İsrail’i kim engelleyebilir?

Selim FERAT yazdı —

  • İsrail’i engelleyecek olan iki güç kalıyor: İsrail halkı. Bundan daha da önemlisi: Hamas’tan ve Siyonist işgalden de kurtulmayı hedefleyen, yeniden örgütlenecek bir Filistin Halk Hareketi.

Aslında soru, Filistin ve Yahudi halklarının birlikte ve çatışmasız yaşamaları mümkün mü olmalı.

Böylesi bir çözüm için ortada iki engel var:

Siyonistler ve Hamas.

Bu iki Haraketin dayandıkları tarih:

BM Genel Kurulu 1947’de Nazi Almanya’sında işlenen suçların etkisinin devam ettiği bir süreçte, Milletler Cemiyeti Mandası altında olan Filistin topraklarında iki devletin kurulmasını öngörmüştü: biri Yahudi, biri Arap.

Bu karar Siyonist hareket tarafından tezahüratla karşılanmıştı.

İsrail devletinin kurulmasından bu yana 75 yıl geçti.

İsrail devletinin kurulmasından 11 yıl sonra Yaser Arafat önderliğinde El-Fetih "Harakat al-tarir al-waani al-Falasini“ (Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi) kuruldu.

Siyonist Hareketin son egemen temsilciliğini 1996’da ilk kez İsrail Başbakanı olarak seçilen, daha sonra Dışişleri Bakanlığı yapan ve 2009’da yeniden Başbakan olarak seçilen, son olarak 2021 seçimlerinde yeniden hükümet kurmayı başaran Netanyahu.

7 Ekim saldırısının 100. gününde Tel Aviv'de toplanan 120 bin kişinin, Netanyahu hükümetinin politikasını protesto etmesi, dipnot edilmesi gereken güçlü bir detay.

Hamas 1987 yılında kuruldu. Bu isim "İslami Direniş Örgütü", ama aynı zamanda Arapça'da "gayret" veya "mücadele ruhu" anlamına da geliyor.

Hamas, köktendinci Müslüman Kardeşler'in Filistin kolundan ortaya çıktı.

Bir terör örgütü olarak adlandırılmasını parantez dışı bırakıyorum.

Önemli bulduğum iki not:

Hamas, Siyonist egemenliğin Filistin halkına uyguladığı sistematik zulmü ve haksızlığa karşı oluşan öfkeyi “Ortadoğu'da hakimiyet konusunda yapısal bir çatışma”nın (Tarihçi Wolffsohn) İslami kutbu İran’ın çıkarları doğrultusunda kanalize eden İslami, Yahudi halkına yaşama hakkı tanımayan, ırkçı bir güç

Aşırı milliyetçiler ve dindar Siyonistlerden oluşan Netanyahu hükümetinin hedefi işgal altındaki toprakların tamamen ilhakı. Siyonistler, Filistin halkına sadece boyundurluk altında "özgür“ olma hakkı tanımakla, şiddeti provoke eden temel iki güçten biri.

Son sahnelerden birine dönüyorum:

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Deutschlandfunk’ta sorulan bir soruya cevapta, Hamas’ın saldırısını (7 Ekim 2023) "Pogrom“ olarak adlandırdı ve "Holokost'tan bu yana bir günde Hamas saldırısındaki kadar Yahudi’nin öldürülmediğinin“ altını çizdi.

Son dönemde yapılan tartışmalarda ağırlıklı hipotez: Hamas, İsrail'in Suudi Arabistan'la barış sürecini baltalamak ve Filistin mücadelesinde öncü güç olmak amacıyla, İsrail’e saldırdı.

Hamas ve Siyonistler: Bu iki zıt ve uzlaşmaz güç Filistin Yahudi halkının birlikte yaşayacakları topraklarda mevcut egemen siyaseti belirliyorlar.

Bu son sahneye ek bir gelişme, devletlerarası güçleri  harekete geçirdi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, “Gazze'deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle İsrail hakkında Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı nezdinde dava açtı.

İsrail Dışişleri Bakanı Sözcüsü Lior Hayat davayla ilgili olarak Lahey’de açıklama yaptı ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ni "Terör örgütünün yasal kolu haline gelmekle“ suçladı.

"Kimse bizi durduramayacak; ne Lahey, ne Şer Ekseni, ne de başka hiç kimse. Zafere kadar devam etmek mümkün ve gerekli ve biz de bunu yapacağız“ açıklamasında bulunan Netanyahu ise, devletlerarası politika ekseninden bağımsız düşünülmesi mümkün olmayan Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’i mahkum etmeyeceğiyle ilgili ilk işareti vermiş oldu.

İsrail’in mahkum edilmemesi gerektiğiyle ilgili egemen poz veren Netanyahu, geçen hafta başında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a "Bu sadece bizim savaşımız değil, sizin de savaşınız" diyerek, kıtalar siyasetinde egemen ve ortak verilmesi gereken kararla ilgili bir de ikaz notu düştü.

İsrail Ekonomi Bakanı Nil Barkat ile görüşen Federal Almanya Ekonomi Bakanı Habek, İsrail hükümetine Gazze Şeridi'ndeki sivilleri korumak için daha fazlasını yapması çağrısında bulundu. Aynı zamanda İsrail'in orada soykırım yapmadığını (b.n.) da vurguladı.

Bu da Lahey’e verilmiş bir sinyal olarak kabul edilmeli?

Böylece İsrail’i engelleyecek olan iki güç kalıyor: İsrail halkı.

Bundan daha da önemlisi: Hamas’tan ve Siyonist işgalden de kurtulmayı hedefleyen, yeniden örgütlenecek bir Filistin Halk Hareketi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.