Birkaç gün kala ulusa sesleniş!

Selma AKKAYA yazdı —

  • 18,5 milyon izleyici televizyon programını izlerken, anket şirketleri Le Pen’in oy oranını arttırdığı ve Macron ile Le Pen arasında çok az bir farkın olduğunu ifade ediyor.

Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin iki rakibi Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, çarşamba günü kozlarını paylaşmak için televizyon programı gerçekleştirdiler. Özellikle Rusya ve Avrupa Birliği sorununda şiddetli bir biçimde Macron ve Marine Le Pen tartışırken, Fransa televizyon ekranlarına kilitlendi. TF1 ve France 2 kanallarında ekrana gelen tartışma programında aşırı sağcı Marine Le Pen, rakibi Emmanuel Macron ile ironik bir dille son 5 yılın icraatleri konusunda dalga geçmekten geri durmadı.

Le Pen söz alır almaz rakibi Emmanuel Macron'u programından vurmaya çalıştı. Macron’un "kuyruğu ve başı olmayan" bir seçim programına sahip olduğunu belirten Le Pen, halkın satın alma gücü konusundaki artan endişesi üzerinden hükümetin son 5 yılda aldığı önlemlerin kötü sonuçlarını birbir sıraladı. “Siz Fransa’yı ilerlettiğinizi, Fransız seçmenler ise karşılaştığımızda artık satın alma konusunda yaşadıkları kaygıları dile getiriyor” diyen Le Pen, Macron ile dalga geçerek, "Sizin ve hükümetinizin Fransızların satın alma gücünü artırdığınıza sevindiğinizi duydum, ben ise sokaklarda sadece Fransızların bana artık bunu yapamayacaklarını, artık geçinemeyeceklerini söylediklerini gördüm" dedi. Le Pen, ironik bir şekilde önce “çok kötü olan ekonomik bilanço”, “daha da kötü olan bir sosyal bilanço” ile “finansın Mozart’ı” diyerek Macron’a yüklendi. Rusya ile bağlantılar 24 Şubat'ta Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'da devam eden çatışmadan söz edildiğinde ise iki rakip arasındaki ses tonu yükselirken, Macron, Moskova’nın Ukrayna tarafından tanınmayan ilhakına atıfta bulunarak, "Sanırım, daha 2014 yılında Kırım'ın ilhakının sonucunu tanıyan ilk Avrupalı politikacılardan biriydiniz" diye Le Pen’e yüklendi. "Neden bunu yaptın? Çünkü Rus gücüne ve Bay Putin'e bağlısınız” diye ekleyen Macron bir Rus bankasının 2017 seçimleri döneminde yaptığı 9 milyonluk desteğe atıfta bulundu.

Le Pen, “ben kesinlikle ve tamamen özgür bir kadınım” diyerek, o sırada hiçbir Fransız bankasının kendisine kredi vermediğini ve “Rus bankasına borcumu geri ödemekten başka bir bağımlılığım yok” ifadelerini kullanırken, “Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği veya Rusya'ya tabi olmayan özgür bir Ukrayna'yı destekliyorum, bu benim pozisyonum" dedi. Le Pen, Fransa'yı bloktan çıkarmak istediği yönündeki suçlamaları reddederken, "bu Avrupa örgütünü değiştirmek istiyorum ama sayın Macron’un düştüğü hataya düşmeyeceğim” diyerek Macron’un 2017 seçimlerinde değişimden bahsettiğini ama bu konuda bir şey yapamadığını anlatmaya çalıştı. “Net değilsiniz, her şeyi tuğla tuğla yerine koyduğumuzda projeniz, adını söylemeden, Avrupa'dan çıkmaktan ibaret bir proje” diye yanıt veren Macron ile Le Pen arasında gece boyunca sent çekişme devam etti.
Başörtüsü, emeklilik, göçmen sorunu, ekonomi vb birçok başlıkta yürütülen iki saati aşan tartışmada Le Pen basit görünen, sade halkın sesi imajına bürünerek, insanların duygularına tercüman başkan adayı ve özellikle Macron’u icraatlarından vurmaya odaklanırken, Macron ise kibirli bir tavırla durumu abartmayan, gerçekleşmeyecek vaat vermeyen, demokrasi ve barış yanlısı başkan pozu ile izleyici karşısına çıktı. 18,5 milyon izleyici televizyon programını izlerken, anket şirketleri Le Pen’in oy oranını arttırdığı ve Macron ile Le Pen arasında çok az bir farkın olduğunu ifade ediyor. Çünkü bu kez Macron 2017’den farklı olarak 5 yılın hesabını vermek durumunda kaldı! Le Pen ise sert, agresif faşizan dili yerine gece boyunca yoksullaşan halkının sesi olmayı seçti! Bu Pazar gerçekleşecek ikinci turda bu nedenle çekişme büyük!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.