Antibiyotikler -II-

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Kullanım süresi de mutlaka hekimin belirlediği şekilde olmalıdır. Hastanın kendisini iyi hissetmesi durumunda ilacı erken bırakması yanlıştır ve amaçlanan sonucu olumsuz etkiler.

Bir kısım antibiyotikler bakterileri, yani mikropları öldürerek işlevini yerine getirirler. İşlem hücre duvarının yapısına müdahale biçimindedir. Bir kısım antibiyotikler ise bakterinin çoğalmasını durdurarak çalışırlar. 

Burada tekrar belirtmekte yarar vardır: Enfeksiyonların büyük bir kısmına virüsler sebep olmaktadır. Antibiyotikler virüse etki etmemektedir. 

Antibiyotiklerin aşırı kullanımı bazı bakterilerin yapılarını veya formlarını değiştirmesine yani mutasyona uğramasına yol açmaktadır. Bu da bakterilerin bazı antibiyotiklere karşı dirençli hale gelmesine yol açmaktadır / açmıştır. Böylelikle antibiyotiğin mutlaka lazım olduğu vakalarda etkili olamayacağı anlamına gelebilir. Örneğin MRSA bakterisi birçok farklı antibiyotiğe dirençli hale gelmiştir. Bundan dolayı bu bakterinin yol açtığı enfeksiyonların tedavisi de zordur. Diğer bakteriler belirli antibiyotiklere dirençli olmalarını sağlayan kimyasallar üretirler. 

Antibiyotikler ciddi hastalıklar için hayat kurtarıcıdır. Bundan dolayı antibiyotiklere karşı geliştirilen direnç dünya çapında önemli bir sağlık tehdidi haline gelmiştir. İnsanlar hekimin antibiyotik tedavisini gerekli görmediği durumlarda ısrar etmemesi bu olumsuzluğun derinleşmesini önlemek açısından önemlidir. 

Antibiyotikleri doğru şekilde kullanmak önemlidir. Bazı antibiyotikler yemek ile alınır, bazıları ise aç karınla veya yemeğe belli bir mesafe ile. Çünkü antibiyotiklerin bağırsakta emilimi, yani ne kadarının vücuda gireceği buna bağlıdır. Yanlış kullanım antibiyotiğin etkisini azaltabilir. Calcium içeren yiyecekler (ör. süt ürünleri) bazı antibiyotiklerin emilimini olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı yemek ile ilaç kullanımı arasında en az iki saat olmalıdır. 

Kullanım süresi de mutlaka hekimin belirlediği şekilde olmalıdır. Hastanın kendisini iyi hissetmesi durumunda ilacı erken bırakması yanlıştır ve amaçlanan sonucu olumsuz etkiler. Çünkü tüm bakteriler öldürülmeyebilir. Bu da tekrardan kötüleşmeye yol açabilir. 

Antibiyotiklerin hekimin tavsiyesi doğrultusunda alınmaması aynı zamanda hastanın çalışma gücünü de azaltabilir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.