Bacot; “katil” sayılan kadınların çığlığı!

Selma AKKAYA yazdı —

  • 5 gün süren mahkeme sonucu kendisine yıllarca tecavüz eden, fuhuşa zorlayan eski eşi Daniel Polette'i öldüren Bacot, 3'ü ertelenebilir toplam 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Söz konusu ceza uygulamaya konulmayacak

 

Fransa'da kadın hakları denince akla pek de iyi şeyler gelmiyor. Kadına yönelik şiddetin ve katliamın her gün can aldığı bir ülkede, tüm insanın aklının ucundan geçirmekten korktuğu işkencelerden sonra sağ kalmayı başarmış, bir kadın yargılanıyordu. Valerie Bacot, bir yıl tutukluluğun ardından 5 gün süren davanın devamında serbest kaldı. Bazen iyi şeyler de olabilir  mi desek ya da bozuk saat bile günde iki kez doğruyu mu gösterir! Bacot, adliye sarayının binasından kelepçeden kurtularak çıkarken, Fransa Adalet Bakanlığı binasında bakan hakkında açılan soruşturma için arama yapılıyordu. Bakan, Monaco'da sorgu hakimi olarak görev yaparken baskı gördüğünden şikayetçi olan Hakim Edouard Levrault hakkında idari soruşturma açmakla da itham ediliyor.

5 gün süren mahkeme sonucu kendisine yıllarca tecavüz eden, fuhuşa zorlayan eski eşi Daniel Polette'i öldüren Bacot, 3'ü ertelenebilir toplam 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Söz konusu ceza ise uygulamaya konulmayacak. Bacot, 5 gün süren duruşmanın ardından, 3 yıl tedavi görme şartı ile mahkemeden serbest kalırken Fransa kadın hareketlerinin yakından takip ettiği dava için başlatılan imza kampanyası çerçevesinde 710 binden fazla kişi imza toplandı.

Basın ordusunun arasında kararı duyan  Bacot, « tüm kadınlar ve mağdurlar için şimdi yeni bir mücadele başlıyor. Zihinsel ve fiziksel olarak rahatladım » açıklamasında bulundu. Bacot, gerçekten bir katil miydi yoksa mağdur mu, bunu anlamak için yaşamına kısaca bakmakta fayda var. O 12 yaşında iken o dönem annesiyle evli olan  Daniel Polette’in tecavüzüne uğramıştı. Polette, 1996'da cinsel şiddet suçundan bir yıl hapiste kaldıktan sonra tekrar eve döndü. Çünkü Fransız yargısı o dönem çocuk istismarına dair yeterince cezai yaptırımlara sahip değildi.  Pollette, cezaevinden çıkar çıkmaz yeniden Bacot’un yaşadığı eve döner. Bu kez Bacot’u fuhuşa zorlar. Yaşadığı tecavüz vakalarından sonra 17 yaşında hamile kalan Valerie Bacot,  Polette ile evlenmeye mahkum edilirken yaşadığı işkence bununla da sınırlı kalmıyor. Yıllarca şiddet ve fuhuşa zorlanan Bacot, 17 yıl sonra kızının zarar görmemesi için tecavüzcü kocayı öldürür. Valerie Bacot, eski kocasını 17 yaşında kızına zarar vermesinden korktuğu için öldürdüğünü mahkeme karşısında belirtirken,  "hayatta istediğim tek şey, huzurlu bir şekilde çocuklarımla yaşayabilmekti"  diyordu, sınırları ve haritaları değişen diğer ülkelerde “katil” edilen diğer kadınlar gibi. 

Dava sona erdi ve bir kadın serbest bırakıldı. 12 yaşından bu yana cehennem, tahakküm, tecavüz, dayak ve fuhuşa zorlanan bu kadın için kocaman bir savaş bitti. Bacot, malesef tesadüfen yaşamayı başarmış nadir kadınlardan. Her gün dünyanın birçok noktasında aynı kaderi paylaşan kadın ya ömürlük suskunluğa ya da ölüme mahkum ediliyor. Mahkeme çıkışı konuşan Bacot’un sözleri öğrenilmiş çaresizliğin resmini çiziyor; ““Birçok insana kırgınım. […] Bana yapılanları anlattığımda başta ailem sustu. Gören komşular sustu. Adalet sustu. Okulda vücudumdaki yaraları görenler sustu.  Bize sırt çevirenleri kınıyorum. Bizi terk edenleri unutmayacağım, unutmayacağız. İnsanlık, haklar, eşitlik gibi kelimeler duyuyorum ama bu kelimeleri anlamıyorum. Kadın olunca bu kelimeler bitiyor. Benim korkularımı başka bir kadın yıktı. 17 yaşındaki kızım da bir kadındı. Onun benimle aynı yolu yürümesini istemedim. Aynı acılardan geçmemeli! Şimdi üzerimdeki dövmelerden kurtulmak istiyorum. Üzerime, mahrem yerlerime adını yazdı. Mürekkebin gitmesini istiyorum. Özgürleştim mi bilmiyorum. Tamir ettiğimde kendimi, çatlaklarımı, yarımlarımı, boşluklarımı doldurduğumda benim celladımın izlerini silebilir miyim bilmiyorum!”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.