Bir tahıl gemisine kimler kurban edildi!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Kürtlerin kaderi bir tahıl gemisinin güvenliğine satılırken, önümüzdeki dönem Türkiye’nin bölgesel çıkarlarına Fransa’nın yeşil ışığı çoktan yaktığını bir kez daha görmüş oluyoruz!

Fransa’yı kuraklık vurmuş, düne kadar dünyaya kafa tuttuğu hardal üretimi konusunda bu yıl dibe batmış gözüküyor. Yangın haberlerinin arasında televizyon ekranlarını süsleyen diğer bir haber başlığı kuraklık olurken, Fransa’nın bu yıl hardal tohumlarının büyük bir kısmını Türkiye’den alacağı açıklandı. Kuraklıkla birlikte haliyle Fransa’nın gündemi Ukrayna'nın Odessa limanından ilk tahıl yüklü geminin yola çıkması oldu. 

Fransa son birkaç gündür Odessa limanından gelecek tahıl yüklü gemi ile meşgul. Türkiye ile Birleşmiş Milletlerin gemi konusunda seferber olmalarını memnuniyetle karşıladığını dile getiren Fransa, küresel gıda güvensizliğini azaltmak için tarafların Ukrayna tahıllarının güvenli ihracatını Karadeniz’de sürdürmesinin gerekli olduğunu belirtti. Rusya’nın Odessa limanı da dahil olmak üzere limanları hedef alan saldırılarının devam etmesini kınadığı ifade eden Fransa durumdan memnun.

Tahıl gündemi bununla da sınırlı kalmadı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile konuya dair telefon görüşmesi yaptı. Elysee’den yapılan açıklamada, Macron'un görüşmede, Odessa Limanı'ndan ilk Ukrayna tahıllarını taşıyan geminin kalkışını memnuniyetle karşıladığı dile getirilirken, Avrupa'nın Ukrayna tahıllarının kara ve nehir yoluyla ihracı için çabalarının devam edeceği belirtildi. Tabi bu dilekler tahıl geçişi içindi. Tahılların güvenli geçişini sağlandığını garantileyen Fransa, Ukrayna konusundaki sahtekar savaş karşıtı mesajını vermeyi de ihmal etmedi: "Olenivka'da Rus silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen yeni bir katliamdan birkaç gün sonra ve savaş suçları çoğalırken, Cumhurbaşkanı Ukrayna halkına ve direnişlerine desteğini bir kez daha yineledi ve bu suçların cezasız kalmamasını sağlamaktaki kararlılığını dile getirdi."

Macron ve Zelenskiy'nin, "Rus dezenformasyonuna" karşı ortak çabalarını sürdürme konusunda anlaştığı kaydedilen açıklamanın yapıldığı saatlerde ise Fransa'da, Senatonun ardından Ulusal Meclis de İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik protokolünü içeren yasa tasarısı kabul ediliyordu. Bu bir tesadüf olamazdı. Bir taraftan Türkiye’ye katkılarından dolayı «teşekkürler» diğer taraftan NATO’nun düne kadar gereksiz olduğunu belirten Macron’un partisi NATO’ya İsveç ve Finlandiya’nın üyelik protokolünü içeren yasa tasarısını kabul ediyor.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik protokolünü içeren yasa tasarısı, Senatoda 21 Temmuz'da kabul edilmişti. Salı günü ise Fransız Ulusal Meclisi'nde yapılan oylamada, 46 "hayır" oyuna karşı 209 "evet" oyu ile kabul gördü.

Meclisteki oylamada, yaz tatili nedeni ile 260’a yakın milletvekili bulunuyordu. İktidar partisinin yanı sıra Cumhuriyetçiler (LR), Sosyalist Partisi (PS) ile Yeşiller (EELV), İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine destek verirken, Melenchon’un partisi Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi’nin mecliste o anda bulunan milletvekilleri protokolün onaylanmasına ilişkin yasaya karşı çıktı. Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin mecliste oylama sırasında bulunan milletvekilleri ise "çekimser" kaldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, sosyal medya hesabından tasarıya ilişkin, "hükümet adına bu metni savunma şerefine nail oldum. Güvenliğimiz bu üyelikler ile artırıldı." dedi. 
Fransa sadece İsveç ve Finlandiya üyelik protokolünü oylayarak, tahıl gemisini kurtaran Türkiye’ye de İsveç ve Finlandiya ile yaptığı anlaşmaya dolayımlı olarak «evet » demiş oldu. Kürtlerin kaderi ise bir tahıl gemisinin güvenliğine satılırken, önümüzdeki dönem Türkiye’nin bölgesel çıkarlarına Fransa’nın yeşil ışığı çoktan yaktığını bir kez daha görmüş oluyoruz! Bugün Ukrayna halkı için verilen savaş karşıtı sahte mesajlar, muhtemel bir Türkiye Rojava saldırısı sonucunda da aynı sahtekarlıkta verilecektir! Afrin sürecini hatırlarsak, biz bu sahneyi Fransız deyimi ile; «nous avons déjà vu!»

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.