Bir seçimin çok ötesi

Elif KAYA yazdı —

  • 31 Mart yerel seçimleri bir seçim olmanın çok ötesinde ele alınan, önemli bir çalışmadır. Kadınlar, 40 yıllık mücadeleyle yarattıkları özgürlük değerlerini toplumla buluşturma hedefiyle çalışmalarını yürütüyorlar.

Kurdistan Kadın Özgürlük Mücadelesi, yarım asra varan mücadelesiyle sürekli kayaya düşen damla misali binlerce yıllık ataerkil- sömürü sistemini çözüp, özgür yaşamın imkan ve olanaklarını yaratmanın öyküsüdür. Bu mücadele ile büyük emek ve bedeller verilerek Jin-Jiyan-Azadî arasında bozulan ilişkiler yeniden kuruldu, kadınlara ve toplumsal tüm kesimlere özgürlüğün yol ve yöntemleri gösterildi.

Yolu uzun, bedelleri büyük olan bu mücadele bizi kendi hakikatimize ulaştırdı. Çekilen acılar özgürlüğün yaşamı anlamlı kılan yüce duygusuyla sarıldı… Yaşamına anlam katmak isteyen her insanın bir yudum tatmak istediği ve kendinden bir şeyler katmak istediği bir yola dönüştü.

Bu yol bizi kadın devrimine götüren bir yoldur. Bu yol hakkın yoludur. İnsanca yaşamanın yoludur. Bu yolda yürüyenlere ne mutlu! Binlerce, on binlerce kadın bu yolda yürüdü. Kimisi Seve, Fatma, Pakize gibi bedelini yaşamıyla, kimisi Gültan Kışanak, Nurhayat Altun, Dilek Hatipoğulları gibi cezaevlerinde bedel verdi.  Kimisi sürgünde, kimisi bulunduğu yerde direndi, çalışmaya devam etti. Her kes bulunduğu yerde, kadın sistemi örülürken, kendinden yana inşaya bir tuğla ekledi.

Bu mücadelenin önemli alanlarından biri de yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimlerin sadece bir seçim olmadığı, demokratik bir sistem inşasının amaç olduğu kadın hareketi tarafından defalarca deklare edildi. Yani büyük-küçük iktidar alanları yerine halkın kendi kendini yönettiği, tüm farklılıkların bir arada kendi farklılıklarıyla yaşayabildiği, karar mekanizmalarına iradelerini yansıtabildiği bir toplumsal sistem hedefi ortaya konuldu.

 Bir seçimin daha arifesindeyiz. 2016 yılından bu yana iki kez kayyım atanmasına ve demokratik toplumsal kesimlere yönelik aralıksız sürdürülen siyasi soykırım operasyonlarına rağmen DEM Parti seçimlerde oldukça iddialı ve demokratik bir sistem hedefiyle giriyor. Geçmiş dönem deneyimlerini arkasına alarak, demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü toplum paradigmasına dayanarak çalışmalarını yürütüyor. Kadın hareketinin bu çalışmalarda kural koyucu olması ve ilkelerden taviz vermemesi iddialı olmak kadar başarının da kaynağını oluşturur. Kadın- erkek arasında eşitliği sağlayacak önemli mekanizmalardan biri olan ve dünyada eşi benzeri bulunmayan eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet ilkesinden taviz verilmeden seçim hazırlıkları büyük bir başarıyla tamamlandı. Kurdistan'ın her alanında yapılan ön seçimlerle radikal demokrasinin en güzel örnekleri ortaya konuldu. Tek adam rejimine ve faşizmine inat kadın özgürlüğü ile toplumsal özgürlüğün her alanda mümkün olduğu ortaya konuldu.

TJA’nın açıkladığı seçim tutumu ve DEM Parti’nin kadın beyannamesi yerel seçimlerin kadınlar için ne ifade ettiğini çok net ortaya koyuyor. Tüm çalışmaların ekseninde toplumsal değişim ve dönüşümünün özgürlük ekseninde olması gerektiği somut ve yalın bir şekilde ifade ediliyor. Kadınların yerel yönetimlere talip olmasının, iktidara ortak olmak amaçlı olmadığını-olmaması gerektiğini, toplumsal özgürlüğü geliştirmek amaçlı olduğu ifade edilmiş. Bu yerel yönetimler perspektifinde, tüm sömürü biçimleri reddedilerek “doğduğum yerde durmak istiyorum” deniliyor. Kadın emeği, yaşamsal emektir, değerlidir, deniliyor. Kadınlar kentlerini yönetirse kin- nefret- ötekileştirme olmaz, çok dilli, çok kültürlü, çok kimlikli bir sistem olur deniliyor. Katılımcı demokrasinin hangi esaslar üzerinden mümkün olacağı ortaya konuluyor.

TJA’nın tutum belgesinde yaşanan deneyimlerden yola çıkarak nasıl olması gerektiği de vurgulanıyor. Eşbaşkanlık sisteminin toplumsal ilişkileri özgürleştirme de önemli bir mekanizma olduğu ama zihniyet değişimi yapılmadan sadece iktidara ortak olma temelinde ele alındığında iktidarın kendini yeniden ürettiği bir mekanizmaya dönüştüğüne dikkat çekerek, birbiriyle yarışma, karşıtlaşma yerine özgürlük ilkelerinden taviz vermeden birlikte inşa etmenin zengin yol ve yöntemlerini geliştirmenin önemine vurgu yapılmış. Bu belirleme bir seçim yapmanın ötesinde kadın-erkek arasında bozulan ilişkileri hangi eksende ele alacağımız konusunda son derece ufuk açıcıdır.

31 Mart yerel seçimleri bir seçim olmanın çok ötesinde ele alınan, önemli bir çalışmadır. Kadınlar, 40 yıllık mücadeleyle yarattıkları özgürlük değerlerini toplumla buluşturma hedefiyle çalışmalarını yürütüyorlar. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.