Bir yenisi ‘Me Too’ demeden harekete geçin!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Sosyal medya hesaplarında “Me Too” (Ben de) hareketi büyürken bu kez Fransa gündemine 13 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz eden itfaiyecilerin yargılanması için protestolar oturdu. "Sizi duyuyoruz" diyen hükümet duymamış, 13 yaşındaki çocuğa tecavüz eden 20 itfaiyeciye 17’sini görevini iade etmişti.

 

Fransa’da çocuk istismarı rakamları özellikle Covid-19 pandemi sürecinde giderek yükseliyor. Çocuk hakları uzmanları durumun vehametine işaret ederken, Aralık ayının sonunda Fransa’da 300’den fazla çocuğu taciz eden istismarcı doktoru unutmadan bu kez, yılın başında siyaset bilimci Olivier Duhamel'in üvey oğluna cinsel istismarda bulunduğunun ortaya çıkması ile tartışmalar daha da büyüdü. Tepkilerin ardından “Sizi duyuyoruz. Ensest ve çocuk cinsel istismarı mağdurlarına inanıyoruz” mesajını paylaşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümetin konuya dair çalıştığını ifade etmekle yetindi.

Sosyal medya hesaplarında “Me Too” (Ben de) hareketi büyürken bu kez Fransa gündemine 13 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz eden itfaiyecilerin yargılanması için protestolar oturdu. "Sizi duyuyoruz" diyen hükümet duymamış, 13 yaşındaki çocuğa tecavüz eden 20 itfaiyeciye 17’sini görevini iade etmişti.

3 itfaiye erinin yargılandığı dava Paris’te bu hafta başladı. Paris Adalet Sarayı’nın yakınlarında toplanan kadın hareketleri, 2008 yılında 13 yaşındayken Julie'ye 2 yıl boyunca tecavüz eden 20 itfaiye erinin yargılanması için protesto düzenledi. Çünkü Julie'nin 2008'den 2010 yılına kadar hastaneye sevk edildiği sırada 20 itfaiyeci tarafından birçok kez tecavüze uğradığı ortaya çıkmasına karşın, yalnızca 3 itfaiye eri hakkındaki tecavüz iddiasını onaylanmış ve yargıya sevk edilmişti.

Fransa'da kadın hareketleri, 3 itfaiye eri dışında diğer 17 itfaiyecinin de yargılanıp ceza alması gerektiğini yönünde çağrıda bulunurken, özellikle geçtiğimiz ay hükümete gelen tepkilerin ardından Fransa’da cinsel şiddet mağduru çocukların korunması için hükümetin hazırladığı tasarı belli oldu. Fransa Çocuk Bakanı Adrien Taquet yaptığı açıklamada, hükümetin cinsel ilişkide rüşt yaşını 15 olarak belirlenmesini istediğini ifade etti. 15 yaşın altındakilerle cinsel ilişkiye giren yetişkinlerin 20 yıl ile yargılanmasının yolunun açılacağı ve böyle bir durumda sorgulanması gereken ilk durumun çocuğun yaşı olacağı ve tecavüz olarak değerlendirileceği belirtildi. Mevcut yasaya göre ise çocuklarla cinsel ilişkiye giren kişiler şiddet ya da baskı uygulamadığı sürece yalnızca cinsel istismardan suçlanabiliyordu. Cinsel istismar suçu için verilen en yüksek ceza 5 yıl hapis ve 75 bin Euro para cezası ile sınırlı.

Açıklamanın ardından mevcut yasanın değişmesini isteyen çocuk hakları uzmanları, hükümetin yeni girişimlerini memnuniyetle karşılarken, söz konusu yasanın da çözüm için yeterli olmayacağını ifade etti. Özellikle son bir yılda yaşanan sokağa çıkma yasakları, ekonomik kriz vb tüm süreçlerin en büyük bedelini çocukların ödediğine dikkat çeken uzmanlar, Covid-19 önlemleri kapsamında hükümetin çocuk istismarı, çocuğa yönelik şiddet vb süreçleri hesaplayarak kararlar alması gerektiğinin altını çizdi. Uzmanlar, "yetişkin olduktan sonra ‘Me Too’ (Ben de) demelerini beklemeden yaşananları önleyecek yasa ve yönetmelikleri hep birlikte düşünerek hayata geçirelim" çağrısını yineledi.

Kapitalist sistem içerisinde çürümeyle birlikte cinsel taciz ve tecavüz vakalarında yaşanan çarpıcı artış bu kez Covid ile tavan yaptı. Bu nedenle son aylarda medyaya sıkça “çocuk istismarı” haberleri görüyoruz. Söz konusu sonucu engellemeye dönük kararlı bir devlet politikasının bulunmaması ise tablonun daha vahim bir boyuta taşıyacağını işaret ediyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.