Av alanları üzerinde restleşme sürüyor!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Söz konusu krizin ardından Fransa elektrik kesintisi tehdidinde bulunurken, adadaki limanları balıkçıları tarafından ablukaya almıştı. İngiliz donanma gemileri Jersey Adasını çevrelerken, Fransa’da benzer bir misillemede bulunmuştu.

Fransa ile İngiltere arasında balıkçılık krizi devam ederken, İngiltere 48 saat süre tanıyarak "yasal işlem" başlatılacağı uyarısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss tarafından, İskoçya’da gerçekleşen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda, ülkesi ile Fransa arasında devam eden balıkçılık sorununa ilişkin yapılan açıklamada, Fransızların haksız davrandığını ve ticaret antlaşmasının şartlarına uymadığı belirtildi.

Truss, Fransa’nın geri atmaması durumunda gerekli yasal adımlar atılacağını belirterek, konuya ilişkin  Macron'un  seçim döneminin etkisiyle "mantıksız tehditler" önerdiğini ifade etti.

2020 yılbaşında yürürlüğe giren “Brexit” antlaşması ile İngiltere AB üyeliğinden çıktığında, ortak sularda balıkçılık kuralları da yeniden belirlendi.

Buna göre Brexit anlaşmasının 5. başlığı balıkçılık konusuna ayrılmış. Buna göre İngiltere'nin 1978 tarihli Kanal Tahkimi ve 2013 tarihli Münhasır Ekonomik Bölge ilanı ile sınırları çizilen deniz yetki alanlarındaki balıkçılık faaliyetleri üzerinde, egemen devlet olarak mevcut yetkisine karşın, İngiltere özellikle Brexit’ten sonra belli yetkileri kaybetti.

Brexit anlaşmasının 500, 501 ve 502. maddeleri belirli şartlar altında taraflara ait balıkçı gemilerinin diğer tarafın sularında faaliyet yürütmesine imkan tanıyor.

Fransa ile İngiltere arasındaki uyuşmazlık da işte bu hükümler ile öngörülen, özellikle 502. maddedeki, Fransa’ya yakın adalar olan Guernsey ve Jersey adalarının yetki alanlarıyla ilgili tanınan deniz yetki alanlarına erişim şartlarına dayanıyor.

AB ile İngiltere arasında 2021 yılı için balıkçılık kotaları yılın başında belirlenmişti. Söz konusu uzlaşılan müzakereler konusunda Fransız balıkçıların faaliyet göstermesi beklenen bölgelerde, faaliyetleri İngiltere tarafından engellendiği iddia edilmişti. İngiltere ise Fransa’nın kurallara uymadığını ifade ederek tepki göstermişti.

İngiltere, kendi karasularında avlanmaya devam etmek isteyen Fransız balıkçı teknelerinden, geçmişteki faaliyetlerine dair kanıt sunmalarını isterken, Fransa ile İngiltere arasında balıkçı krizi patlak vermişti.

Söz konusu krizin ardından Fransa elektrik kesintisi tehdidinde bulunurken, adadaki limanları balıkçıları tarafından ablukaya almıştı. İngiliz donanma gemileri Jersey Adasını çevrelerken, Fransa’da benzer bir misillemede bulunmuştu.

İngiltere şimdi, "Eğer birisi bir ticaret anlaşmasında haksız davranırsa, onlara karşı dava açma ve bazı telafi edici tedbirler alma hakkımız var. Fransızlar geri adım atmazsa yapacağımız şey bu." ifadelerini kullanırken, Fransız yetkililer, küçük teknelerine İngiltere sularında balık avlamaları için daha fazla lisans verilmesini talep ediyor.

İngiltere tarafından yapılan açıklamanın ardından, G20 Zirvesi’nde Macron söz konusu krizi değerlendirerek, misilleme önlemlerini hayata geçirecekleri uyarısında bulundu.

Brexit anlaşmasının uygulanmadığını hatırlatan Macron, gerilimi düşürmek için 10 aydır çalışıldığını, ama henüz bir kısım Fransız balıkçıya hangi gerekçeyle lisans verilmediğini anlamadıklarını ifade ederek, konu hakkında gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda misilleme önlemlerinin alınacağını duyurdu.

Elbette söz konusu krizin ana öğesi avlanma alanları olsa da, Fransa’nın İngiltere ile krizini derinleştiren, Avustralya'da iptal edilen tarihi denizaltı antlaşmasına dayanıyor. Büyük av alanını İngiltere karşısında kaybeden Fransa bu kez, balıkçılık lisansları konusundaki krizi derinleştirme yoluna gitti!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.