‘Bir mezarı olsun istiyorum’

Kadın Haberleri —

Ayşete Atabey

Ayşete Atabey

  • Ayşete Atabey, Nisêbîn özyönetim direnişinde şehit düşen oğlu Nesimi’nin bedenini arıyor. “Bize zulüm ediyorlar” diyen Ayşete, Botan’da kendisi gibi evlatlarının bedenini arayan onlarca anne olduğunu söyleyerek, “6 yıldır yüreğimin kayıp parçasını arıyorum” dedi.

ROJDA AYDIN / JINNEWS-ŞIRNEX

Özyönetim direnişleri sonrası sokağa çıkma yasakları ardından birçok aile kayıp çocuklarının cenazesini aramaya koyuldu. Onlarca aile halen çocuklarının cenazesini bulabilmiş değil. Bu ailelerden biri 22 yaşında Nisêbîn’de (Nusaybin) hayatını kaybeden Nesimi Atabey’in ailesi. Nesimi’nin annesi Ayşete 6 yıldır oğlunun cenazesini bulmak için verdiği mücadeleyi anlattı.

‘Halkımın avukatlığını yapacağım’

Nesimi Atabey, Çankaya üniversitesinde hukuk bölümünde okurken aynı zamanda gençlik çalışmalarında da yer aldı. Ayşete, oğlunu şöyle anlattı: “Oğlum hem okuyordu hem de gençlik çalışmalarında yer alıyordu. Bize her zaman ‘halkımın avukatlığını yapacağım’ diyordu. Cizîr (Cizre) şehir savaşı başladığında oğlum 4’üncü sınıftaydı. Yasaklar ilan edildiğinde babasını arayıp ‘Nusaybin’de bir işim var, oraya gideceğim’ diyor. Giderken herkesle vedalaştı ve ‘Kimse beni sormasın’ dedi. Telefonunu kapattı. Bir daha ulaşamadık.”

‘3 cenazenin bir enkazda olduğunu duyduk’

14 Mart 2016’da Nisêbîn’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasaklardan dolayı Nisêbîn’e gidemediklerini belirten Ayşete Atabey devamla şunları kaydetti: “18 gün sonra televizyondan duydum oğlumun yaşamını yitirdiğini. Telefon aracılığıyla sorduk ama hiçbir bilgi alamadık. Cenazesine ulaşamıyorduk. Yasaklar kaldırıldıktan sonra Nusaybin’e gittik. Bütün aramalarımıza rağmen cenazeyi bulamadık. Daha sonraki süreçte bir haber aldık. İçinde oğlumun da bulunduğu 3 cenazenin bir enkazda olduğu duyumunu aldık. Bunun üzerine ilgili kurumlara başvurduk ama şimdiye kadar da bir haber alabilmiş değiliz. Ben 9 kere Nusaybin’e, 2 kere Amed’e, 3 kere Mardin’e ve 2 kere de Urfa’ya gittim. Ama oğlumun cenazesini bulamadım.”

6 ay arayla her iki oğlunu şehit verdi 

Ayşete, Kobanê direnişinde oğlu Halil’i kaybettikten 6 ay sonra Nesimi’yi de Nisêbîn’de kaybettiğini ifade ederek, “6 yıldır Nesimi’nin cenazesini arıyorum. Şimdiye kadar hiçbir cevap alamadım. Cenazeleri ne yaptıklarını bilmiyorum. Oğlum şehit düştükten sonra polisler birçok kez evimize baskın yaptılar. Bu duruma ilişkin birçok kere hukuki yollara başvurduk. Sadece oğlum Nesimi için değil, Rojava’da Şehit düşen oğlum Halil için de polisler evimizi bastı. Oğlum Halil, DAİŞ, Kobanê’ye saldırdığında gitti. 4 yıl orada kaldı ve orda şehit düştü. Halil’in cenazesini Siirt’e defnettik” diye konuştu.

‘6 yıldır yüreğimin kayıp parçasını arıyorum’

“Yüreğim yanıyor. Oğlumun bir mezarı olsun istiyorum” diyen Ayşete, Botanlı birçok annenin aynı durumda olduğuna dikkat çekti. Ayşete Atabey, “Cenazesinden bir parça bile bulunsa bana verilmesini istiyorum. 6 yıldır yüreğim yanıyor. Cenazesini arayan onlarca anne var. 6 yıldır yüreğimin kayıp parçasını arıyorum. Bize zulmediyorlar. Ölene kadar da cenazemi arayacağım. Hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.