71 yaşındaki tutsak üç yıldır hücrede

Mehmet Sait Yıldırım

Mehmet Sait Yıldırım

  • Kırıklar F Tipi Cezaevi'ndeki 71 yaşındaki 28 yıllık tutsak Mehmet Sait Yıldırım, üç yılı aşkındır tekli hücrede tutuluyor.

Kırıklar F Tipi Cezaevi'ndeki 71 yaşındaki 28 yıllık tutsak Mehmet Sait Yıldırım, üç yılı aşkındır tekli hücrede tutuluyor.

İHD İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği 268. eylemini Konak eski Sümerbank gerçekleştirdi. İHD İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Caner Canlı, Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde tutulan 71 yaşındaki Mehmet Sait Yıldırım'ın durumunu anlattı.

Mehmet Sait Yıldırım'ın İmralı dahil birçok cezaevinde kaldıktan sonra 6 Eylül 2018’den beri tekli hücrede kaldığını söyleyen Canlı, "Müebbet hükümlü olmasına rağmen hukuk ve infaz mevzuatına uymayan bir şekilde Adalet Bakanlığının talimatıyla, ağırlaştırılmış müebbet uygulaması yapılarak tek kişilik odaya alınmış ve tecrit edilmiş durumdadır" dedi.

Yıldırım'ın kalp ve akciğer hastalıkları nedeniyle tek başına kalamayacağını vurgulayan Canlı, "Bir an önce hücreden çıkarılmalı ve tedavisine gereken önem gösterilmeli ya da ileri yaşı dikkate alınarak tedavisinin sağlıklı ortamda yapılabilmesi için derhal serbest bırakılmalıdır" diye konuştu. İZMİR

 

*****

'Kalamaz’ raporu işlemiyor

Ağır hasta tutsak Gıyasettin Sevmiş, “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmiyor.

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak Gıyasettin Sevmiş’in sağlık durumu kötüleşiyor. “Örgüte yardım ve yataklık” suçlamasıyla tutuklanarak müebbet hapis cezası alan ve 16 yıllık tutsak Sevmiş, 11 yıl önce Wilson hastalığına (karaciğer, beyin ve diğer hayati organlarda bakır birikmesi sonucu ortaya çıkan kalıtsal bir hastalık) yakalandı. Sevmiş’in ayrıca siroz, şeker, migren, görme bozukluğu, beyninde küçülme, damar tıkanıklığı, Hepatit B gibi hastalıkları da bulunuyor. Ayrıca Haziran 2017'de geçirdiği ameliyat sonucu Sevmiş’in kalbine pil takıldı. Sevmiş, 11 Mart 2014'te Amed’de bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi oldu ve sağlık durumuna dair “cezaevinde kalamaz” raporu verildi, ancak tahliye edilmiyor. 

Sultan Sevmiş, eşinin yaşadıklarına dair “zulüm yapılıyor” dedi. Sevmiş, “Serbest bırakılması için ölüm döşeğinde mi olması lazım? Tedavisi yapılmıyor. Tekli hücrede tutuluyor” dedi. WAN

 

*****

Gazeteci Ren’e hücre cezası

JINNEWS muhabiri Derya Ren'e, çıplak aramayı kabul etmediği için üç günlük hücre cezası verildi. 

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan JINNEWS muhabiri Derya Ren, hakkında kesinleşmiş cezası olduğu gerekçesiyle 25 Ekim 2022'de tutuklandı. Ren, cezaevine götürülürken gardiyanların çıplak arama girişimini kabul etmemesi üzerine 5 gardiyan tarafından darp edildi. Çıplak aramayı kabul etmeyen Ren hakkında başlatılan disiplin soruşturması kapsamında üç günlük hücre cezası verildi. AMED

 

*****

Tahliye etmemeye bahane çok!

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde infazını tamamlayan hasta tutsak Ferit Orak’ın tahliyesi, "yazdığı dilekçelerden örgüt içerisinde aktif olduğu” ve “elektrik ve su kullanımı gibi genel harcamalarda tasarruf kurallarına uyum sağlamadığı” iddiasıyla üç ay ertelendi. 

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Ferit Orak, 16 Aralık 2022'de cezasını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Orak’ın infazı Cezaevi İdari ve Gözlem Kurulu tarafından, “İyi halli” olmadığı gerekçesiyle üç ay ertelendi. Mersin’de 2009'da tutuklanan Orak'a 16 yıl 18 ay hapis cezası verildi.

Cezaevi İdari Gözlem Kurulu’nun 14 Aralık 2022’de hazırladığı raporda, Orak’ın infaz süresinin uzatılmasına ilişkin şu gerekçeler öne sürüldü: “Kuruma hitaben yazmış olduğu dilekçelerden örgüt içerisinde aktif olduğu düşünülmekte. Yapılan aramalarda idare ve kurum personelinin çalışmalarını kolaylaştırmaya yönelik gayret içerisinde bulunmadığı, elektrik ve su kullanımı gibi genel harcamalarda tasarruf kurallarına uyum sağlamadığı, kendi isteğiyle taraflı PKK üyesi olanlarla aynı koğuşta kaldığı ve örgüt üyeleriyle birlikte hareket ettiği.”

İdari Gözlem Kurulu’nun kararından sonra İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen’e mektup gönderen Orak, “Haksız ve hukuksuz bir şekilde tahliyem üç ay uzatıldı. 16 Aralık 2022’de tahliye olmam gerekiyordu, ancak İdari ve Gözlem Kurulu gülünç bazı kararlarla tahliyemi 16 Mart 2023'e erteledi. Ben de bu karara itirazımı yaptım” dedi.

Ferit Orak'ın annesi Besra Orak, karara tepki göstererek, dört yıldır çocuğunu görmediğini ve tahliyesini beklediğini söyledi. AMED

 

*****

Aylık iğne 6 ay sonra yapılıyor

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Abidin İnci’nin ayda bir kullanması gereken iğne, 6 ayda bir yapılıyor.

Hasta tutsak İnci’nin avukatları aracılığıyla aktardıklarına göre; kronik birçok rahatsızlığı olmasına rağmen sağlık hakkına erişemiyor. Kronik Akdeniz Ateşi Hastalığı (KOAH) bulanan İnci hastaneye sevk talebinde bulunmasına rağmen 3-4 aydır sevk edilmedi. Aylık iğnesinin 6 ayda bir verildiğini kaydeden İnci, ayrıca şu bilgileri verdi: “Sevk tarihleri geldiğinde ise görevli askerler tarafından ağız kontrolü yapılıyor ve işkence aracı olarak kullanılıyor. Kitap sayısı 6 adetle sınırlandırılmış, bandrollü kitaplar dahi yasak kapsamına alınarak keyfi olarak yasaklanıyor. Savcılığa gönderdiğimiz dilekçelere ilişkin tarafımıza hiçbir dönüş yapılmıyor, cezaevi idaresi tarafından gönderilmediğinden şüphe ediyoruz.” AĞRI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.