Analar başladı evlatlar tamamladı
Forum Haberleri —

Cizre Newroz
- Yüzlerce zırhlı araç, binlerce polis ve özel harekat ve üstelik ellerinde ağır silahlarla etrafa korku salmaya kalkışıyorlar. İlçeyi ve Newroz alanını ablukaya almış bir devlet var ve o abluka tek bir Cizreli’nin ilgisini çekmiyordu ki sloganlarla sokaklardan caddelerden, Newroz alanını akın ediyorlardı.
MASİS HESKİF / ŞIRNAK
Cizre’de 92 Newroz’unun 30. yıldönümü son yılların en görkemli Newroz’una ev sahipliği yaptı. Tüm Kürdistan gibi Cizre de günler öncesinden "Dem dema serkeftinê ye” şiarıyla 21 Mart’ta kutlayacakları Newroz hazırlığı içerisindeydi. HDP ilçe eşbaşkanları, yöneticilerin öncülük ettiği hazırlıklara halk da dahil olurken, Newroz çağrısı mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev sürerek halk topyekun 21 Mart’ta TOKİ Newroz alanına davet edildi.
Aslında bu davete hiç ihtiyacı yoktu, çünkü ziyaret edilen sokaklarda, evlerde hazırlıklar günler öncesinden başlamıştı. Bunu, önceki gün Newroz alanına sabahın ilk saatlerinde akın eden annelerden, amcalardan, gençlerden, kadınlardan biliyoruz. “Anneler ve amcalar” kelimesini bilinçli kullanıyorum, çünkü Cizre’de Kürdistan’ın diğer kentlerinden farklı olarak alana gençler değil, anneler ve amcalar öncülük ediyor. Tüm enerjileriyle gençlere alanda taş çıkartıyorlar. Üç koldan girdikleri alanın ilk saatleri onların…
Herkes jilet gibiydi
Devamını getirmeden, yarıda bıraktığım Cizre halkının Newroz’a çağrıya ihtiyaç duymadan günler öncesinden yaptığı hazırlığa gelmek istiyorum; yeşil, kırmızı, sarı renklerinin, şal û şepik'ın, kıras û fistan’ın dolaplardan çıkarılıp hazırlanması günler öncesinin işi. Öncelikle elbiseler kontrol edilir, küçülmüş mü, dar mı, geniş mi olmuş vs. sonra tabi aksesuarlar, renk tercihleri, ayakkabı seçimi, saç, sakal bakımı ve makyaj şekli vs. Hepsi bir iki günün hazırlığı değil, günler hatta haftalar öncesinin hazırlığı… İşte tam da bu noktada şunu söyleyip tamamlayayım, Newroz alanına giren kitlede ilk fark ettiğim herkes birbirinden şık kıyafetler, birbirinden renkli aksesuarlarla tabiri caizse “jilet gibi” alana giriyordu.
İlk saatler onların
Anneler ve amcalar, henüz sahnede ses/cihaz ayarı yapılırken alanda yerlerini almış karşılıklı türkülerle halaya durmuşlardı. Alan henüz dolmamışken gençler gelmeden tüm enerjilerini Newroz Meydanı’na aktarıyorlardı. Söyledikleri türkülerden bazı kısımları buradan aktarmayı çok isterdim fakat itiraf etmeliyim ki bizim neslin çok çok geçmiş kodlarına dokunan türküler. “Cizre’nin 90’lı ruhunun şarkıları” demişti bir Anne bana. Cizre’yi o günden bugüne getiren o ruh, o an anlamıştım ki aslında anneler ve amcaların alana ilk gelmelerinin sebebi o ruhu gelecek nesillere bu meydandan taşımaktı.
Ablukayı kim takar
Yukarıdaki güzel duyguları, heyecanı bozmamak için çok direndim fakat eklemeden geçmeyeceğim bir nokta var ki o da devletin Cizre’nin tüm sokaklarından, caddelerinden, köşe başlarından başlayarak Newroz alanına kadar ilçeyi ablukaya almasıdır. Yetmemiş ilçenin yüksek tepelerine konuşlanmış özel hareket polisleri, TOKİ’lerin damlarına yerleştirilmiş ekipler, yüzlerce zırhlı araç, binlerce polis ve özel harekat ve üstelik ellerinde ağır silahlarla etrafa korku salmaya kalkışıyorlar. Bu noktadan sonrasını gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz; ilçeyi ve Newroz alanını ablukaya almış bir devlet var ve o abluka tek bir Cizreli’nin ilgisini çekmiyordu ki sloganlarla sokaklardan caddelerden, Newroz alanını akın ediyorlardı.