Anemi çeşitleri: Aplastik anemi

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Kalıtımsal Sferositoz hastalığı, kendini sarılık biçiminde de gösterebilir. Anemi esnasında karın ve baş ağrıları, sarılık ve ateşin görüldüğü krizler de yaşanabilir. Bütün hastalar hemolitik kriz olarak adlandırılan bu durumu yaşamamaktadır.

Aplastik anemi hastalığında alyuvarlar kemik iliğinde çok az veya hiç üretilmemektedir. Akyuvarlar ve trombositler (kanamanın durdurulması işlevini gören hücreler) de azalmaktadır. Arsenik ve benzin gibi zehirli maddelere maruz kalma ve yüksek oranda radyasyondan etkilenme sonucu bu anemi türü oluşabilir. Virüs enfeksiyonları veya genetik bozukluklar da aplastik anemiye yol açabilir. Fakat çoğunlukla bu anemi çeşidinin nedeni bilinmemektedir.


Kansılığın yanı sıra zatürre ve kan zehirlenmesi gibi ağır enfeksiyonlar, ağız içi tükürük bezleri ülserleri, kan oturması, kanama ve kadınlarda kanama süresinin uzaması bu anemi türünün temel belirtileridir. Anemiden kaynaklı kalp atışları hızlanmakta ve nefes darlığı görülmektedir. Kan tranfüzyonları tedavinin temelini oluşturmaktadır. Enfeksiyonları önleme veya var olan enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotik tedavi uygulanmaktadır. Kanamaya yol açacak durumlardan kaçınılmalıdır. Bağışıklık sistemini bastıran ilaçlar da hastalığın gidişatını olumlu etkileyebilir. İlik nakli ise hastalığı ortadan kaldıran tek tedavi yöntemidir.       

Kalıtımsal Sferositoz hastalığı
Diğer adıyla ailevi hemofilik sarılık olarak adlandırılan bu anemi türünde alyuvarların anatomisinde anormallik vardır. Bu hastalık kalıtımsal olarak sonraki kuşaklara geçer. Küre şeklini alan alyuvarların yaşam süresi çok kısadır. Dalak bu anormal biçimli alyuvarları yutar ve orada yok eder. Bundan kaynaklı dalakta genelde büyüme söz konusudur.


Bu hastalık kendini sarılık biçiminde de gösterebilir. Anemi esnasında karın ve baş ağrıları, sarılık ve ateşin görüldüğü krizler de yaşanabilir. Bütün hastalar hemolitik kriz olarak adlandırılan bu durumu yaşamamaktadır. Krize girmeyen hastalar için tedavi şartı yoktur. Sıkça krizler yaşayan hastalarda dalak çıkarılması, yani splenektomi ameliyatı yapılır. Dalak çıkarılmasından sonra genelde alyuvarların yaşam süreleri normalleşir. Ancak küçük çocuklarda ağır ve sıkça ölümcül seyreden enfeksiyon tehlikesi mevcut olduğundan dolayı splenektomi altı yaşından sonra yapılmalıdır.     

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.