Alkol bağımlılığı 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Alkol kullanımına bağlı olarak farklı organ sistemleri zarar görebilir. Alkol kullanımına bağlı zararlar, özellikle de organlarda kişiden kişiye değişmektedir.

Alkol bağımlılığı kronik bir hastalıktır. Arada bir belirtileri azalsa bile (kendiliğinden veya dış etkenlerden kaynaklı) zaman içinde yeniden ortaya çıkabilir.

Gazetenin yayınlandığı Almanya'da 18 - 64 yaş arası 7,9 milyon insan sağlık için risk teşkil eden düzeyde alkol kullanıyor. 2018 yılında bu yaş grubunda 1,6 milyon insan alkol bağımlısıydı. Dünya Sağlık Örgütü 15 - 49 yaş arası insanlarda alkol kullanımının ölümcül risk faktörleri arasında birinci sırada yer aldığını belirtmişti. 2016 yılında Almanya'da kadınlardaki ölümlerin yüzde 4'ü, erkeklerin ise yüzde 9,9'u alkol sonucu yaşanmıştır. 

Alkol bağımlılığı tanısını koymak belli kriterlere bağlıdır: kişide aşırı derecede alkol tüketimi isteği, kullanım esnasında (başlangıç, sonuçlandırma ve miktar açısından) kontrolün düşük oluşu, bırakılma ile birlikte kesilme belirtilerinin ortaya çıkması, içki miktarını alışkanlık gereği yükseltme, eski ilgi alanlarını kısıtlama ve/veya zararların (örneğin sağlık açısından veya işini kaybetme) görülmesine rağmen kullanıma devam edilmesi. 

Alkoliklerde alkole karşı fiziksel bir duyarlılığın yanı sıra irade gücü ile yenilemeyen bir içme arzusu vardır. 

Alkol kullanımına bağlı olarak farklı organ sistemleri zarar görebilir. Alkol kullanımına bağlı zararlar, özellikle de organlarda kişiden kişiye değişmektedir. Bunun nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve çevre faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Organlardaki zararın hangi mekanizmalar sonucu geliştiği de henüz detayları ile belirlenememiştir. Hastaneye sevk edilen kadınların yüzde 9'unda, erkeklerin ise yüzde 29'unda alkole bağlı hastalıklar mevcuttur. Deliyum tremens, havale, baş kısmında yaralanmalar ve karaciğer sirozu en sık görülen hastalıklardır. 

Haftaya konuyu işlemeye devam edeceğim. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.