‘Ayağınızı denk’ alın uyarısı!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Askerlerden, Macron’a gelen uyarı aynı zamanda 2022 seçimlerine doğru gidilirken, askerin hükümete açık uyarısı olarak okunabilir. Diğer taraftan bu uyarının ardından önümüzdeki günlerde yabancılara dönük yasa ve yönetmeliklerin daha da sertleşerek uygulanması muhtemel sonuç olacak!

 

Cezayir’de 1961 yılında emekli generaller tarafından dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’e karşı düzenlenen başarısız darbenin yıldönümü olan 21 Nisan günü aralarında generallerin de bulunduğu çok sayıda askerin imzasıyla bir çağrı yayınlanarak, Macron’a iç savaş uyarısı yapıldı.

Fransa’da askerlerin yayınladığı bu bildiri tartışılmaya devam ediliyor. Doğal olarak e-bildiriden sonra gözler Savunma Bakanı Florence Parly’e döndü. Bir süre sessiz kalan Savunma Bakanı eleştirilerin odağı olurken, meydan ise bildiriyi savunan Le Pen’e kaldı.  

Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi lideri Jean Luc Melenchon, ordunun lideri olan Cumhurbaşkanı'nın, Valeurs Actuelles’teki yazı ve Marine Le Pen’in yorumları karşısında sessiz kalmasını yargıya taşıyacaklarını belirtirken, diğer taraftan Generation Partisi’nin lideri Benoit Hamon da Twitter'dan, 1961'deki Algiers darbe girişiminden 60 yıl sonra 20 generalin Cumhuriyeti açıkça askeri darbeyle tehdit ettiğini yazarak, Savunma Bakanı’nın sessizliğini eleştirmişti. Söz konusu eleştirilerin ardından Savunma Bakanı Parly, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bu sorumsuz metin, orduda herhangi bir görevi bulunmayan ve temsil yetkisi olmayan emekli askerler tarafından imzalanmıştır.” ifadesini kullanarak gerekli işlemlerin başlatılacağı uyarısında bulundu.

Sessiz kalan hükümetten ilk tepki Savunma Bakanı’nın ardından İçişleri Bakanı Gerard Darmanin’den geldi. Darmanin, e-bildiriyi önemli görmediğini vurgulayarak, bildiriyi hazırlayan generallere "acıdığını" belirtti. Darmanin diğer taraftan, bildiriyi destekleyen aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin lideri Marine Le Pen’i eleştirerek, "babası gibi postalların sesini sever. Umarım askeri darbe hayali kurmuyordur." ifadelerini kullandı.

Metne imza atanlardan önemli isimlerden biri görevden uzaklaştırılan General Christian Piquemal. 2016 yılında göçmenlere karşı yapılan gösterilere katılım sağladığı için görevden alınmıştı. Diğer imzacıların da profilleri çok parlak gözükmüyor.

Peki ne deniliyor? Valeurs Actuelles sitesinde yayımladıkları e-bildiride, ülkede büyüyen kaosa dikkat çeken askerler, Macron’un yaşanan kaos nedeniyle çıkacak iç savaş ve ölümlerden sorumlu olacağı uyarısında bulunuyor. Fransız banliyölerinde devlet kontrolünün olmadığını ve ülkedeki İslam, kimlik vb tartışmalar nedeniyle cumhuriyet değerlerinin askıya alındığına dikkat çeken askerler, yasaların banliyöler için de uygulanmasını talep ediyor. İslam tartışmalarından duydukları rahatsızlığı dile getiren askerler, Macron’un görevini yerine getirmemesi durumunda görevde olan askerlerin bu duruma müdahale edeceğini de açık bir dille ifade ediyor.  

Söz konusu bildiri nedeniyle tartışmalar devam ederken, bildiriye imza atmış emekli Jandarma Komutanı General Jean-Pierre Fabre-Bernabac, konuk olduğu televizyon programında, "Biz şunu belirttik; bu şekilde devam ederse öyle bir zaman gelecek ki ordu müdahale etmek durumunda kalacak. Ya sivillerin yönetimde olduğu acil durum çerçevesinde ya gücün orduda olduğu sıkıyönetim çerçevesinde.” ifadelerini kullanmaktan çekinmedi.

Askerlerden, Macron’a gelen uyarı aynı zamanda 2022 seçimlerine doğru gidilirken, askerin hükümete açık uyarısı olarak okunabilir. Diğer taraftan bu uyarının ardından önümüzdeki günlerde yabancılara dönük yasa ve yönetmeliklerin daha da sertleşerek uygulanması muhtemel sonuç olacak!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.