Boğmaca

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Hastalık 3 aya kadar sürebilir. Boğmacanın belirtileri üç döneme ayrılır. İlk 1-2 hafta belirtiler soğuk algınlığıyla benzerdir. Öksürük, nezle ve ateş görülür. Bundan dolayı tanının konulması gecikebilir. 

Boğmaca öksürükle kendini gösteren, Bordetella Pertussis isimli bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Her yaşta görülmekle beraber, en çok çocuklarda görülür. Her dönemde görülebilen boğmaca, genelde sonbahar aylarında ortaya çıkar.

Boğmaca damlacık enfeksiyonu ile insandan insana geçen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşıcılık, hastalık ortaya çıktıktan sonra yaklaşık 30 gün kadar daha devam eder. Boğmaca bir kere yaşandıktan sonra ona karşı doğal bağışıklık gelişir. Ancak bu bağışıklık ömür boyu tutmaz. Aşı ile sağlanan bağışıklık da ömür boyu sürmediği için belli bir süreden sonra tekrar aşı olmak gereklidir. Almanya'da ilk aşı doğumdan iki ay sonra, ikinci aşı doğumdan dört ay sonra yapılmaktadır. Üçüncü aşı ise çocuk bir yaşını doldurmak üzereyken yapılmaktadır.

Hastalık 3 aya kadar sürebilir. Boğmacanın belirtileri üç döneme ayrılır. İlk 1-2 hafta belirtiler soğuk algınlığıyla benzerdir. Öksürük, nezle ve ateş görülür. Bundan dolayı tanının konulması gecikebilir. Ardından 4-6 hafta süren ve tipik öksürük nöbetlerinin yaşandığı dönem başlar. Bu öksürük nöbetlerinin sonunda hasta oksijensiz kaldığı için derin nefes alma hali ortaya çıkar. Çocuklarda bulantı, kusma ya da morarma da görülebilir. Tanı en çok tipik öksürüğün hakim olduğu bu aşamada konulur. Ardından 2-4 hafta süren ve öksürük nöbetlerinin azaldığı dönem gelir.

Bebeklerde boğmaca nefes alışverişin durmasına yol açabileceği için bir yaşından küçük çocukların hastanede bir kaç gün gözetim altında tutulması daha uygundur.

Orta kulak iltihaplanması ve zatürre boğmaca hastalığının en sık görülen komplikasyonlarıdır.

Hastalığın tipik belirtileri ile birlikte kan tahlili ve boğazdan mikrobik tahlil için alınan tükürük tanıyı koymak açısından yararlıdır.

Hastalık antibiyotik ile tedavi edilmektedir. Tedavi süresi 14 gündür. Tedavi döneminde ikinci bir solunum yolu hastalığına yakalanmak öksürük nöbetlerinin tekrarlanmasına neden olabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.