Bu seçimin de kurbanı göçmenler

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını açıklayanların sayısı artarken, son iki haftadır polemikler yine göçmenler üzerinden yürütülüyor.

 

Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylar artarken, göçmenler üzerinden seçim siyaseti tam hız devam ediyor.

Nisan ayında ilk turu yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçim yarışı için 12 siyasetçi cumhurbaşkanı aday adaylığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron halen resmi adaylığını açıklamazken, tüm siyasiler onun adaylığına kesin gözüyle bakıyor.

Diğer taraftan aralarında Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, Yeşiller Partisi'nin (EELV) Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Yannick Jadot, aşırı sağcı Fransa Ayakta Partisi'nin Başkanı Nicolas Dupont-Aignan, Komünist Partisi’nin (PCF) Genel Sekreteri Fabien Roussel, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) lideri Marine Le Pen, eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier‘ın bulunduğu 12 isim, aday veya aday adaylığını açıkladı.

Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu için tartışmalar ve aday yarışları sürerken, seçim için netleşen tarih 10 Nisan.

Adaylardan herhangi biri ilk turda salt çoğunluğu sağlayamazsa en fazla oyu alan iki aday, 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci turda yarışacak.

Söz konusu seçim için  adayların vaatleri de şimdiden masaya sürüldü.

Örneğin Marine Le Pen, cumhurbaşkanı olması durumunda HLM’lerde (Sosyal Konut) Fransızlara öncelik tanıyacaklarını açıklarken, adaylık için imza toplayan sağcı Zemmour ise, “Muhammed” adını yasaklayacağını duyurdu. Le Pen, sosyal konutlarda göçmenlerin çoğunlukta olduğunu ifade ederek, “gelir durumu düşük Tüm Fransız vatandaşları ya da sonradan Fransız vatandaşlığını hak edenler HLM başvurularında önceliğe sahip olacak” şeklinde konuştu.

Daha seçim turuna başlamadan ağzını açtığından, göçmenleri işaret eden Le Pen’in seçim siyasetinin tümüyle “her kötülüğün anası göçmenler” tezi üzerinden yükseleceği kesinleşmiş oldu.  Le Pen dışında, ipini koparan bir diğer isim ise, yıllardır sağcı fikirleriyle televizyon ekranlarından eksilmeyen Eric Zemmour oldu.

Zemmour’un “Cumhurbaşkanı olunca Muhammed gibi Müslüman ismi verilmesini yasaklayacağım” sözleri polemik yaratırken, aynı şekilde konuyu tartışmak için Boyun Eğmeyen Fransa Haraketi’nin (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon ile ekran karşısına geçti.

Aday olabilmek için belediye başkanlarından imza toplamaya başlayan Fransız yazar Zemmour, henüz adaylığı resmileşmediği halde adeta aday olarak seçim propagandasına çoktan başladı.

Eric Zemmour ve cumhurbaşkanlığı adayı olan diğer bir isim  Jean-Luc Melenchon, televizyon yayınında karşı karşıya gelirken, söz konusu programa aşırı milliyetçilik ve islam karşıtlığı damga vurdu.

Eric Zemmour, Fransız solunun Müslüman göçmenlerin ülkeye girmesine izin vererek suç işlediğini ifade ederken, Melenchon ise “böyle konuşmaya utanmıyor musunuz? Her sorunun arkasında göçmenler ve Müslümanlar var. İnsanları dinleri ve ülkeleri arasında seçim yapmaya zorlayamazsınız.” sözleriyle cevap verdi.

Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını açıklayanların sayısı artarken, son iki haftadır polemikler yine göçmenler üzerinden yürütülüyor.

Neredeyse ikinci tura çıkması kesin gözüyle bakılan Le Pen ve onun dışındaki sağ adaylar, siyasetini göçmen karşıtlığı üzerinde kurmuşken, sol ise,  bugüne kadar sağın polemikleri etrafında dönmekten başka bir önermede bulunamıyor.

Bu nedenle Zemmour gibi aşırı sağcı birini ciddiye alıp televizyon programına katılan Melenchon tarihinin en büyük hatasını yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.