2022'de sağlık alanında öne çıkanlar

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • 5 insandan 3'ü yaşadıkları ülkelerdeki sağlık sisteminin aşırı şekilde zorlandığını düşünmektedir. Yılda 440 milyar Euro ile sağlık sistemine en çok para akıtan ülkelerin başında gelen Almanya'da bile sistem zorlanıyor. 

Bu konuyu düşünürken elbette aklıma ilk etapta Covid-19 pandemisi geldi. Veriler için Google'ye başvurduğumda karşıma birinci sırada Dünya Ekonomik Form'un sayfası ve benzeri ekonomiye dayalı sayfalar çıktı. Bu sağlık alanının en temel sorununu ortaya koyuyor: Sağlığı belirleyen ekonomidir. Kapitalist sistem aşılamadığı müddetçe de bu durum değişmeyecektir. 

Son haftalar hariç Covid-19 pandemisinin 2022 yılına damgasını vurduğu kesin. Pandeminin başlamasından günümüze kadar 652 milyon vaka görülmüştür. 6 milyonu aşkın kişi Covid-19'dan dolayı yaşamını yitirmiştir. Bu sürede 13 milyar doz aşı yapılmıştır. Aşı dağılımı sağlık sistemindeki eşitsizliği de açık şekilde gözler önüne seriyor. Dünya genelinde insanların yüzde 68'i en az bir kere aşı olmuş. Düşük gelirli ülkelerde ise insanların sadece yüzde 25'i bir doz aşı almış. Her ne kadar aşının ülkeye ulaşması sorun olsa da, bir de alt yapı vb problemlerden kaynaklı aşıları ülkedeki insanlara ulaştırma sorunu mevcuttur. Bir de insanların hükumetlere güvensizlikten kaynaklı aşılara karşı kuşkular söz konusudur. 

İnsanların sağlık sistemine dönük kaygıları sırf pandemi ile bağlantılı değildir. 5 insandan 3'ü yaşadıkları ülkelerdeki sağlık sisteminin aşırı şekilde zorlandığını düşünmektedir. Almanya örneği bu bağlamda ilginç bir örnektir. Yılda 440 milyar Euro ile sağlık sistemine en çok para akıtan ülkelerin başında gelen Almanya'da bile sistem zorlanıyor. Aslında zorlanan sistemin kendisi değil, sağlık alanında çalışanlardır. 

Pandemi ile birlikte ruh sağlığı konusu da ön plana çıktı. Pandemi esnasında psikolojik hastalıklarda ciddi bir artış söz konusudur. Aile içi şiddet, özellikle de kadınlara ve çocuklara karşı şiddet de bu bağlamda artan bir olgudur. 

2022 yılında sağlık alanında bir de ilaçlar konusunda yaşanan ciddi sorunlar söz konusudur. Kansere karşı önemli ilaçlar, antibiyotikler ve ateş düşürücü ilaçlar / ağrı kesiciler bunların başında gelmektedir. Tabiki burada da düşük gelirli ülkeler çok daha vahim şekilde etkilenmektedir. Tedarik zincirlerinde, taşımada ve yapımda sorunlar, yapımın pahalı oluşu belirleyicidir. Savaşlar ve siyasi dengeler bu konuda belirleyici faktörlerdir. 

Yeni yıla sağlıkla girmeniz dileğiyle... 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.