6 yıl sonra hangi delil?

  • 6 yıl önceki Kobanê serhildanı bahane edilerek yapılan siyasi soykırımda gözaltına alınan HDP’lilerin gözaltı süresi, ‘delillerin toplanmasındaki güçlük’ten dört gün daha uzatıldı.

 

“Kobanê soruşturması” kapsamında gözaltında tutulan siyasetçilerin gözaltı süreleri uzatıldı. Siyasetçiler, savunmalarında aynı soruşturma kapsamında yargılandıklarını anımsattı. 

Ankara merkezli yürütülen “Kobanê soruşturması” kapsamında gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu siyasetçiler, dün Ankara Adliyesi’ne getirildi. Savcılık tarafından ek gözaltı süre talebinin ardından mahkeme çıkarılan siyasetçilerin gözaltı süreleri uzatıldı. Siyasetçiler, gözaltıların uzatılmasına karşı Sulh Ceza Hakimliği’nde tek tek savunma yaptı. Savunmalar sırasında avukatlar mahkeme salonuna alınmadı.

Avukatlara, müvekkilleriyle görüşmeleri için kısa süreliğine izin verildi.

Önder’in savunması   

Gözaltındaki siyasetçilerden Sırrı Süreyya Önder, MYK kararına karşı açılan soruşturma döneminde HDP’nin Meclis’teki İdari Amiri görevini yürüttüğünü belirterek, şunları söyledi: “İdare amirliği yapan partisinin hiçbir karar ve temsiliyet organında yer alamaz. Almama Anayasa mani oldu. 22 ameliyat geçirdim. Kayıtlarda, e-devlet de vardır. Daha önce 3 yıl 6 ay hapis cezası almıştım. Hakkımda hiçbir adli kontrol uygulanmamıştır. Cezamın onaylandığı ikinci gün kendim teslim oldum. Sonra AYM bozdu. Benim sağlığım iyi değil. Hiçbir tebligat olmadan savcılığa gelip, hakkımda bir şey var mı, ameliyat olacağım sıkıntı olur mu diye görüştüm. Nezarethane koşulları iyi değil, gözaltı süresinin uzatılmasını gerektirecek bir şey yok.”

Nazmi Gür’ün savunması

 HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, avukat olduğunu ve evinin hukuk dışı bir şekilde arandığını aktardı. Gür, barodan bir temsilci getirilmediğini ve avukatların arama sırasında bulunmasına izin verilmediğini söyledi. Gür, e-imzasının yüklü olduğu bilgisayarı ve telefonuna el konulduğunu dile getirerek, avukatlık yasasına uyulması gerektiğini ve gözaltının uzatılacağı bir durum olmadığını kaydetti.

Eski Milletvekili Altan Tan, aynı iddialarla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamasının devam ettiğini belirtti. Tan, gerekli ifadeler ve belgelerin dosyada mevcut olduğunu, gözaltı süresinin uzatılmasını gerektirecek bir şey olmadığını ifade etti.

Bilgen’in savunması

 Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ise dosya kapsamında 8 ay tutuklu kaldığını ve Anayasa Mahkemesi tarafından bırakıldığını anımsatarak, ek gözaltı talebinin kabul edilmemesini istedi.

Eski milletvekili Ayla Akat Ata da, dört gündür hiç birşey söylenmeden gözaltında olduğunu, biran önce ifadelerin alınmasını talep etti.

Gözaltına alınan diğer siyasetçiler de daha önce ifade verdiklerini, savcılık tarafından çağrılmaları halinde ifade vereceklerini ve gözaltı süresinin uzatılmamasını istedi.

Dört gün daha gözaltı

Hakimlik, savcılık talebini esas alarak, soruşturma kapsamında delillerin toplanmasının “güçlüğüne” dikkat çekerek, gözaltı süresini dört gün daha uzattı. Hakimlik, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “.. atılı suçun vasfı ve mahiyeti, dosyanın kapsamlı olması, şüphelilerin sayısının çok olması, delillerin toplanmasındaki güçlük dikkate alınarak, 4 gün uzatılmasına…”

Karar sonrası siyasetçiler yeniden Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltındaki siyasetçiler

Gözaltında olan siyasetçilerin isimleri şöyle: HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekili Ayla Akat Aka, HDP eski Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP eski Eş Genel Başkanı ve milletvekili Emine Ayna, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, HDP eski MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, HDP eski Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt ve Prof. Dr. Emine Beyza Üstün.

Uzatılmasına tepki

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Meclis’te açıklama yaptı. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, gözaltındaki 20 siyasetçinin gözaltı süresinin dört gün daha uzatılmasına tepki gösterdi. Oluç, Kobanê eylemleriyle ilgili soruşturma kapsamında şu anda gözaltında olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin 2015’te çeşitli illerde ifadeler verdiğini hatırlatarak, “2015 yılından bugün kadar 5 yıl boyunca yedekte tutulan bu dava, bu soruşturma yeniden gündeme getirildi. Bu hukuksuzluğu protesto ediyoruz. Bunun hedefi açık biçimde AKP ve MHP ittifakını ve iktidarın demokrasi mücadelesinde büyük bir tehlike olarak gördükleri HDP ve kurum kuruluşları, ittifak bileşenleriyle demokratik siyasetten tasfiye etmektir. Amaç budur. HDP’yi siyaset yoluyla yenememektedir. O nedenle yargıyı kullanarak HDP’yi tasfiye etmeye çalışmaktadır” dedi. 

Gözaltına olan MYK üyelerinin 7 Haziran seçimlerini de yürüten üyeler olduğuna dikkat çeken Oluç, “7 Haziran 2015’te büyük bir deli gömleğini, yırttı, kenara attı ve büyük bir umutsuzluğu yıktı. AKP’nin seçim yoluyla da tek başına hükümet kuramayacak duruma geleceğini bütün toplum yaşadı ve gördü. 7 Haziran 2015’in özelliği budur işte. O nedenle de bir intikam operasyonudur aslında. O günün intikamı bugün alınıyor. İktidar ekonomik kriz, sosyal kriz bütün ağırlığıyla yaşamaktadır. Halk bunun farkında. Dış politikada yaşanan fiyasko da şimdi bir kere daha iktidarın ayağına dolanmıştır. Şimdi işte bu konjonktürde HDP demokrasi mücadelesinin ittifakının hukuk, adalet, eşitlik ve barış mücadelenin öncüsü olduğu için intikam operasyonu ile karşı karşıya kalmıştır. Hedef HDP’siz siyaset, HDP’siz bir yaşam ve parlamentodur. Dertleri budur. HDP 6 milyon seçmeni ve alileriyle birlikte 20 milyonluk bir partidir. Türkiye’nin ve Meclis’in üçüncü büyük partisidir, siz HDP’yi bu tür tasfiye operasyonlarıyla ortadan kaldıramazsınız. HDP’ye oy ve gönül vermiş milyonlarca insanı ne yapacaksınız?” diye sordu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kobanê eylemleri nedeniyle hesap vermesi gerekenin iktidar olduğunu belirterek, “Gözaltı süresini uzatmak tek soru sormadan tutmak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) göre işkencedir. Arkadaşlarımızı derhâl serbest bırakın ilerleyeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından HDP’li vekiller, Meclis’te yürüyüş düzenledi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.