Almanya yanlışlıkla Erdoğan'la mı görüştü?

Selim FERAT yazdı —

  • Hamas’ın himayesindeki ya da Hamas’ı himayesine alan Erdoğan’ın Almanya’ya gelmesiyle birlikte, Almanya bir yerde "yanlışlıkla“ da olsa, asıl adres Hamas yerine, Erdoğan’la ve dolaylı Hamas ile görüşmüş olmadı mı? 

Berlin’e gelmesinin ertesinde, Hamas’ı dolaysız destekleyen Erdoğan’ın Almanya’ya gelişinin nedenini, gelecek krizin durdurulması için alınacak önlemler kapsamında değerlendiren görüş pek beğeni görmemişti.

Erdoğan Berlin’deyken: "Bölge büyük ölçüde kapalı ve ağır silahlı polis tarafından korunmuştu. Polise göre çok yüksek güvenlik seviyesi, en azından hükümet bölgesinde geçerli“ ydi (rbb). Basın, Erdoğan’a dair güvenlik önlemlerinin 2.800 polis tarafından alındığını duyurmuştu.

Süddeutsche Zeitung’a göre: "Recep Tayyip Erdoğan, üç yıl aradan sonra ilk kez Almanya'ya ziyaret için Berlin'e geldi. Ziyaret, Erdoğan'ın Gazze savaşının başlangıcından bu yana İsrail'e yönelik sert sözlü saldırıları nedeniyle özellikle tartışmalı“ydı.

Zeit Online yazarı Alan Posener’e göre“ Türk cumhurbaşkanının Hamas hakkındaki tezlerini Berlin'de yaymasına izin veriliyor. Şansölye Scholz İtiraz etmiyor. Bu diplomatik değil, korkakça“ydı.

Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olan Almanya ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin 2022'de 51,6 milyar euro gibi rekor bir değere ulaştığını not eden basın, kabul edilmesi zor bir konuğun, reddedilmesinin de kolay olmayacağına işaret ediyordu.

Stuttgarter Zeitung Plus’un yorumuna göre: "Erdoğan'ın ziyareti acı verici ama başka çare yok.“… Aynı gazetenin Başkant Berlin muhabiri Rebekka Wiese: "Cuma günü Recep Tayyip Erdoğan Berlin'e geliyor. Türk cumhurbaşkanı İsrail'e karşı kışkırtıyor - ama yine de bu davet geri çevrilemez.“

Wiese’nin aslında Hamas’ı "kurtuluş örgütü“ olarak tanımlayan ve bir süre önce Hamas yetkililerini Türkiye’de kabul eden Erdoğan’ın, "persona non grata“ olmasına rağmen, hazmedilmesi gerektiğine işaret ediyordu.

Domradio’nun sorularını yanıtlayan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Antisemitizm Yetkilisi Sabine Leutheusser-Schnarrenberger: "Her halükarda Erdoğan oldukça Yahudi aleyhtarı yorumlarda bulundu. Hamas'ı bir "kurtuluş örgütü" olarak destekliyor ve onun terör örgütü olarak sınıflandırılması gerektiği gerçeğini açıkça red ediyor“ itirazında bulunuyordu ve sonuçta Erdoğan Berlin’e geliyordu.

Basından çıkarımlar bunlar.

Hamas’ın himayesindeki ya da Hamas’ı himayesine alan Erdoğan’ın Almanya’ya gelmesiyle birlikte, Almanya bir yerde "yanlışlıkla“ da olsa, asıl adres Hamas yerine, Erdoğan’la ve dolaylı Hamas ile görüşmüş olmadı mı?

Gelişmelere bakılırsa, Erdoğan’ın geri dönüşünden kısa bir süre sonra, Hamas 4’ü Alman vatandaşı olan 13 İsrail’liyi serbest bıraktı.

Sonra İran Dışişleri Bakanlığı, kendilerinin Katar’daki temaslarından sonra Tayland’lı rehinelerin serbest bırakıldığını açıkladı.

Ancak Hamas, "… Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarına yanıt olarak Gazze'deki Taylandlı esirler serbest bırakıldı" açıklamasıyla, Erdoğan’ın Hamas konteksli rolüne işaret etti.

Böyle olunca da, bir yerde Berlin’de yapılan görüşmelerin muhtemel içeriğiyle ilgili bir profili tesbit etmek de mümkün.

Sonuçta, 39 Filistin’li (muhtemelen Hamas’lı) ve 13 İsrail’linin serbest bırakılmasında, örtülü güçlerden biri de Erdoğan’dı.

Uluslararası siyasi mecrada, Kürt ve Kurdistan düşmanlığı üzerinden puan toplamaya çalışan Erdoğan’a, rehineler konusunda üstleneceği rolle ilgili, Berlin’de verilen tavizin ne olduğu sorusu da belki de cevapsız kalacak.

Ancak aksesuara yansıyanların ötesindeki örtülü gelişmeler ve sözleşmeler, sadece benim de çabaladığım gibi, sadece ve sadece tahmin edilebilir!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.