- Bel omuru bölgesinde bel fıtığının ameliyat yolu ile tedavisi için üç yöntem bulunmaktadır.
Diskin, yani omurga kemiklerinin arasındaki maddenin bir bölümünün bir sonda ile emilmesi mümkündür. Endoskop (ucunda kamera ve ışık bulunan esnek bir alet, hortum şeklindedir) aracılığıyla da diskin bir bölümü alınabilir. En sık kullanılan yöntem ise açık bel fıtığı ameliyatıdır.
Bu yazımda narkoz altında yapılan açık ameliyatı işleyeceğim. Belli bir pozisyonda (oturarak veya uzanarak) röntgen filmi çekilerek cilt üzerindeki problemli ameliyat bölgesi işaretlenmektedir. Cilt yarıldıktan sonra kaslar ayrıştırılmaktadır. Ardından liflerin bir bölümü alınmaktadır. Böylelikle disk bölgesine ulaşmak mümkün. Bazı durumlarda disklere ulaşabilmek için omurga kemerlerinin bir kısmının alınması da gerekli olabilir. Diskin sinirlere basınç oluşturan kesimi alınmaktadır. Çoğu zaman ameliyat bölgesine sıvının akabilmesi için ince bir hortum yerleştirilmektedir. Hortum ameliyattan 1-2 gün sonra çıkarılmaktadır.
Ameliyat sonrası bacak ve ayak hareketleri sürekli olarak kontrol edilmektedir. Disk kayması geniş bir bölgeyi kapsıyorsa veya daha önce de o bölgede ameliyat yapılmışsa sinirlerde ve damarlarda hasar oluşumu riski mevcuttur. Şişkinlik ve sonradan kanama da görülebilir. Bu durum genelde kısa vadeli olarak bacaklarda his kayıbına, felce, idrar bırakmada veya dışkı bırakmada sorunlara yol açmaktadır. Ancak nadir durumlarda bu sorunlar kalıcı da olabilir. Omurilik zarının zedenlenmesi durumunda omurilik sıvısının (sinir suyunun) dışa akması mümkün. Bu sıvı kayıbı şiddetli baş ağrısına yol açabilir. Menenjit tehlikesi de mevcuttur. Görme ve duyma gücü de olumsuz etkilenebilir. Görme bozukluluğu kalıcı olup körlüğe de yol açabilir. Yara izinin kalması kalıcı ağrılara yol açabilir. Kan pıhtılaşması tehlikesi de vardır.
Hastaların ameliyat sonrası hareket alanlarının normale dönmesi 1-2 hafta sürmektedir. Ancak yük taşıma vb konularda en ay 2-3 ay dikkatli olunması gerekir. Bu süreler ameliyat bölgesindeki hasara göre değişebilir. Daha önce aynı bölgede ameliyat edilen insanlarda da ameliyat sonrası süreç uzun sürebilir.
paylaş
Dersim DAĞDEVİREN yazıları
Almanya’da Covid aşılanması
6 Ocak
Aşılanma prosedürü
30 Aralık
Neden Covid aşısı yapılmalı?
23 Aralık
Covid aşısı için izin prosedürü
16 Aralık
Chorea Huntington Hastalığı
9 Aralık
Bel fıtığı
25 Kasım
Bel ağrısı
18 Kasım
Diz artroskopisi II
11 Kasım
Diz artroskopisi I
4 Kasım
Bademcik ameliyatı II
28 Ekim
Bademcik ameliyatı I
21 Ekim
Grip ve Covid-19 pandemisi
30 Eylül
Sezaryenin komplikasyonları -II
23 Eylül
Sezaryenin komplikasyonları -I
16 Eylül
Sezaryen
4 Eylül
Transfüzyon riskleri
26 Ağustos