Alerji 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Alerjen solunum yollarını, sindirim sistemini ve cildi etkileyebilir. Hapşırma, burunda, gözlerde ve boğazda kaşıntı, burun akıntısı ve gözde kızarıklık saman nezlesinin belirtileridir.

Alerji vücuda giren veya temas eden maddeye / maddelere karşı oluşan aşırı tepkidir. Bu maddeye alerjen denilir. Vücut bu maddeye karşı antikor üretir. Aynı maddeye tekrar maruz kalınlığında antikorlar vücutta alerji belirtilerine yol açan histamin gibi maddelerin üretimini tetikler. 

Alerji hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sık görülen bir hastalıktır. Alerjisi olan insanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Belirtiler bazen çok hafif olabilir. Ancak bazı durumlarda vücudun tepkisi hayatı tehlike boyutuna da varabilir. Bu duruma anfilaksi denilmektedir. Vücudun aşırı tepkisi kişiden kişiye değişmektedir. 

Ailede astım, saman nezlesi, ekzema vb hastalıklar varsa alerji riski daha yüksektir. Genetik yatkınlık önemli bir etkendir. Çevre de alerji konusunda çok önemlidir.

Alerjen solunum yollarını, sindirim sistemini ve cildi etkileyebilir. Hapşırma, burunda, gözlerde ve boğazda kaşıntı, burun akıntısı ve gözde kızarıklık saman nezlesinin belirtileridir. Gıda alerjileri ise ağızda karıncalanma ve yüzde, ağızda, dudaklarda şişkinlik yaratabilir. Böcek sokması da yereldeki şişkinlik ile birlikte benzer belirtiler gösterebilir. İlaçtan kaynaklı alerjiler en çok cilt döküntüsüne ve kaşınmaya yol açar. Bütün bunlar anfilaksiye kadar götürebilir. Yukarıda bahsedilen belirtiler dışında tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, kusma, mide bulantısı, bilinç kaybı ve nefes darlığı da söz konusudur. 

Alerji tanısı koymak bakımından öncelikle hasta öyküsü sorulur. Ardından muayene yapılır. Daha sonra ise deri testi, provokasyon testi ve/veya kan tahlili uygulanır. 

Haftaya konuyu işlemeye devam edeceğim.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.