Alkol bağımlılığın tedavisi 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Psikolojik tedavi kapsamında hastanın öfke kontrolünü, madde istemine karşı direncini ve sorunları alkolsüz çözmeyi güçlendirmek elzemdir. 

Bir kısa dönem tedavisi vardır, bir de uzun vadeli terapi. Kısa dönem tedavisi başlangıç sürecidir. Bu süreç hastalığı tanımayı ve vücudu alkolden arındırmayı kapsar. 

Arındırma tedavisinde yoksunluk belirtilerine yönelik ilaç tedavileri uygulanır. İlaçlar madde isteğini azaltmak için verilir. Bunun yanısıra psikososyal tedaviler de uygulanır. Önemli olan hastanın tedaviye devam etmesi konusunda motivasyonunu arttırmak. Tedavinin başarılı olabilmesi bakımından hastanın alkolün etkilerini ve bağımlılığın risklerini de anlaması önemlidir. 

Psikolojik tedavi kapsamında hastanın öfke kontrolünü, madde istemine karşı direncini ve sorunları alkolsüz çözmeyi güçlendirmek elzemdir. 

Alkol bağımlılığı aileyi de birebir etkilediği için aile de tedavi kapsamına alınmalıdır. Aile desteğinin güçlü olduğu insanlarda tedavinin başarılı olma şansı daha yüksektir. 

Ayakta tedaviye uyum gösteremeyen, yoksunluk belirtileri fazla olan, ek hastalıkları olan, sosyal desteği zayıf ve yatarak tedaviye istekli olan hastalar yatılı tedavi programına alınabilir. 

Tedavi konusunda uzun vadeli başarı bakımından bilinmesi gereken en önemli husus, alkol bağımlılığın ömür boyu bir hastalık olduğudur. Tedavi de ona göre uzun vadeli ve kapsamlıdır. 

Hastalığın bir de ekonomik boyutu vardır. Alkol bağımlılığı olan insanların sosyal sorunlar dışında çoğu zaman bir de ekonomik sorunlar vardır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.