Bakanlık kaldırdığı taşı ayağına düşürdü!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fikir özgürlükleriyle sıklıkla övünen Fransa, feminist bir kitapçığı toplatmak istedi. Yanlış duymadınız, Fransa Toplumsal Cinsiyetten Sorumlu Bakanlık kararıyla “Erkeklerden Nefret Ediyorum” kitapçığını toplatmak istedi ama gelen tepkilerin ardından bakanlık geri adım attı. Toplatma gerekçesi ise açıktı sistemin erkek algısına dokunulmasıydı!

 

Toplumsal Cinsiyetten Sorumlu Bakanlık kararıyla "Erkeklerden Nefret Ediyorum" başlıklı Pauline Harmange kaleme aldığı feminist kitapçığın toplatılması talebi "toplumsal cinsiyet temelinde nefreti teşvik ettiği" gerekçesiyle Lan Mostragraph yayınevine geçtiğimiz haftalarda iletilmişti. Yayınevi, "erkeklerden nefret etmek için yeterli sebep oluşturmak" konusunda kitapçığın bir amaç taşımadığını, aksine kız kardeşliğe alan açmanın bir yöntemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Söz konusu talebin kitapçığın putlara dokunması nedeniyle geldiğini ifade eden yayınevi kitapçığı savundu. Kadına şiddetin bu kadar yoğunlaştığı bir çağda, kadınların kendi öz savunmalarını geliştirmek için daha fazla yazması gerektiğini ifade eden yayınevi, tüm baskılar karşısında geri adım atmadı.  

Kitapçıkla ilgili gündem, Bakanlık danışmanı Ralph Zurmély, yayınevine yolladığı mektubun Mediapart tarafından yayınlanmasıyla başladı. Danışman, "toplumsal cinsiyet temelinde nefreti teşvik etmenin suç teşkil ettiğini" kaydederek, ceza davası tehdidiyle bakanlık adına kitabın toplatılmasını istiyordu. Bu gelişmenin ardından kitapçığın baskısı anında tükendi. Gelen tepkiler, kadın örgütlerinin açıklamaları ve sosyal medya ağlarında "özgürlüklere darbe" olarak gündem olan kitapçık nedeniyle zor durumda kalan bakanlık ise geri vites yaptı. Bakanlık, söz konusu talebin kendilerine ait olmadığı, olayın tamamen Bakanlığın danışmanı olan Ralph Zurmély kişisel girişimi olduğunu savundu. Oysa, Mediapart'a danışmanın verdiği demeçte söz konusu kararın kişisel olmadığı çok açıktı.

Metni kaleme alan 25 yaşında bir feminist olan Pauline Harmange ise kitapçığın, kadınlara "yeni bir varoluş biçimi tahayyül etmek, erkeklerin genellikle dayanaksız fikirlerini daha az dikkate almak, kötü bir birlikteliktense yalnızlığı tercih etme tavsiyesi" niteliğinde olduğu ve bunun bu kadar ciddi yankı uyandıracağını beklemediğini ifade ediyor.

80 sayfalık kitapçık ülkede bir iktidar krizine yol açarken, daha önce 400 kopya basılan kitapçık, gündemle birlikte yeniden basıldı. Kitapçık 2500 adet satış yaparken, daya büyük bir yayınevinin kitabın haklarını aldığı ve yeni yıla girmeden kitapçığı yeniden basacağı ifade ediliyor.

Ağustos sonunda tartışılmaya başlanan kitapçığın en fazla genç kuşaklar arasında ilgi bulduğu, özellikle bakanlığın girişimi karşısında genç kadınların tepkisinin yoğun olduğu ifade ediliyor. Söz konusu bakanlık oysa ülkedeki ayyuka çıkan kadın sorunuyla gündeme gelmiş ve geçtiğimiz iktidar döneminde kurulmuştu. Kadınları pozitif olarak korumak, ülkedeki kadın erkek arasındaki eşitsizliği dengelemek için kurulan bir bakanlık, ilk yasak kararını ise 25 yaşındaki genç bir feministin kaleme aldığı kitapçıkla almak istedi ama kadınların tepkisiyle geri adım atmak durumunda kaldı!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.