı ile sürekli ölüm tehditleri ve nefret mesajları geldiğini, konuya dair yaptıkları hukuksal başvuruların ise sonuçsuz kaldığını belirtiyor. Utopia 56, okulda kalan refakatsiz çocuk göçmenlerin durumuna ilişkin son bir ayda gönderilen 16 e-postaya rağmen Fransız yetkililerin bu durumu görmezden geldiğini iddia ifade ediyor.

Natifs adını geçtiğimiz günlerde Fransa'da aşırı sağcılar tarafından kundaklanan araçlardan sıçrayan yangında evi hasar gören Saint-Brevins-les-Pins Belediye Başkanı Yannick Morez’in görevinden istifa ettiğini süreçte duymuştuk. Saint-Brevins-les-Pins bölgesinde göçmenlerin kalması için yapılan geçici sığınma evi nedeni ile Belediye Başkanı’nı hedefleyen aşırı sağcılar, sayısız suç işlemiş ama konuya dair ilgili yargı organları ve kolluk güçleri harekete geçmemişti. Olayların boyutu son olarak Belediye Başkanı’nın da evinin içinde olduğu kundaklamaya kadar vardığında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Twitter hesabından Morez ve ailesine karşı yapılan saldırının "utanç verici" olduğunu belirtiyor. Macron’un Morez ve ailesine dayanışmasını ifade etmesi trajikomik bir durum. Morez, aşırı sağcıların sayısız saldırısı karşısında direnirken, yalnız kalırken, artık ailesinin can güvenliği için endişeye kapıldığı için istifa ettiğinde sosyal medyadan destek görüyor.

Geçtiğimiz hafta aynı sağcı gruplar Paris’in göbeğinde gösteri düzenlerken, yaptığı eylem başvurularını valilik yasaklarken, yargı düşünce özgürlüğü kapsamında eylem izinlerini onayladı.

Göçmenlerin sürekli aşırı sağcıların baskısı altında kaldığı son dönemlerde özellikle Paris’te barınma sorunları nedeni ile bir okula sığınan 400’ün üzerinde çocuğun durumu ise dikkat çekici. Son iki yıldır özellikle Fransa boyutunda çocuk gelişleri yoğunlaştı. 18 yaşından küçük çocukların oturum süreçleri ise Fransa’da uzun ve meşakkatli bir yolculuğu gerektiriyor. Aynı şekilde avukat, mahkeme koridorları, hastane heyetleri vb. süreçler konusunda onları destekleyen kurum sayısı ise yok denecek düzeyde. Utopia 56 gibi dernekler ancak insani ihtiyaçlar konusunda destek sunarken, bu çocuklar sokakta her türlü tehlikeye açık halde yaşamaya çalışıyor.

Çocukların geldiği ülkelerin başında Bangladeş, Afganistan, Türkiye, Yemen vb. Liste bilindik. Bu çocuklar arasında Kürt çocukları da var. Son yıllarda özellikle Muş, Erzurum, Kars yoğunluklu bir çocuk göçü hızlandı. Bazıları da yaşları küçültülerek gönderilen gençler. "Fransa’da çocuklara anında oturum veriliyor" yanlış bilgisi ile şebekelere teslim edilen bu çocukların çoğu uzun ve tehlikelerle dolu göç yolunda sayısız saldırıya uğradıktan sonra Fransa’ya varıyor. Fransa’nın aileleri yanında olmayan çocuklara ilişkin bir sistemi yok. Önce yaşlarını ispatlamaları gereken bu çocuklar sokakta kalırken, bu kez ipleri salınmış aşırı sağcıların hedefi durumunda. Yarın birine bir şey olursa en fazla Macron Twitter’dan "utanç verici" şeklinde bir mesaj atar!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.