Büyükelçi krizi!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Asya’nın ekonomik yükselişi karşısında ABD’nin Çin’e yönelimi, Hint-Pasifik bölgesinde kar ve stratejik nüfuz üzerinde sert kapışma derinleşiyor.

 

Geçtiğimiz hafta sonu, Fransa Dışişleri Bakanlığından önemli bir açıklama geldi. Açıklamayı yapan Bakan Jean-Yves Le Drian, AUKUS (Avustralya-Birleşik Krallık-ABD) ittifakının ilanının ardından Fransa’nın ABD ve Avustralya büyükelçilerini geri çağırdığını duyurdu.  Söz konusu kriz Avustralya, saldırı denizaltıları için Fransa ile yapılan 56 milyar avroluk devasa silah anlaşmasını iptal etmesinden sonra gelmiş oldu. 

Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığımızın  talebi üzerine, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya büyükelçilerimizi istişareler için Paris’e derhal geri çağırmaya karar verildi. Bu istisnai kararın gerekçesi, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından 15 Eylül’de yapılan son derece istisnai duyurulardır.” denildi.

Bir büyükelçinin geri çağrılması, rekabetin ve savaşın düzeyini gösteriyor ve anlaşılan Asya’daki askeri ve ekonomik rekabet giderek kızışıyor. 

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamadan sonra basının sorularını yanıtlayan Le Drian, “Bu tek taraflı, öngörülemeyen karar, Trump’ın eskiden yaptığına çok benziyor. Avustralyalılar ile Fransızlar arasındaki sözleşmenin bozulduğunu ve ABD’nin Avustralyalılara içeriği bilinmeyen bir nükleer anlaşma önereceğini Başkan Biden’ın açıklamasıyla kaba bir şekilde öğrendik. Tutarlı, yapılandırılmış bir Hint-Pasifik stratejisi geliştirmek isteyen müttefiklere veya diğer güçlere bu şekilde davranılmaz.” ifadelerini kullandı.

Açıklamadan anlaşıldığı üzere mevzu, nükleer anlaşmanın Londra’ya kaptırılmasından çok öte bir durumdu.

Asya’nın ekonomik yükselişi karşısında ABD’nin Çin’e yönelimi, Hint-Pasifik bölgesinde kar ve stratejik nüfuz üzerinde sert kapışma derinleşiyor.

Le Monde gazetesi, AUKUS’u son yıllarda Fransa’nın Hint-Pasifik’te ördüğü ağa vurulan şiddetli bir darbe olarak adlandırırken, Fransa’nın Hint-Pasifik bölgesinde yürüttüğü politikanın Washington'da büyük rahatsızlık yarattığının da altını çizdi. Süreci  Paris, ABD’nin Irak’ı işgal etme planlarına karşı çıktığı 2002’deki kırılmaya benzeten Le Monde, söz konusu durumun özellikle AB’nin Hint-Pasifik stratejisi için önemli bir uyarı olduğunu belirtiyor. 

Tüm bu gerilim hattı düşünüldüğünde ise Denizaltı Anlaşmasını iptal eden Avusturalya’nın bu hareketini ABD’ye yönelik destek politikası olarak okumak yanlış olmaz. Aynı zamanda Avrupa’nın Çin ve İran politikasına karşı bayrak açmak anlamını taşıyor. 

AUKUS’un duyurusunun Fransa’nın 2022’nin ilk yarısında AB dönem başkanlığını almasından önce gelmesi bu nedenle bir tesadüf değil.

ABD adeta AB’ye strateji dersi verirken, elçilerini geri çeken Fransa’nın özellikle köşeye sıkıştığı bu noktada AB Başkanlığı döneminde nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.