10 milyon olacağız

  • Yeşil Sol Parti İstanbul adaylarından Sırrı Süreyya Önder, Kürtlerin desteklediği birçok partilerinin kapatıldığını ve son olarak Halkların Demokratik Partisi’nin de (HDP) kapatılmak istendiğine işaret ederek, "Bakın iki milyondu, kapattınız üç olduk. Üçtü, kapatınız 5 olduk. 5'ti kapatınız 6 olduk. Şimdi kapatmak istiyorsunuz 10 milyon olacağız” dedi. 

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Heykel Meydanı’nda miting düzenledi. Mitinge binlerce kişi katıldı. Mitinge gelen yurttaşlar taktıkları sarı, kırmızı ve yeşil fular, puşi ve bilekler ile renkli görüntüler oluşturdu. Miting ilk saatlerinden itibaren yurttaşlar Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Miting, Yeşil Sol Parti Tekirdağ ve Çorlu İlçe örgütlerinin eşsözcüleri ve kentin milletvekilli adaylarının yanı sıra İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder de katıldı. Mitingde ilk olarak söz alan Tekirdağ 1. sıra milletvekili adayı Muazzez Orhan Işık,  "Hiçbir güç bu iradeyi yok sayamaz. Vardık, varız ve var olmayı sürdüreceğiz. Bu ceberut iktidarı tarihe göndermek için hep birlikte sandıklara gideceğiz. Tekirdağ’da da partimizi Meclis'e göndererek, bu faşist düzene en büyük cevabı buradan vereceğiz" dedi. 

Kürtler sürekli aşağılandı

Ardından Sırrı Süreyya Önder sahneye çıktı. Zafer işareti ve Kürtçe olarak kitleyi selamlayan Önder yoğun alkış aldı. Kürt halkının sürekli aşağılandığını ve 1990’lı yıllarda çorabını dahi giymeye izin verilmeden göç ettirildiğini anımsatan Önder, “Kendi yurdunda yoksulluğu ile yaşayan insanlar, soluğu ilk nefes aldıkları yerde aldılar. Yıllarca kimsenin tenezzül etmediği işleri görerek, onurlarıyla, hasiyetleri ile bir yaşam kurdular ve başardılar. Milyonlarca kişi gittiği yerde dilini konuşmadı. Çocuğunu okula gönderemedi. Aksanı bilinen bir aksan olmayınca eğitimden soğudu. Bütün bunlar geniş toplumsal bir yara açtı. Daha ben işin çatışması, yitip giden evlatlarımızı, uçup giden zamanımızı anlatmadım. Dünyada hiçbir zaman sonsuza kadar sürmüş bir savaş yoktur. Bir Kürt köyü boşaltıldıktan sonra Adana’ya gittiğinde Adana ona düşman oluyor ya da Tekirdağ’a gittiğinde Tekirdağ neden kuşku ile bakıyor?” diye sorarak, nedenlerine işaret etti. Kürtlerin göç ettirildiği yerlerde de ötekileştirildiği ve düşmanlaştırıldığını belirten Önder, “Bir soruna sebep olanlar o sorunu çözemezler. O sorunu çözecek olanlar o birbirine düşman kılınmaya çalışanlardır. Bu kardeşliği kuracağız. Halkların arasına öfke, nefret ve savaş yerleştirmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz” dedi. 

Ağacımız hiç değişmedi

Önder, Kürtlerin desteklediği birçok partilerinin kapatıldığını ve son olarak Halkların Demokratik Partisi’nin de (HDP) kapatılmak istendiğine işaret etmesi üzerine kitle hep bir ağızdan “yuh”çekip tepkisini gösterdi. Önder, şöyle devam etti: “En büyük ‘yuh’ seçmen sayısını artırmaktır. Bakın iki milyondu, kapattınız üç olduk. Üçtük, kapatınız 5 olduk. 5'ti kapatınız 6 olduk. Şimdi 6 idi kapatmak istiyorsunuz 10 milyon olacağız. Bu partilerimizde çok şey değişti ama değişmeyen iki şey var; biri halkımız ve durmadan gelişen seçmenimiz; diğeri de ağacığımız. Ağacımız hiç değişmedi. Şimdi de karşınızda bir ağaçla beraberiz.  Yaprakları diğer ağaçtan biraz azalmış. Onlar da cezaevinde! Ağaçtaki eksik yapraklar, dallar süratle yerlerine konulacaktır.” 

Önder, son olarak ise miting alanında bulunan yurttaşların kitleselliğine işaret ederek, “Burada bana ihtiyaç yokmuş. Burada mesele çözülmüş” dedi.

Önder’in konuşması ardından sanatçılar Rojkar ve Bengîn tarafından söylenen şarkılar eşliğinde uzun süre boyunca halaylar çekildi.  TEKİRDAĞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.